Chiftele din carne de porc

ele-din-carne-de-porc-amalia-1

Cu mustar, cu ketchup, cu muraturi, cu multa paine, cu multe calorii. Va spun sincer ca am vrut sa cumpar conopida azi dar m-am razgandit in magazinul de carne. Reteta e destul de cunoscuta, aceste chiftele din carne de porc sunt apreciate atat la evenimente cat si in viata de zi cu zi.

Se fac foarte usor doar sa fiti atenti la unele aspecte.

Primul este tipul de carne: in principiu se fac din pulpa de porc tocata, carne cu mai putina grasime, dar nu fara altfel ies cam seci. Eu cumpar deobicei pulpa din spate.

Apoi trebuie sa aveti grija la cantitatea de pesmet din compozitie. In principiu la 500g de carne puneti 3-4 linguri. Framantati bine compozitia si apoi o lasati sa stea la rece cateva ore, de preferat de seara pana dimineata, daca nu macar o ora.

Un alt lucru important este prajirea, chiftelele se prajesc in baie de ulei, nu va zgarciti pentru ca nu e cazul, uleiul nu este asa de scump. Uleiul trebuie sa il incingeti, dati focul la maxim, apoi cand este incins puneti chiftelele si il reglati sa fie potrivit. Focul nu trebuie sa fie mereu la maxim, altfel se ard. Dupa doua ture de prajit recomand sa schimbati uleiul din tigaie.

 

Neaparat sa le scoateti pe un servet absorbant pentru a se diminua grasimea .

Ingrediente pentru reteta de chiftele din carne de porc

  • 500 g carne de porc (sa fie cu un strop de grasime)
  • 3-4 linguri pesmet
  • 2 oua
  • 1 ceapa mica
  • 1 catel de usturoi
  • putin patrujel tocat (daca va place mararul puteti pune)
  • sare, piper
  • optional: boia dulce

Cum se fac chiftelele din carne de porc?

Carnea o tocam sau ii rugam pe cei de la magazin sa ne-o dea prin masina de tocat :)

O punem intr-un castron, adaugam pesmetul. Adaugam si oul, ceapa tocata si usturoiul, verdeata , sare, piper si, v-am scris, optional boia. Amestecam cu mana si lasam la rece cel putin 1 ora. Amestecul trebuie sa fie putin mai moale, dupa ce sta la rece se va umfla pesmetul si va fi exact potrivit pentru format chiftele.

Formam chiftele dupa plac (mie imi plac mai mici) si le prajim in ulei incins, la foc potrivit intorcandu-le usor pe o parte si alta.  Nu le lasati sa se rumeneasca prea tare pentru ca vor fi arse. Le scoatem pe un servet absorbant textil.

Servim cum am scris si la inceput cu mustar, cu ketchup…

Pofta buna!

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


18 comentarii la „Chiftele din carne de porc”

  1. Mmm, ce bine arata. Si noua ne plac chiftelutele, dar eu le fac de ani de zile la cuptor (uite o imbunatatire pe care ti-o propun ;)): ies la fel de bune, dar semnificativ mai usoare dpdv caloric. Si le pot da si copiilor cu inima impacata.

    1. Si eu le fac de ceva timp la cuptor si sunt minunate, chiar si pentru a doua zi! Felicitari Amalia pentru ca esti o sursa de insipratie sau de lamurire!

    2. Eu fac de foarte mult timp chiftelute dar niciodata la cuptor.Am incercat si nu le-a placut la nimeni din familie.Cred ca e chestie de obisnuinta.

  2. Mama si iubita :) multumesc nici eu nu prea ma dau in vant dupa prajeli si chiftelute sa stii ca fac destul de rar, dar uite poate urmam sfatul lui nati si el facem al cuptor :)
    PS Felicitari pentru blog!

  3. Buna, Amalia. Si eu fac chiftelele in cuptor si ies super. Folosesc hartie de copt sub ele. Cand le dau forma, imi ung palmile cu ulei (doar f usor). Incearca si tu fara ezitare. Numai bine, Ana

  4. ama draga,eu mai pun si 1-2 cartofi cruzi rasi pe razatoarea mica si storsi bine(asta de la buni am invatat). Si am incercat si eu chestia cu cuptorul si e foarte buna,iese ca un fel de drob si nu are pic de ulei,plus ca e mult mai comod.
    te pup,luana.

  5. cumnata mea face si snitele si chiftele la cuptor,in tava pe hartie de copt.si ies foarte bune.de cand am vazut un fele de mititei,chebab muntenegrean pe blogul laurei laurentiu,i-am executat (dar am folosit doar un singur fel de carne),in schimb condimentarea e dementiala si am folosit-o la ardei umpluti.cred ca ar merge si la chiftele.am sa incerc :la cantitatea asta de carne, 1 lingurita de coriandru macinat,un sfert de lingurita de ghimbir macinat sau proaspat,un pic de ardei iute fulgi sau proaspat si as mai adauga un catel de usturoi.restul la fel.am sa fac si am sa postez reteta,daca nu aveti curaj s-o incercati.

  6. nu inteleg de ce folosesti 2 oua cand folosesti pesmet,nu inteleg de ce folosesti ceapa sau boia?esti olteanca? si de ce asa putin usturoi

    1. Nu inteleg… asa stiu reteta si asa o fac, daca stii o reteta de chiftele care se face in Ardeal si alta in Olteni astept sa-mi scrii.Daca as fi olteanca cu siguranta as folosi mai mult usturoi, nu?

  7. Draga mea, exact asa am invatat si eu de la bunica mea sa fac chiftelele,doar ca pun mai mult usturoi. Si suntem ardeleni! Cineva mi-a spus ca reteta mea ar fi de parjoale, asa ca am intrat pe net sa clarific problema :)) si vad ca nu gresesc cu nimic! Asa ca spor la bucatarit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.