Covrigi cu susan sau mac

 

Covrigii sunt preferatii mei . Tot mi-am propus sa fac dar imi era groaza ca toata bucataria va fi numai faina … pana la urma pofta a invins , asa ca am trecut la fapte.

Ingredientele nu le-am masurat le scriu doar aproximativ.

  • 1 kg faina
  • 40g drojdie
  • aprox 400ml apa
  • sare
  • mac
  • susan

Se cerne faina intr-un castron, se face o adancitura in mijloc unde se pune drojdia amestecata cu putina apa calda.

Se lasa vreo 20 min timp in care drojdia face „spume”

Apoi se framanta un aluat cu apa si sare care se lasa la dospit 1 ora.

Se rup bucati si se modeleaza covrigi dupa indemanarea fiecaruia , de exemplu mie nu mi-au iesit 2 la fel :)

Dupa ce-am terminat de modelat, punem la fiert intr-o cratita apa , punem sare (sa se simta sarea dar nu saramura) .Cand clocoteste punem cate un covrig si il lasam 3-4 secunde ( se umfla repede), il scoatem cu paleta pe un fund de lemn sau farfurie , il trecem prin mac sau susan si-l punem in tava.

Tava unsa cu putin ulei sau cu hartie de copt, (a mea a fost de calitate mai proasta si s-au cam lipit covrigii, urmatoarele ture le-am facut fara hartie) se baga in cuptorul preincalzit la 100 grade timp de 10 min.
Asa arata cand i-am scos,

 

si sectiune

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


32 de comentarii la „Covrigi cu susan sau mac”

  1. Ce tare seamana retea cu a mea :) Ti-au iesit frumosi covrigii.

    P.S. de ce nu iti faci o lista cu „prietenii” din blogosfera? adica o lista in care sa pui link-uri catre site-uril care au link pt tine?

  2. mmm. am o intrebare – referitor la momentul coacerii – sigur e temperatura de 100 de grade, si 10 minute? .. in cazul meu abia apucasera sa se usuce (la 150 de grade) … i-am lasat la 230 grade, timp de inca 30 minute si au inceput sa se coloreze … folosesc un aragaz cu gaz .. : o(

  3. Al meu e electric si arde foarte tare :(( . Ce pot sa-ti scriu este ca focul trebuie sa fie potrivit, asta nu stiu cate grade inseamna ( banuiesc ca undeva pe la 100) , ar trebui sa se coaca imediat … ti-au iesit pana la urma ?

  4. Au iesit! haha, si ce rontaiala a fost!!

    aha, cuptorul electric de obicei are temperaturile mai scazute decit la cel cu gaz… mi-am amintit insa de faptul ca pizza in cuptor se coace la temperatura maxima – peste 230 grade :D (de fapt in cuptorul cu caramizi ajunge la 450), timp de 10 – 15 minute – cele facute cu aluat subtire, si la care marginea trebuie sa fie crocanta.. asa ca am ridicat si eu temperatura , si s-au copt numai bine, mai putin moi in interior insa, dar stiu explicatia :-).

    Multumesc mult pentru reteta ! si felicitari pentru blog – am ajuns aici via Retetele lui Costachel :-)

  5. Hey , sa-ti fie de bine ! Eu mai am de lucru cu temperatura la cuptorul asta :)). Multumesc pentru comentarii, sper sa mai incerci si alte retete!

  6. yami yami ador covrigi mai ales cei cu susan dar si cu mac imi plac :)
    abia ast sa ii fac si eu!
    arata fff bine!
    ms mult :*::*

  7. Amalia, esti extraordinara! Acum fac pui cu ciuperci. O curiozitate? Esti de profesie sau doar o pasiune? Daca ai un restaurant in Bucuresti anunta-ne! Cand vin in Romania neaparat vin sa maninc acolo!

    Din Franta,

    Ella

  8. Ella esti draguta :), nu sunt de profesie e doar o pasiune , dar esti invitata mea la o "Varza a la Cluj" cand vii in Romania si anume in Cluj. Sa ne auzim cu bine !

  9. buna, Amalia
    sunt Monika din cipru, si vreau sa-ti spun ca i-mi place la nebunie pagin ta plina cu tot felul de retete. sunt entuziasmata de tot ce faci, si am si o rugamite la tine,…, voi avea invitati de craciun si as vrea sa le gatesc cat mai romaneste, cat mai gustos si mai bun. crezi ca ai putea sa ma ajuti cu ceva? un meniu,si bine inteles retetele tale minunate? multumesc Monika

  10. Buna Monika , iti multumesc pentru aprecieri… cat despre meniu ce sa zic poti incerca o ciorba de vacuta taraneasca si sarmale sau supa de pui cu taietei si friptura. Aperitive , asta depinde de ce ingrediente se gasesc dar ma gandesc la o salata de vinete, chec aperitiv bulete de branza si cosite impletite. Saleurile au mare trecere la bere, poti sa le tai sub forma de covrigei..la desert e asta nu stiu , eu vesnic am problema prajiturilor ca nu stiu care sa le fac , din retetele care le am eu preferatele mele sunt prajitura Tosca, Prajitura cu cocos Claudia, Foi cu mire de albine, Prajitura inghetata.. Tort , clar tortul egiptean este pe primul loc… eventual scrie-mi pe mail la ce te-ai orientat si daca ai nevoie de ajutor ( amy3747@yahoo.com).

  11. Amalia iti multumesc pentru atatea retete foarte bune, am incercat cateva din ele. Eu si sotul meu suntem foarte pasionati de gatit, de fapt toata familia este foarte pasionata de gatit. Dar te rog din suflet spune-mi ce faina folosesti ca nu gasesc in Romania o faina buna, ca nu prea stiu produsele din Romania. Iti multumesc. Ana

  12. Ana cu placere si ma bucur ca sunteti pasionati de gatit…faina buna… eu cumpar deobicei ce este la promotie, cel mai des folosesc Dobrogea, Baneasa, Boromir, Grania.Cumpar 10 kg si le folosesc la aluaturi…E important faina sa fie la temperatura camerei si drojdia sa fie proaspata :). Daca te pot ajuta la vreo reteta te rog sa-mi scrii :). Numai bine, Amalia

  13. Buna Amalia,

    Tocmai ce am incercat reteta ta de blat de tort si mi-a iesit tare bine:) si am prins curaj..:D
    Si cum imi plac tare mult covrigii, ma bate gandul sa incerc si aceasta reteta, numai ca..am o dilema..eu nu am decat drojdie praf/uscata in dotare… cam cate grame crezi ca ar trebui sa folosesc la 1kg de faina??

    Multumesc

  14. Buna Amalia arata asa de bine covrigii tai, daca au si gustul ca cei de la covrigarie sunt minunati!
    Am o intrebare cata drojdie proapata se poate pune la un 1 kg de faina!
    Multumesc! cat de curand am sa ii prepar si eu ;)

  15. I-am facut si eu exact dypa reteta dar erau cu totul altfell – mai exact cind i-am pus in apa eu au prins parca o coarja galbena si la sfarst nu s-au primit asa pufosi chiar erau mult mai densi

  16. De fapt nu sau primit tare gustosi chiar aprope nimeni nu i-a mancat cu exceptia mea deoarece aceasta reteta imi aduce aminte de vremurile cind aveam vo 5 ani si ma duceam la brutaria noastra si framintam si eu aluatul cum puteam , a dpua zi l-a excursie cu clasa am mancat fluturasul facut de mine 100 % si imi placea atat de mult deoarece a fost prima mea reteta . Cand mai e o ciasca de ceai merg si covrigii dar in general au gust de colacel si eu i-am indulcit prea putin , am si poze le postez ceva timp mai tarziu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.