Nu este un secret ca imi plac produsele facute din aluat dospit (chiar daca ma enerveaza sa-l framant). Ieri am cautat o reteta de aperitiv cu aluat dospit si am gasit una pe care am si pus-o in aplicare. Se numeste cosite impletite pentru ca asa si arata (cred ). Aceste „cosite” sunt foarte usor de facut si de efect.
Ingrediente
Pentru aluat:
500-700g faina
20g zahar
13g sare
25g drojdie proaspata
35g unt
lapte caldut cam 200 ml
Pentru umplutura:
carnati, crenvursti ( eu am folosit cabanos). In principiu carnatii trebuie sa fie subtiri si nu foarte grasi.
Drojdia cu un pic de zahar se freaca pana ce se lichefiaza, apoi se adauga 100ml de apa calduta si 2-3 linguri de faina.
Lasati sa stea 15 minute la cald, iar apoi se amesteca cu toate ingredientele ramase.
Amestecam bine si framantam pana aluatul se dezlipeste de vas ( nu dureaza mult cam 10 minute).
Aluatul il acoperim cu un prosop textil si il lasam la cald 1 ora.
Intindem o foaie cam de 1/2 cm pe planseta tapetata cu faina. Taiem foaia patrate si apoi pe fiecare patrat punem o bucata cabanos . Puteti sa-l lasati la ce lungime doriti, eu l-am taiat in 3. Invelim frumos bucata si apoi o taiem felii cu foarfeca, dar nu pana jos, cat sa se tina in aluat. O bucata o punem intr-o parte, urmatoarea in cealalta parte. Pun poza ca sa va fie mai usor de inteles.
La fel am procedat si cu cele cu branza , am folosit branza feta ( este recomandata o branza care nu se intinde la cald).
Punem cositele in tava ( acum ati inteles de ce se numesc asa, arata ca niste cosite impletite) , le lasam sa creasca 15 minute si le ungem cu un amestec de ou si lapte.
Coacem in cuptorul preincalzit timp de aproximativ 25 minute. In cuptor este recomandat sa aveti un vas cu apa pe timpul coacerii. Cand se rumenesc frumos deasupra sunt gata.
Se scot si se pastreaza acoperite. Sunt incredibil de moi si pufoase. Sper sa le incercati macar din curiozitate, o sa vedeti ca nu va mai puteti dezlipi de ele :).
Reteta am scris-o de la Mudjahista care a publicat-o pe culinar.
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Tare faine ti-au iesit! De cand tot vreau sa le incerc si eu…
Arata tare bine! Mi-ai facut o pofta….
Woowww, ce bine arata !!! Trebuie sa le fac, credeam ca e ceva foarte complicat, dar asa cum ai descris reteta, e simplu. Merci, te pup !!!
Foarte frumoase ti-au iesit. Bravo.
Arata foarte bine!Felicitari!
imi place tare de tot site-ul tau. sunt baiat si nu prea gatesc, dar daca gatesti asa bine, te iau eu de nevasta:P:P
Superb ti-au iesit cositele Amalia!Va trebui sa incerc si eu cu feta daca zici ca nu se intinde.
Va multumesc mult, sa le incercati … sunt super ! sa nu uitati de sfatul cu drojdia, cumparati la calup ( cred ca are 200 g), are putere de dospit mult mai mare .
Muchookoo deja sunt „luata” :))
Ai o leapsa de la mine, daca ai chef sa o iei :)
Arata extraordinar!!!O sa incerc si eu
Amalia, ti-au iesit superbe! Felicitari.
Daca vrei reteta de tort, iti dau si poze hehe nu numai reteta. Nu ma omor eu cu gatitul, dar si cand gatesc…
Uite tort facut de mine http://i265.photobucket.com/albums/ii229/diana_3d/food_02/IMG_0179.jpg
E simplu apropos. Daca vrei iti dau reteta :)
minunate sunt Amalia! minunate! :)
Ama iti multumesc, sunt extraordinar de bune … de atunci le-am mai facut o data :).
Wow!Arata nemaipomenit de frumos, si cred ca sunt delicioase.Abia astept sa le fac si eu!
Multumesc Gina !
Amalia nu prea am inteles de ce sa le tai cu foarfeca si nici nu prea stiu cum. Multumesc mult pentru ca ne impartasesti si noua din munca ta e super.
Mimi
Draga Mimi, incerc sa-ti mai explic… ai aluatul rulat, pui foarfeca perpendicular pe el si tai o bucata.Bucata o impingi usor spre dreapta, apoi mai tai o data si bucata urmatoare o impingi spre stanga… repeti tot asa si astfel obtii „ochiurile” acelea . M-as bucura daca ai incerca sa le faci sunt foarte bune o sa vezi :).
Daca nu te deranjeaza, am sa „comentez” si eu putin. Am facut sambata cositele, am modificat putin reteta (sper sa fie ok) ,la aluat am pus si un ou, iar pe langa carnati am adaugat si cascaval. A iesit atat de bun incat maraiau toti la masa, pana si fetita mea, care este o mofturica. Iti doresc numai bine.
Am uitat sa ma semnez. Luiza
Luiza te cred ca au fost bune ! Mi-ai dat o idee buna cu cascavalul… cat despre ou foarte bine ca ai pus,chiar acum ma uitam la reteta ( din nou) … dupa poze s-ar zice ca are si ou in componenta :))
buna draga Amalia!
le-am incercat si eu. au iesit bune de tot, doar ca aluatul mi-a iesit cam dur/rigid(a stat o ora la crescut si nu a luat prea mult volum). dar au iesit fenomenale!!! speram sa aiba un aspect estetic, ca ale tale, dar … ce mai conteaza cand sunt atat de gustoase. multumesc mult de tot pentru reteta, urmatoarea e 'evantaiul'
Draga Irinuca , poate a fost prea rece in incapare sau drojdia nu a fost asa proaspata… Daca mai faci aluaturi care trebuie sa dospeasca, incalzeste putin cuptorul, apoi pune vasul cu aluat inauntru, o sa vezi ca dospeste foarte repede pentru ca e cald si nu sunt curenti de aer. Iti tin pumnii pentru evantaie, eventual sa le faci mai mici ale mele au iesit mari ( 2 intr-o tava)…
Am incercat si eu cositele si au iesit extraordinare, mie mi-au placut mai mult cele cu branza dar si cele cu carnaciori au fost bune.
Multumesc pentru retete esti o adevarata inspiratie, te felicit si abia astept sa vad ce noutati mai ai.
Alina iti multumesc pentru aprecieri :), poate incerci si reteta de evantai, e asemanatoare cu cositele …noutati as avea numai sa am timp de gatit :)) . Te pup !
le`am incercat si noi.eu mama si fratemeo.pentru prima data or iesit destul de bine.am facut doar cu carnati.
buna reteta!
felicitari!
Alexandra,cluj.
Draga Alexandra sa le mancati cu placere :) poate inceri si reteta de "Evantai".
Buna,Amalia! Am si eu o intrebare.Se poate congela aluatul? adica sa le pregatesc gata de copt si sa le bag la congelator, iar apoi cand am nevoie de ele sa le coc? Multumesc.
Anonim eu nu am incercat niciodata , dar am congelat o data aluat pentru paine si pentru pizza si au iesit. Ma gandesc ca se poate, de ce nu ? Te rog sa-mi scrii daca le-ai congelat cum ti-au iesit.