Oare cine nu cunoaste acesti melci spiralati atat de deliciosi ?Cu nuca sau numai cu zahar , cu glazura sau fara, pufos si crocant totodata, il gasim in patiserii sau magazinele de paine, mereu este foarte cautat si foarte apreciat. Desi au aparut multe variante, cu mac, cu scortisoara ce cu nuca ramane favoritul tuturor. Si daca este facut si in casa este cel mai bun nu-i asa? Sa stiti ca se prepara foarte simplu, sau cel putin asa zic eu, e vorba de un aluat cu drojdie , intins, uns cu unt, presarat cu nuca macinata, apoi rulat, taiat si copt. Asa se obtin melcii frumosi care cresc la copt si se rumenesc atat de frumos. Nu are rost sa va mai scriu cat de bine miroase in toata casa, daca ii incercati cu siguranta si vecinii o sa va pomeneasca :)
Cuib de viespi
Pentru aluat:
- 600 g faina 000
- 25 g drojdie proaspata
- 50 g unt
- 50 g smantana ( optional )
- aproximativ 200 ml lapte
- 70 g zahar
- 2 oua
- coaja rasa de lamaie sau de portocala
Pentru umplutura:
- 200 g nuci macinate
- 100 g unt
- 100 g zahar
Pentru siropul de deasupra :
- 200ml lapte
- 50g zahar
Se amesteca drojdia cu putin lapte caldut si putina faina si se lasa sa creasca la cald.
Ouale se freaca cu zaharul se adauga drojdia crescuta, untul, smantana si treptat faina alternand cu laptele caldut . Se framanta rapid pana se desprinde de vas, un aluat potrivit de moale care se lasa la crescut acoperit cu un servet, intr-un loc ferit de curenti de aer 1 ora. Puteti sa-l puneti in cuptor, bineinteles cu focul stins :)
Pentru umplutura frecam bine untul cu zaharul pana acesta se topeste.
Dupa o ora, întindem o foaie de aluat apoi intindem untul peste ea cu grija astfel incat sa acoperim toata suprafata, punem nuca si rulam.
Taiem rondele cu o grosime de aproximativ 2 cm.
Preincalzim cuptorul la 170 de grade Celsius.
Punem rondelele intr-o tava unsa si tapetata cu faina, le lasam sa stea 20 de minute apoi le coacem 30 de minute.
Intre timp preparam siropul, infierbantam laptele cu zaharul. Scoatem tava din cuptor si turnam pe fiecare melc cate o lingura de lapte fierbinte. Bagam tava la cuptor inca 5 minute.
Puteti sa-i lasati asa, fara sirop depinde cum va plac.
Cand s-au rumenit frumos le scoatem si le lasam sa se raceasca putin.
Iata-i cat sunt de crocanti si cum se desfac frumos
Poze cu reteta probata
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Mey Amalica numai bunatati ai facut in ultimul timp :P
N-am mai mancat cuib de viespi de cand eram micuta, cand ne facea mama :D
Pup o zi excelenta!
Ce sa fac Iza daca nu ma pot abtine :)).Multumesc la fel , pupiiici !
Ah, imi faci o pofta nebuna :)
:))
vaiiiiiii, ce fain arata, esti tare priceputa, de cata vreme bucataresti, draguto!tare faine retete ai, sa le papi cu ochii nu alta!
My favorite sweet from my childhood. Thanks a lot for the receipt. I’m from Bulgaria.
Minunat. Pacat ca eu nu am poze de la retetele mele pe care le am de la mama. Dar sper ca sunt la fel de delicioase. http://retetelemamei.wordpress.com/
Elena multumesc pentru aprecieri…gatesc de mult timp, sincer dintre toate „treburile casei” prefer gatitul, cand eram mica stateam pe langa mama sa vad ce si cum :).
Maria I’m glad that you have visited my blog I hope you can translate the recipies with google :).
How delicious looking, yum!
Buna iubita Amalia…am facut azi cuib de viespi pt prima data…dar pt ca esti foarte priceputa si explicita mi-au iesit superrrr….iti scriu di Quwait…sotul meu adora mancarea romaneasca asa ca apelez la retetele tale delicioase.Multa sanatate si la cat mai multe retete…Livia
Draga Livia, ma bucur ca ti-a iesit reteta…intr-adevar incerc sa explic retetele cat mai bine, sa fie accesibile pentru toata lumea. Sper sa mai incerci din retetele mele si sa-ti iasa la fel de bune ! Sarbatori frumoase iti urez!
Am intrat pe site-ul tau duminica trecuta si nu am rezistat, m-am imbracat sa merg sa cumpar ce-mi trebuie pentru cuib de viespi.Au iesit delicioase!!!! A ramas una peste noapte…cautam inca hotul…:-) Multumesc de retete.
Liana si eu patesc asa , multe fete ma intreaba cum sunt a 2-a zi… nu prea stiu ca se mananca toate imediat :)). Daca ti-au placut asa mult iti sugerez sa incerci si prajituerele rasucite, se aseamana putin cu cuibul de viespi . Te pup si un weekend placut iti urez!
Amalia, am facut cuiburile.Au iesit o bunatate, nu asa aspectoase ca ale tale, dar buuuuuune! Multumesc!
LeoFlori,aspectul nu este asa important,important e sa fie bune :).Ma bucur ca ti-au iesit !
Am facut „cuib de viespe” dupa reteta ta. A trebuit sa le tin sub cheie ca altfel s-ar fi terminat din prima :).
Amalia, multumesc!
Draga Amalia,
Azi am sa fac cuiburi de viespi.Ale tale arata foarte bine.Sper sa-mi reuseasca si ale mele,chiar daca nu detin secretul de-a face mancare excelenta.Apropo de secrete,care-i secretul tau de nu te ingrasi cu atatea bunatati pe care esti capabila sa le faci?
Te pup,Mihaela
Mihaela iti tin pumnii sper sa-ti reuseasca … cat despre secret e foarte simplu, ma satur cand vad ca altii mananca cu placere din ceea ce gatesc :)), gust putin si atat, oricum un pic m-am ingrasat dar zic eu e din cauza sedentarismului :)). Te pup si eu si sa-mi scrii cum ti-au iesit .
Draga Amalia,
Ce sa-ti spun?…. mi-au iesit tare frumoase si deeeelicioasse.Am mancat trei.Ai mei inca n-au venit acasa(stam in canada)dar sunt sigura ca nu vor mai ramane multe pentru maine.Multumesc penrtu reteta,esti o minune pentru cei ca mine care au nevoie de incurajari si sfaturi.Te pup,Mihaela
buna vreau sa iti multumesc mult ptr reteta a iesit senzationala eu am adaugat si stafide pe langa nuci ..arata demential si sunt atat de gustoase .sotul meu iti multumeste si el :))
Anonim ma bucur ca am mai facut o familie fericita :)),buna ideea cu stafide … sper sa incerci si o reteta cu carne si apoi sa-mi scrii parerea sotului tau :). O saptamana usoara iti doresc !
Draga Mihaeala ma bucur ca ti-au reusit … daca te descurci cu aluaturile dospite restul e floare la ureche :)). Te pup !
Buna, am incercat si eu reteta, insa cand am dizolvat drojdia am folosit apa si nu din cei 200 ml lapte, consecintele…mi-a iesit un aluat foarte moale..si de acolo nu a mai iesit nimik bun:(.Problema era ca trebuia sa pun doar cei 200 ml lapte, nu?
Anonim imi pare rau… daca puneai cam 2-3 linguri de apa poate nu era asa problema , ai pus multa apa? Chiar asa moale ti-a iesit aluatul ? Adica nu puteai adauga putina faina ? . Scuze de intrebari dar vroiam sa stiu care-i motivul , sa nu se mai intample si a 2-a oara :).
Adevarul este ca am adaugat ceva apa vrea 100 ml..am mai adaugat si faina..dar se pare insuficienta:(..nu prea am reusit nici sa-l rulez, iar de taiat..mai mult am smuls cu mana.. si a crescut aluatul dar are un gust de drojdie.. din cauza ca era prea moale?
Interesant… daca ai adaugat apa vad ca ai pus si faina deci ar fi trebuit sa fie ok, nu stiu ce sa zic sa fi fost calitatea fainii de vina sau drojdia… dupa cum scrii chiar ti-a iesit moale aluatul. Poate ne ajuta fetele cu o parere daca citesc comentariile :).
Multumesc pentru sfaturile tale. Cu siguranta voi mai incerca si sper sa iasa ok. Te pup si spor la facut mancarica
Minunate! I-am dat gata pe toti! Multumesc!
Sa va fie de bine :).
Am facut si eu aceasta reteta,chiar azi am postato pe blog si as vrea sa iti multumesc pt ea…este foarte usor de facut si gustoasa nu mai zic.am descoperit de putin timp blogul tau si de atunci nu ma mai dezlipesc de el:)
din pacate cuiburile de viespe sunt singurele pe care le-am tras in poza…dar nu au intrat zilele in sac…vreau sa te felicit si iti urez spor la bucatarit!
Vin sa vad cum ti-a iesit reteta, ma bucur ca retetele de blog sunt pe gustul tau :).
Acum le-am scos din cuptor si sunt minunate!Muntumesc Amalia pentru retetele astea minunate!Esti cea mai tare!
Cu drag sa le mancati cu placere :).
Cuibul tau de viespe a facut furori, intai crema apoi cuibul!Astazi am facut portie dubla ca, cele trecute s-au cam evaporat!La toti am recomandat blogul tau si pana acum sincer este cel mai tare!Tine-o tot asa !
sotul meu ma anebunit sa fac cuiburi de viespe. tu mai salvat acum astept sami creasca aloatu sper sami iasa. multumesc pentru reteta esti o dulce
Arata minunat, o sa incec si eu…sper sa-mi iasa bine!
Te-am votat, bafta!
Multumesc, sa-mi scrii cum ti-au iesit!
hmmmmmmmmmmmm ce bun am sa fac si eu pe sambata………….felicitari
Ramona sper sa-ti reuseasca, alege o faina de calitate :)
Amalia, multumesc pentru reteta minunata! :)
Un An Nou fericit!
Cu placere si toate cele bune in Noul An!
acum am la cuptor a doua tava de cuib de vispe ,prima e aproape gata mancata,aluatul a iesit un pic moale,primele lasa de dorit la capitolul aspect,insa a doua tava arata super bine,am luat rulada de aluat si am tinut-o 10 minute la congelator,si s-a intarit,dupa s-au taiat foarte bine.
felicitari pentru blog :*
Din experiente invatam :) si mie mi s-a intamplat asa cu unele retete… sper sa-ti placa si la gust ! Multumesc pentru aprecieri :).
delicioase,am facut ieri ,felicitari ,esti tare
Multumesc, sper sa incerci si alte retete!
Buna Amalia..sunt foarte bune retetele tale.pwp.
Multumesc mult :).
Am incercat azi aceasta reteta!! A iesit superbbb!!!!….ca in imaginile tale….multumesc mult de retetele tale Amalia !! am sa mai incerc si altele!!
Ma bucur pentru reusita si sper sa nu te dezamagesc :)
cate bucati ies la aceste cantitati de ingrediente?