Ciuperci cu smantana


Ieri am cumparat la oferta ciuperci champignon, smantana si am facut repede o tocanita cu mamaliga. Ciupercile cu smantana se fac usor, desigur cele mai bune sunt hribii dar varianta cu champignon care se gasesc atat in varianta proaspata cat si conservata este cred cea mai practica. Desigur puteti folosi si alt tip de ciuperci cum ar fi pleurotus care se gasesc aproape in toate magazinele cu produse alimentare.

Varianta cu smantana este una bogata si gustoasa dar puteti inlocui smantana cu lapte insa gustul nu va fi la fel, cine cunoaste stie ce zic :) Sau puteti sa le faceti in varaianta de post doar cu apa, aici nu pot sa zic nimic ca e vorba de post :)

Ingrediente 3-4 portii:

  • 1 ceapă mica alba
  • 500g ciuperci Champignon
  • 200 ml smantana
  • 1 lingura faina alba sau amidon din porumb ( va spun sincer ca eu folosesc amidon in loc de faina atat la sosuri cat si la creme, mi se pare mai bun la gust )
  • lapte
  • sare
  • putin ulei
  • optional 2 catei de usturoi

Ciupercile se sterg cu o cârpă umedă (nu se spala) si se taie feliute.

Incingem uleiul int-o cratita incapatoare, ciupercile ocupa mult volum dar apoi scad la fel de mult ( ca si spanacul) adaugam ceapa tocata marunt, o calim putin. Adaugam ciupercile si le lasam la foc mic amestecand din cand in cand pana scade zeama si incep sa se prajeasca.

Separat punem int-un bol faina adaugam smantana si 200 ml lapte. Adaugam peste ciuperci si amestecam continuu pana se ingroasa sosul.

Potrivim de sare si piper apoi daca va place adaugati si usturoiul zdrobit.

Servim mancarea calda cu mamaliguta si pătrunjel verde deasupra.

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


38 de comentarii la „Ciuperci cu smantana”

  1. un blog de milioane! l-am recomandat deja si altora si vreau sa spun ca lumea ramane uimita mai ales de felul in care sunt prezentate retetele, cat mai elocvent, pe intelesul tuturor. multa bafta in continuare!

  2. Mai bine adauagi pur si simplu patrunjel si/sau marar. E mai aromat si da o senzatie de primavara in gura, in bucatarie…
    Mincarea are si o denumire clasica – Tocanita ardeleneasca cu ciuperci.

  3. Dan iti multumesc mult pentru ce mi-ai scris, ma bucur cand cineva imi apreciaza munca… uite am o surpriza pentru tine in curand o sa am un site, ma simt „ingradita” cu blogul. Sper sa pot posta si un forum unde sa putem vorbi in voie.Iti urez un weekend placut atat tie cat si sotiei! :)

  4. Anonim ce sa fac… am zis sa incerc si eu smantana cu patrunjel de la Napolact ca tot ii fac atata reclama, dar precum am scris profund dezamagita :), las ca mai am un pic si o sa am patrunjel din productia proprie :)).

  5. Buna ziua!
    Am cautat o reteta de supa gulas si am gasit-o pe acest blog.
    Am incercat-o si a iesit foarte foarte buna!
    Eu si sotul meu suntem foarte incantati ca am descoperit acest blog!
    O sa incerc si alte retete de aici.
    Toate retetele sunt prezentate foarte bine, si arata spectaculos!
    Multumesc foarte mult!

    Sanatate si numai bine!

  6. Multumesc, Amalia!
    Am facut si eu ciupercile dupa reteta ta, sunt simple si gustoase! Recunosc ca am pus si o ceapa inainte sa scada ciupercile de tot…

  7. Cata ma bucur ca ti-au placut retetele, cea de pui cu curry pe mine m-a impresionat intr-un mod placut, este printre putinele retete cu curry care imi plac. Te pup si astept sa-mi scrii impresiile :).

  8. salutare bucatareasa sefa! am incercat si reteta asta minunata, am prajit si niste bacon dupa ce a scazut apa de la ciupercute ca al meu concubin nu serveste mai nimic fara carne (ca majoritatea barbatilor de altfel) recunosc ca a iesit cam uleioasa de la surplusul de grasime de la baconul prajit si parca ar mai fi trebuit niste smantana, dar macar stiu cum sa fac data viitoare :) din greseli se invata. La sfarsit am presarat si patrunjel, a iesit o bunaciune :) multam mult de tot :*

  9. Angie asa patesc si eu cu sotul, nimic fara carne… vezi , o saptamana nu am postat nimic tocmai pentru ca am facut sarmale si ciorba de fasole cu ciolan, abia azi poate fac niste paste de casa , vad ca se consuma destul de des in familie.

  10. hey, mersi fain pentru reteta asta. tocmai am incercat-o si a iesit super. mersi mult de tot. deabea astept sa mai incerc retete de pe blogul tau

  11. Gabitza din pacate am renuntat la site deocamdata, am alte cheltuieli acum , insa cand o sa-i dau drumul o sa anunt pe blog :).

  12. Super reteta! doar ce am incercat`o cu mici adaugiri: o legatura de marar si cativa catei de usturoi :D. delicioasaaa!
    multumesc pt ideea de mancarica rapida si gustoasa pe seara asta! :)

  13. Buna Amalia! Incerc si eu acum reteta, si am 2 intrebari: ce condimente ai pus iar referitor la lapte…se pot inlocui smantana si apa impreuna- cu laptele (adica sa punem doar lapte, fara smantana si apa) sau smantana separat se poate inlocui cu laptele si apa separat? Multumesc frumos! Dana

  14. Amalia de cand am descoperit blog-ul acesta numai retete de aici pregatesc si sincera sa fiu sunt toate delicioase..azi am sa incerc cipercutele cu smantana..ms mut

  15. Foarte tare blogul….:) Acum am terminat si eu de facut ciupercile cu smantana……Este prima oara cand fac, sunt incepatoare in bucatarie dar mi-au iesit foarte gustoase. Noroc de blogul tau ca daca nu nu reuseam, e o reteta usoara iar rezultatul foarte gustos. Deacum stiu unde sa gasesc si alte retete. :*:*

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.