O pizza putin mai altfel care cu siguranta va fi pe placul copiilor, ai mei va spun ca au fost super incantati. Mi-am salvat de ceva vreme reteta dar am tot amanat-o pana cand intr-o seara mi-am propus sa o incerc neaparat. Baiatul mai mare mi-a spus ca este mai buna decat pizza obisnuita si de acum inainte doar din asta sa-i fac :)
Asa cum poate intuiti din denumire, avem de a face cu niste bule mai bine zis bile de aluat de pizza. Umplute cu sunca si branza, acoperite de un sos de rosii si desigur din nou de un strat generos de branza. Dupa cum se vede nu poate fi decat foarte buna! Va asigur ca asa este, sper sa o incercati si voi pentru diversitate. Partea buna este ca e buna si rece nu doar calda, asa ca daca va ramane o puteti manca rece a doua zi.
Varianta aceasta de pizza nu am inventat-o eu insa cel mai des am intalnit-o sub forma unor bile din aluat printre care se punea bucati de bacon prajit sos si branza. Sigur ca si varianta asta e buna, dar va recomand varianta incercata de mine imbunatatita cu sunca si branza, stiu eu ce stiu :).
Singura atentionare este ca trebuie sa folositi o tava mai mare, in reteta originala scria 25×35 insa eu recomand 30×40, nu de alta dar sa nu patiti ca mine si sa trebuiasca sa o mutati dintr-o tava in alta.
Bubble up pizza
Ingrediente pentru o tava de 30x40cm:
Aluat:
- 400g faina alba de tip 650
- 20g drojdie proaspata
- 1/2 lingurita sare
- 1/2 lingurita zahar
- 50ml ulei de masline
- aproximativ 200ml apa calduta
Pentru sos:
- 500ml rosii pasate sau daca aveti la indemana 500ml sos pentru pizza
- 3 catei de usturoi
- 1/2 lingurita busuioc uscat
- 1 lingurita miere sau zahar ( reduce aciditatea sosului)
- putin ulei de masline
Pentru umplutura:
- 450g mozarella ( din ea o parte o radeti deasupra)
- 300g sunca
Puteti folosi si altceva pentru umplutura: salam uscat, legume, carne de pui prajita si taiata cubulete, ce va place.
Aluatul cred ca stiti cum se prepara:
frecati drojdia cu putin zahar pana se lichefiaza apoi adaugati o lingurita de faina si putina apa calduta. Lasati sa creasca.
Separat cerneti faina, adaugati sarea, drojdia crescuta si apa calduta. Framantati rapid un aluat care se desprinde de vas si lasati sa creasca acoperit timp de o ora.
Intre timp preparati sosul: taiati usturoiul marunt, curatat desigur, il prajiti putin in ulei adaugati rosiile pasate , mierea, busuiocul. Amestecati si lasati sa dea cateva clocote la foc mic. A sa nu uit, condimentati cu sare si piper.
Sunca o taiati bucati mici, cam 3 sferturi din branza o taiati cubulete.
Dupa o ora setati cuptorul la 200grade Celsius si va apucati de treaba:
presarati faina pe o planseta, intindeti aluatul in foaie subtire si il taiati in patrate cu latura de aproximativ 5cm.
Puneti in centru la fiecare sunca si branza, strangeti marginile, formand o bila si intoarceti cu partea unde se aduna aluatul in jos.
Punem putin sos in tava ( doar cat sa se unga) apoi puneti bilele de aluat nu foarte apropiate pentru ca o sa creasca la copt. Deasupra cu o lingura punem sos pe fiecare bila si bagam tava la cuptor timp de aproximativ 20 de minute. Bilele de aluat vor creste frumos si se rumenesc.
Scoatem tava punem restul de branza rasa deasupra si mai lasam sa se faca inca 5-8 minute.
Apoi ( e optional dar mie imi place foarte mult varianta asta) presaram putin oregano uscat si cativa stropi de masline si servim.
Pofta buna!
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]