Budinca asta o facea mama mereu cand eram mica, este foarte usor de facut si poate inlocui cu succes un mic dejun sau o cina. Este cunoscuta si sub denumirea de vargabeles, adica budinca cu branza dulce la cuptor. Cel mai bine merge cu taietei lati de gen tagliatelle dar puteti incerca si cu alt tip de paste daca e musai.
Puteti sa o serviti ca atare sau cu smantana, oricum este bestiala de buna!
Budinca de taietei cu branza
Ingrediente:
- 500 gr branza de vaci
- 300 gr paste ( va las pe voi sa va alegeti modelul, eu am pus taietei din aceeia lati)
- 4 oua
- 6 linguri de zahar
- coaja de la o jumatate de lamaie
- 2 plicuri zahar vaniliat
- 100g stafide
- 200ml smantana dulce pentru frisca
- aprox. 70g unt sau ulei
Pentru inceput fierbem pastele conform indicatiilor de pe ambalaj si preincalzim cuptorul la 180grade Celsius.
Puneti stafidele la hidratat in 200ml apa in care ati pus si putina esenta de rom. Eu nu pun stafide intotdeauna depinde si voua cum va place dar recomand sa puneti.
Branza de vaci se amesteca cu trei linguri de zahar si aromele. Se adauga galbenusurile si smantana dulce si se amesteca usor pana se omogenizeaza. Bunica punea smantana fermentata sau lapte in loc de smantana dulce.
Adaugam si stafidele hidratate si scurse de apa ( in poze nu apar pentru ca nu am pus)
Albusurile se bat spuma tare apoi se adauga restul de zahar si se mixeaza pana ce acesta se topeste.
Peste amestecul de branza punem pastele fierte si scurse bine de apa si adaugam bezaua de albusuri.
Amestecam usor pana se omogenizeaza si turnam amestecul in tava unsa cu unt .
Deasupra presaram zahar .
Bagam tava la cuptor aproximativ 30 de minute pana budinca se rumeneste frumos.
Servim calduta asa cum am scris cu smantana, diferite toppinguri.
Este excelenta!
Si aici poza din 2008 cand am scris reteta :)
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
buna amalia! imi place cum arata budinca ta, o sa o fac si eu ca imi place dar niciodata nu mi-a iesit cum am vrut! sper sa-mi iasa ca a ta!
dark angel
Mmm e buna-buna, chiar mi-ai facut pofta ca nu am mai facut de mult :)
Buna Amalia! Alta reteta buuuna… Va garantez ca e gustoasa!!! La noi in ardeal i se spune „vargabeles”.
Te anunt ca tocmai imi concep blogul si cand va fi gata te anunt!
E foarte usor de facut ! Ina abia astept :)
Cand am vazut reteta asta mi-am adus aminte de mama mea(ea nu mai este),obisnuia sa o faca pt.noi cand eram mici.O s-o fac si eu cat de curand pt.copiii mei.Multumesc ca mi-ai adus-o aminte!
Gina abia astept sa o incerci, o sa vezi ca o sa le placa la copii, eu cand eram mica as fi mancat in fiecare zi :))
Urmatoarea victima o sa fie aceasta budinca de taitei cu branza pe care pe care o voi pregati maine:)
Amalia, ce zici , pot sa o fac sarata? in loc de zahar pot sa pun un pic de sare sau imi trebuie si un pic de braza telemea?
Poti sa o faci sarata, daca folosesti branza telemea sa pui si 100 de g de smantana . Cu branza de vaci sincer nu stiu cum iasa sarata, sa-mi scrii ca-s curioasa :)
Amalia,
am facut-o dulce pana la urma :)
Am facut doar jumatate din cantitati, dar totusi am pus ceva mai multa branza, adica vreo 300g si am pus si vreo 50 de grame sarata. Am mai adaugat si ceva zahar 1 lingura si ceva, nu prea mult.
Rezultatul… delicios! Nu m-am putut abtine si am mancat 2 portii.
Am sa o refac cu siguranta si in varianta sarata.
In afara de faptul ca este foarte buna, imi trezeste amintiri din copilarie… placinta facuta de bunica intr-o tava neagra si stramba … mi se parea o bunatate!
Dany
Noi ii spuneam macaroane cu branza, si imi placea in mod deosebit partea rumenita de pe marginea tavii :) Acum trebuie sa o fac neaparat ca nu se mai poate :)
e super buna