Crofne (gogosi banatene)

Nu am mai facut demult gogosi asa ca am tot cugetat :)) intre 2 retete : donuts si crofne . Am mers pe mana sigura (retetele Laurei nu dau gres !) si am incercat aceste minunate gogosi numite crofne.

Ingrediente ( eu am facut portie dubla):
1 kg faina 000
4 galbenusuri
2 cani de lapte caldut
2 linguri rase de drojdie deshidratata sau 50 de grame de drojdie proaspata
120 de grame de unt
2 plicuri zahar vanilat
4 linguri de zahar
1 praf de sare
coaja de lamaie si (sau) portocala
ulei pentru prajit
zahar pudra
Cernem faina intr-un vas mai mare . Separat frecam drojdia cu zahar pana se lichefiaza apoi turnam putin lapte caldut. Galbenusurile le frecam cu praful de sare si adaugam treptat restul de lapte. Turnam maiaua de drojdie peste faina, adaugam aromele si putin cate putin laptele. Amestecam si cand aluatul este omogen adaugam untul topit pana acesta de incorporeaza in aluat. Merge repede pentru ca nu trebuie framantat mult, imediat aluatul se va desprinde de peretii vasului. Il punem la crescut intr-un vas uns cu putin ulei, pana isi dubleaza volumul ( la mine 40 minute).
Apoi il intindem cu grosimea de 0,8 -1 cm pe o planseta unsa cu ulei si taiem cu paharul gogosile. Puteti alege ce marime doriti :).

Crofnele se transfera intr-o tava in care am pus hartie de copt si se lasa sa dospeasca inca 30 minute.

Dupa ce au crescut frumos le prajim in ulei incins punandu-le la prajit cu partea superioara in jos ( adica rasturnate). Trebuie sa aveti multa grija cu temperatura uleiului, nu trebuie sa fie foarte incins , daca se rumenesc prea repede reduceti focul.
Se scot pe hartie absorbanta si se pudreaza cu zahar. De jur imprejur au un guleras alb iar inauntru trebuie sa fie goale .Daca doriti le puteti umple cu o crema de vanilie, gem sau ciocolata.
Sunt pufoase ca niste obrajori de copil :).
Reteta este preluata cu mii de multumiri de pe blogul Laurei .

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


27 de comentarii la „Crofne (gogosi banatene)”

  1. Amalia draga, arata perfect, ca la noi Berliner. Se umple de revelion si cu mustar-lol- o zi buna Cami

  2. Asta e mai rau decat ceea ce facea Inchizitia cu bietii oameni…ma ucizi…de pofta,mai ales ca de Luni am inceput sa tin cat de cat un regim alimentar si am renuntat la dulciuri…
    Bestial arata!Demential…iar eu am furtuna intre masele..:D

  3. Ana-Maria cunosc prea bine chestia cu regimul alimentar :))… eu zic sa faci doar o jumatate de portie , mananci una si restul le imparti celor dragi ( asa fac si eu, da' in cazul asta nu am mancat doar una :))). Te pup!

  4. Buna dimineata Amalia! Tot citesc retete de dulciuri pentru ca i-am aratat fetei mele blogul tau si acum cand intreb ce vrea, cauta aici :).Pentru weekendul asta a ales Bounty Bars. M-ai scapat de o mare bataie de cap, deja se plictisise de prajiturile pe care le stiam. Eu tot incerc sa ii arat si mancaricile, poate poate mai scapam de atata dulce. O zi cat ma buna!

  5. Angela cunosc denumirea :)insa din cate imi amintesc se prajeau imediat dupa ce era dospit aluatul. Dupa ce-am incercat reteta asta tind sa cred ca varianta asta e mai buna .

  6. Am facut prajitura si a iesit super. E buna si mai calduta dar rece este delicioasa. A fost cam putina :)), alta data fac reteta dubla.

  7. buna Amalia….chai ma gandeam sa fac ceva gogosi si vroiam sa fac cva mai divers si uite c am gasit reteta asta..:)arata forte bine si delicioase…am mai incercat multe retete de pe situ-l tau..si nu stiu de ce nu-mi merge tot timpul sa-ti scriu:(…

  8. Amalia draga,te rog frumos sa imi explici ce tre sa fac ca sa imi iasa acel gol in interior.Tie ti au iesit atat de minunate aceste gogosele,dar din pacate mie nu imi ies,ci ies pline pe interior si nu stiu cum sa fac.Azi am incercat aceasta reteta,urmarind fiecare pas,fiecare cantitate sa nu dau gres cu ceva,dar nu mi au iesit pufoase ca ale tale si m am suparat atat de tare……ma poti ajuta te rog??????? maine le voi face iarasi,dar numai si doar cu ajutorul tau cred ca imi vor iesi minunate……cu drag Natalia…..

    1. Natalia chestia cu golul sa stii ca am urmarit-o si eu ani intregi… bunica facea gogosi ca un balon, eu incercam mereu reteta ei si nu-mi ieseau goale ci pline…vesnic ma intrebam unde am gresit… am schimbat firme de faina, ulei si uite asa pana la urma le-am dat de hac, cat despre crofne care sunt tot un fel de gogosi mi-au iesit din prima… uite aici reteta originala poate te ajuta mai mult : http://www.retetecalamama.ro/2009/02/crofne-banatene.html
      eu zic ca conteaza faina si ca uleiul sa fie bine incins…alte sfaturi nu prea am sa-ti dau … iti tin pumnii poate de data asta le nimeresti :).

      1. iti multumesc draga Amalia,iti multumesc ca mi ai venit in ajutor cu sfaturile tale minunate….azi nu am mai facut,am asteptat raspunsul de la tine,insa acum ca m ai luminat un pic sa stii ca voi mai incerca ori de cate ori va fi nevoie numai sa imi iasa si mie acele gogosi,pe care in ultima perioada le visez deja;))
        imediat ce le voi face,voi veni la tine sa iti zic cum mi au iesit………..

  9. Imi plac mult retetele tale si l-am incercat cred ca pe toate ce lmai mult am facut torturile tale si prajiturile, multumesc . As vrea sa ma ajuti un pic, eu locuiesc la Madrid si eu acea nu gasesc amidon alimentar cu ce il pot inlocui ??????????? un pupic

  10. Amalia, spune-mi te rog , tu ai folosit drojdie proaspata sau uscata? Daca folosesc drojdie uscata tot asa amestec cu zaharul pana se lichefiaza sau cum procedez?? multumesc

    1. Proaspata… cat despre cea uscata nu stiu sigur dar cred ca o pui cu putin zahar, faina si apa calduta sa dospeasca ( adica o amesteci )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.