Cremes

Cremsnit sau cremes reteta simpla

Cremes: prajitura preferata a sotului meu. Si a mea, de ce sa nu recunosc. De-a lungul timpului am incercat mai multe retete cat mai originale, insa toate cremele mi se parea ca au un gust pronuntat de faina.

Am incercat si varianta cu gelatina, foarte buna, insa se aseamana cu crema de diplomat si atunci poate e gresit sa-i spunem cremsnit sau cremes. Cautand zilele trecute o alta (oare a cata?) reteta, am gasit-o pe cea de mai jos cu recomandari calduroase si cu poze doveditoare de la cititoare.

Asadar, am incercat-o si eu… surpriza, crema s-a intarit imediat si a avut un gust foarte bun, nici nu-ti dai seama ca are faina in compozitie. Si cu un strat (poate prea substantial) de frisca a iesit un cremes delicios.

Iaca reteta ca deja prea o laud. :)

Ingrediente pentru reteta de cremes sau cremsnit

(Forma cu dimensiunea de 35×30 centimetri)

  • 1,5 l lapte
  • 8 oua
  • 300 g zahar
  • 4 plicuri zahar vaniliat
  • 110 g faina alba
  • 100 g amidon alimentar

Mai avem nevoie de:

  • 1 pachet foi pentru cremes
  • 400 ml frisca (eu am pus 600)

Cum preparam cremesul, cremsnitul?

1. Separam galbenusurile de albusuri.

Intr-0 oala mai mare (eu am ales una mai mica si nu mi-a incaput crema a trebuit sa o mut in alta mai incapatoare) punem la foc mic 1 litru de lapte.

Galbenusurile le amestecam cu zaharul si zaharul vaniliat intr-un bol pana se omogenizeaza (4-5 minute) apoi adaugam treptat faina, amidonul si restul de lapte rece, adica 500ml.

Amestecam bine si apoi rasturnam compozitia peste laptele din oala care deja trebuie sa fie cald.

2. Acum ochii si oala, nu ne dezlipim de ea si cu telul amestecam pana se ingroasa.

Trebuie sa amestecam pana crema este mai groasa ca si o budinca. Fara frica ca nu se taie.

Cand s-a ingrosat ( o sa observati ca de la un moment dat oricat amestecati nu se mai ingroasa) oprim focul si o lasam deoparte.

Crema pentru cremsnit

3. Batem albusurile spuma tare fara zahar si le adaugam in crema calda amestecand usor cu o spatula ca sa incercam sa pastram volumul.

Eu nu am mai razbit cu spatula de lemn si am amestecat si cu telul :).

Crema e gata.

Cremes-2


Cremes-4

4.Punem o foaie pe platou, o incadram cu o forma metalica ( nu-i neaparat necesar, daca lasati crema sa se raceasca putin o sa vedeti ca este suficient de tare si sta singura ). Turnam crema si lasam sa se raceasca si apoi punem tava la rece 2-3 ore ( eu am lasat afara ca erau cateva grade).

Cremsnit

Asa arata dupa 2 ore.

Cremes-6

Apoi punem frisca deasupra ( eu am avut 600ml pentru ca asa ne place „sa se simta” ) si peste frisca cealalta foaie pe care am preferat sa o zdrobesc. Deasupra zahar pudra.

Cremsnit sau cremes
Cremsnit sau cremes

Taiem cu un cutit bine ascutit si ne infruptam :).Este foarte bun!

Reteta de cremes

Si in varianta clasica fara frisca

Aici in varianta cu frisca

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


9 comentarii la „Cremes”

  1. oare se va intari daca l-am pus in tava mai inalta(tava de copt)?sper.Probabil se lasa mai mult la rece?astept cu nerabdare, ca nu am mai mancat demuuult cremes.

      1. prima data a iesit cam moale(desi gustos), a doua data a iesit bun si acum ma pregatesc sa fac a treia oara;)multumesc pentru reteta si pentru raspunsuri:)americanii nu au asa prajituri bune asa ca ni le facem noi:D

    1. Crema calda, adica dupa ce s-a ingrosat crema o dam deoparte de pe foc si batem albusurile spuma tare. Apoi le adaugam la crema care s-a racit foarte putin adica atat cat am batut albusurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.