Sunt innebunita dupa castane sub orice forma…prajite, piure, in creme sau inghetate. Cele prajite imi aduc aminte de vrema studentiei, sotul meu este originar din Maramures si este un foarte bun cunoscator al castanelor, in fiecare an mergeam la festivalul castanelor in Baia Mare sau inevitabil primeam pachet de la mama lui castane. Cu timpul am gasit tot mai greu castane de la noi din tara, cele de import vad ca si acum sunt fruntase, desigur mari, umflate, frumoase te atrag sa le cumperi. Insa rezit la cumparaturi si cumpar doar cand apar cele de la noi :)
Castanele prajite sunt foarte simplu de facut, doar ca trebuie sa fiti foarte atenti la unele aspecte:
In primul rand fiti atente cand le cumparati , castanele proaspete sunt lucioase, iar de pastrat le puteti pastra doar cateva zile intr-o cutie de carton sau punga de hartie.
Se cresteaza castanele cu un cutit sau o scula speciala si se pun intr-o tava mare ( cea de la aragaz) astfel incat sa nu se suprapuna.
Tava se introduce in cuptorul incins 20-30 minute timp in care cu o lingura de lemn le amestecam sa se prajeasca uniform. Se scot si se pun fierbinti intr-un castron in care in prealabil am pus un prosop, le lasam sa stea cateva minute acoperite si apoi le mancam, curatate de coaja :).
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Amaliaaaaaaaaa mor de pofta :((
Ce bine arata. si mie imi plac castanele mult :)
Te pup
Iza, mai am o portie de prajit , esti invitata mea :)
Pot sa vin si eu !!!
Sigur, cu mare drag, dar sa aduci niste must :)).
In octombrie am fost la Innsbruck. In zona „balconului de aur” am mancat niste castane prajite excelente. Cum eu sunt o devoratoare de castane, nu pierd nici o ocazie sa cumpar. Asa ca am cumparat unele foarte mari din piata. Acum problema era sa gasesc cutitul acela special. Unde am gasit nu am cumparat, iar la plecarea spre casa, la Viena si Pandorf nu am gasit. Asa ca astept o noua calatorie in Austria. Este o adevarata placere sa simti in palma cornetul cu castane fierbinti.
Poti incerca sa le tai cu cutitul, trebuie un pic de forta dar se poate…oricum pana in sezonul urmator poate gasesti cutit special pentru ele.
Ura, am gasit cutit special in Austria. Nu m-am lasat pana nu am cumparat unul. Nu a fost scump, doar 3,90 Eur
Ghiocel vad ca deja a trecut un an :)… chiar nu a fost scump cutitul , castane ai gasit ? Eu nu am mancat decat romanesti pana acum , sa-mi scrii te rog cum ti-au iesit , nu uita sa le acoperi cateva minute cu un prosop gros sa se inmoaie putin.
Sincer? Mi-au iesit beton. Adica tari ca betonul. Am gresit pe undeva, poate le-am pus in cuptor prea jos, poate focul prea mare…. nu stiu, dar nu ma las. Incercarea moarte n-are!
Hmmm nu conteaza neaparat daca focul e prea mare, trebuie sa fie bine crestate si sa amesteci mereu… poate castanele nu au fost proaspete ? Imi pare tare rau mai ales ca stiu ca-ti plac :(.
Se poate calitatea sa fie de vina.
Amalia, daca nu-mi ies bune castanele, il trimit pe Florin la tine sa manince castane.Va pupam!
Trimite-l dar sa aduca si castane. Il invat eu cum se prajesc :))
mssss. de reteta… acum le-am bagat in cuptor si sper sa nu puste…. papapapapa
delicios……………………………
Noi le prajim intr-o tigaie mai veche pe aragaz, le amestecam mereu cu o lingura de lemn, cu flacara medie(cine considera ca sunt prea seci poate sa le stropeasca cu putina apa, numai ca asa se face putin fum). Dupa ce le scoti si le pui in prosop fierbinti, e bine sa le acoperi cu prosopul si sa le „masezi” si sa le scuturi cu putere si atunci se desfac mai bine. Bunica le prajea pe plita sobei si dupa aceea le punea intr-un cos mare de nuiele si le scutura de numa’ – 80% din castane se desfaceau complet :) .
Corect, corect :)