Coroniță cu cârnați

Coronita-cu-carnati-1

Deobicei in luna noiembrie pun in practica tot felul de retete pe care vreau sa le prepar de sarbatori, majoriatea sunt destul de simple pentru ca nu prea am timp sa stau in bucatarie desi acolo este o sa radeti, spatiul meu de relaxare. Retetele cu aluat sarat sunt favoritele mele, asa ca orice reteta de placinta, covrig sau tarta este preferata mea. Coronita cu carnati este o reteta simpla dar cu un aer festiv, o puteti incerca de sarbatori pentru colindatori sau cand aveti musafiri cu alte ocazii. Este foarte practica deoarece in mijlocul ei puteti pune un bol mic cu sos dulce sau picant, eu am folosit unul picant caci noua ne plac chestiile iuti.

Din reteta de mai jos ies fix doua coronite de diametru 30cm. Puteti sa le faceti mai mici si atunci va ies patru, depinde de ce marime aveti platourile si cum va plac :)

Coronita cu carnati

Coronita-cu-carnati-2

Ingrediente:

  • 500g carnati subtiri gama MAESTRO de la Caroli
  • 500g faina de tip 650 + 100g pentru intins aluatul
  • 1 lingurita zahar
  • 1 lingurita sare
  • 25g drojdie proaspata
  • 40ml ulei
  • 250ml lapte
  • Aceasta reteta se poate prepara si cu aluat de foietaj. Aveti nevoie de 800g aluat foietaj .

Frecam drojdia cu zaharul si adaugam 100ml apa calduta si o lingurita de faina. Lasam sa creasca la cald. Intr-un vas mai mare cernem faina adaugam sarea si drojdia crescuta. adaugam treptat laptele caldut, apoi uleiul si framantam un aluat mai moale. Daca aveti masina de paine e mai simplu, puneti toate ingredientele si isi face ea treaba doar ca in loc de drojdie proaspata folositi cea uscata.

Lasam sa creasca aluatul acoperit cu o panza textila timp de o ora.

Taiem carnatii bucati de aproximativ 5 cm si ii punem pe o farfurie. Carnatii astia mi-au placut tare mult, recunosc ca nu am cumparat niciodata cei din gama MAESTRO dar sunt 100% naturali si au un gust asemanator cu cei de casa, nu sunt exagerat de sarati si putin afumati atat cat trebuie.

Coronita-cu-carnati-preparare-1

Bun, am rezolvat cu carnatii, eventual cumparati mai multi ca sigur mai gustati din ei cat timp ii taiati.

Presaram faina pe masa de lucru si intindem aluatul in foaie mai subtire. Taiem patrate cu latura de 2-3 cm. Ca sa va fie mai usor pentru ca aluatul este destul de elastic, treceti cutitul prin faina apoi taiati patrate mai mici si cand puneti bucatile de carnati le intindeti usor cu mana.

In fiecare patrat pe diagonala asezam o bucata de carnat, apoi il invelim bine ca pe un bebelus.

Coronita-cu-carnati-preparare-2

Pe o hartie de copt trasam un cerc cu diametrul de 20cm si punem foaia in tava de la aragaz. Asezam carnatii inveliti in aluat la fel ca si in poza. Primul pe linie apoi urmatorul putin mai sus, urmatorul pe linie si tot asa pana formam un cerc. Puteti sa-i puneti mai inghesuiti nu e nicio problema.

Coronita-cu-carnati-preparare-3

Coronita-cu-carnati-preparare-4

Lasam coronita sa creasca 15 minute timp in care preincalzim cuptorul la 180g C.

Batem galbenusurile cu 2 lingurite de lapte si ungem frumos coronita de aluat cu o pensula.

Coronita-cu-carnati-preparare-5

Coacem timp de 25minute pana se rumeneste frumos deasupra si intre timp o pregatim pe a 2-a.

Coronita-cu-carnati-3

Scoatem coronita cu tot cu foaie, o lasam sa se raceasca si apoi o transferam pe un platou. Atentie sa nu o rupeti pentru ca este pufoasa si fragila.

Coronita-cu-carnati-4

Servim calduta sau rece. Este foarte buna si  a doua zi.

Coronita-cu-carnati-5

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.