Daca aveti paine veche, e pacat sa o aruncati (in fapt e pacat sa aruncati painea), o puteti transforma in ceva absolut minunat si anume budinca de paine!
Budinca de paine este un preparat simplu si practic, mama o facea destul de des cand eram mica, e drept cu mai putine oua si mai mult lapte dar pentru mine era cea mai buna. Deobicei eu fac crutoane din painea veche dar acum am avut o bagheta veche de 2 zile asa ca am transformat-o intr-un mic dejun delicios, devorat rapid de copii.
Nu aveti nevoie de multe ingrediente pentru prepararea acestei pufosenii decat de: oua, lapte, zahar, arome si desigur paine. Bine puteti sa o faceti si cu paine proaspata dar mai indicata este cea veche adica mai tare.
Optional puteti adauga si stafide, ai mei nu sunt prieteni cu ele asa ca le-am omis intentionat, dau un gust foarte bun.
Daca doriti sa faceti mai multe portii impartiti cantitatile la doua si inmultiti cu numarul de persoane, deobicei preparatul asta fiind unul traditional, se face la ochi cum s-ar spune dar va ajuta reteta la fix.
Budinca de paine
Ingrediente 2 portii:
- aproximativ 4 felii paine veche
- 20g unt
- 2 oua
- 3 linguri zahar
- 250 ml lapte
- 1 plic zahar vaniliat
- 1 lingura stafide
- scortisoara
Mai aveti nevoie de un vas termorezistent, ar fi frumos daca ati avea forme individuale, eu mi-am cumparat din Pepco si imi sunt de mare folos.
Painea o rupem bucatele.
Ouale le batem usor impreuna cu laptele caldut, zaharul si aromele.
Ungem formele sau forma cu unt asezam bucatile de paine si peste ele punem stafidele apoi turnam compozitia de oua si lapte.
Lasati sa stea 3 minute apoi amestecati usor si coaceti timp de 30 de minute la temperatura de 170 de grade Celsius.
Timpul de coacere este aproximativ, budinca este gata cand a crescut frumos si s-a rumenit.
Servim calduta alaturi de un sos de caramel, ciocolata sau fructe. Legat de asta am vazut un filmulet unde cand se scoteau formele din cuptor puneau deasupra bucatele de ciocolata care se topea instant.
Noi adica copiii, au servit budinca cu un sos de fructe de padure.
Merge la fel de bine alaturi de un glob de inghetata :)
Pofta buna!
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]