Vi se întâmplă uneori cand vedeti o reteta, gandul că e musai sa o incercati sa nu va dea pace? Ei, mie da, destul de des recunosc, dar reteta asta mi-a pus cap, de saptamana trecuta de cand am vazut-o pe grupul de Facebook a blogului, la Patricia Franc, nu am avut liniste pana nu am incercat-o astazi, duminica dimineata.
Aceste rulouri cu scortisoara pe care le cunosteti poate sub denumirea de cinnamon rolls sunt o nebunie! Reteta este asemanatoare cu cea de cuib de viespi, practic e acelasi aluat, dar cu o umplutura bogata de scortisoara si zahar (de aici si denumirea) si o glazura care, asa cum se spune, face diferenta.
Dragilor, a sosit timpul sa investiti intr-o cutie de crema de branza Philadelphia pentru a prepara glazura minunata ce o vedeti in imagini. Si ce sa va mai spun? Ca am asteptat sa fac pozele si sa mananc unul si ca m-am bucurat ca un copil muscand dintr-un rulou, cu degetele pline de glazura? Daca le incercati, o sa va regasiti si voi in aceasta ipostaza va asigur :)
Cinnamon rolls se prepara relativ usor, eu am folosit reteta mea de cuib de viespi, am citit-o si pe a Patriciei si se aseamana izbitor de mult, asa ca am mers pe ce eram sigura. Apoi, rugamintea este sa aveti grija la glazura, aceasta este de fapt punctul ca sa zic sensibil al retetei. Trebuie sa folositi crema de branza de calitate si, v-am spus, mergeti la sigur cu Philadelphia, unt, zahar pudra si putin lapte. Nu schimbati, nu inlocuiti, va rog, rezultatul nu va fi acelasi.
Si pentru ca am robot de bucatarie, am simplificat si prepararea aluatului, in sensul ca am pus toate ingredientele in vas, le-am framantat si aluatul l-am lasat sa creasca frumos la caldura.
Ingrediente pentru reteta de cinnamon rolls sau rulouri cu scorțișoară
Cantitati pentru 13 bucati
Pentru aluat:
- 500 g făină de tip 000
- 10 g drojdie uscata sau 25g drojdie proaspata
- 2 ouă
- 200 ml lapte
- 50 g unt
- 50 g zahar
Pentru umplutură:
- 100 g unt topit
- aproximativ 100 g zahar brun
- scortisoara
Pentru glazura:
- 200 g crema de branza Philadelphia
- 3 linguri zahar pudra
- 70 g unt
- 3 linguri lapte
Cum preparam reteta de cinnamon rolls sau rulouri cu scortisoara?
Pentru inceput preparam aluatul: punem intr-un vas toate ingredientele (untul trebuie sa fie topit, iar laptele caldut), adaugam si un varf de cutit de sare si framantam pana obtinem un aluat usor lipicios care se desprinde de peretii vasului. Acoperim cu o folie de plastic si lasam sa creasca la loc cald, ferit de curenti de aer, o ora.
Daca folositi drojdie proaspata o frecati cu o lingurita de zahar pana se lichefiaza si adaugati lapte caldut, apoi o puneti peste restul ingredientelor.
Dupa o ora, aluatul a crescut frumos, trebuie sa-si dubleze volumul.
Pe o planseta puneti putina faina si rasturnati aluatul, il intindeti intr-o foaie patrata cu dimensiunea de aproximativ 36×46 cm (cat planseta in cazul meu) sau cu grosimea de 0,5 cm.
Il ungeti cu unt din belsug apoi presarati zahar si apoi scortisoara. Eu am pus mai putina pentru ca asa am vrut, dar voi puneti mai multa, va rog.
Rulati strans si apoi cu un cutit trecut prin faina taiati rulouri de doua degete grosime.
Intr-o tava de dimensiunea 25×30 cm puneti hartie de copt apoi asezati rulourile ca in imagine cu distanta intre ele. Tava de aceste dimensiuni este perfecta pentru cele 13 bucati.
Lasati sa creasca la cald inca 30 de minute apoi coaceti rulourile in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius timp de 25 de minute.
Inainte cu 2-3 minute sa fie gata preparati glazura; puneti toate ingredientele intr-un bol si mixati usor. Trebuie sa fie curgatoare ca si un aluat pentru clatite, poate va dati seama din imagini. Daca este prea subtire nu este in regula, asa ca cel mai bine este sa adaugati laptele treptat pana obtineti consistenta dorita.
Scoateti rulourile din cuptor si turnati glazura peste ele fierbinti. Va ajutati de o lingura, puneti pe fiecare rulou in centru, apoi spre margini.
Serviti rulourile cu scortisoara calde! Sunt foarte foarte bune!
Si nu are rost sa va mai spun cum miroase in toata casa :)
Pufoase, absolut pufoase!
Aici aveți un mic filmuleț cu etapele din rețetă.
Poze cu reteta incercata de cititoare
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Foarte buna reteta, o rugaminte am, pot sa nu folosesc scortisoara sau sa o inlocuiesc cu altceva?! Ce ar merge? Multumesc pentru reteta.
Puteți să o omiteți deși ea este inima acestor rulouri. Ar fi zahar brun simplu, cu nuca, nuca de cocos, cacao.
Bună ziua, crema de brânză Philadelphia se poate înlocui cu goldessa?
Cred ca da. Eu nu am folosit goldessa la prajituri dar cred ca da
Buna Amalia
La crema de branza pot folosi ricotta?
Nu cred, trebuie o branza cremoasa.