De mult timp m-am gandit la o friptura de rata cu varza si pentru ca din intamplare am trecut pe langa un magazin ce comercializeaza carne de rata, am intrat si am cugetat ce carne sa cumpar. Bineinteles raportata la buget :). Si pentru ca niciodata nu am cumparat aripi si aratau foarte bine ( asa de mari ca pulpele, nu vreau sa ma gandesc cat era rata ) m-am hotarat rapid si am zis lasa ca fac eu o combinatie de nu s-a mai intalnit. Asa ca am cumparat carnea, de la piata am mai cumparat 1 varza frumoasa (si un buchet de ghiocei ca prea erau frumosi) si am fugit spre casa, pardon gradi sa-l scot pe Adrian.
Reteta nu este una pentru zilele din saptamana, mai mult pentru weekend deoarece dureaza mai mult pana o preparam.
Ingrediente:
- 600g aripi de rata ( pot fi si pulpe intregi )
- 1 piept de pui ( 400g )
- 1 varza mai mare
- 1 ceapa potrivita
- cimbru, sare, piper, boia, ulei
- 150ml bulion
1. Aripile le spalam bine si le taiem in doua. Intr-o cratita incingem putin ulei si adaugam aripile, lasam sa se rumeneasca si apoi condimentam cu sare, piper, boia. Adaugam apa pana sunt aproape acoperite si lasam sa fiarba cu capac la foc mic.
2. Pana se face carnea ne ocupam de varza. Urasc sa tai varza fideluta, dar am doua scule pentru asa ceva. Un cutit foarte bun pe car enu-l pot folosi pentru ca sunt stangace si o razatoare, nu stiu daca mai tineti minte cand se facea reclama la razatoarele Worner, excelenta. Deci dai cu varza, taie fideluta, apoi punem sare si amestecam, lasam sa stea cam 20 min.
Intr-o cratita/oala mai mare, punem putin ulei, adaugam ceapa tocata marunt, lasam putin sa se caleasca si adaugam varza stoarsa de apa. Amestecam usor, adaugam cimbru si lasam sa se faca cu capac, nu foarte mult, vreo 15 minute pana scade bine varza in volum.
3. Bun, carnea e aproape fiarta ( din pacate am pus prea multa apa, rata fiind grasa a mai lasat si grasime ).
Intr-o tava de friptura, punem varza, si deasupra asezam carnea de rata, alternand cu bucati de piept de pui crud pentru ca se face imediat ( eu l-am taiat in doua ). Nu puneti toata zeama lasata doar jumatate ( restul puteti sa o pastrati pentru un pilaf de exemplu ).
4. Adaugam si bulionul si bagam tava la cuptor si lasam sa se faca timp de o ora la 170g C pana scade zeama si carnea se rumeneste frumos.
Servim cu ardei iute si smantana.
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]