Fritatta cu penne

Fritatta-cu-penne-amalia-1

O mancare absolut gustoasa care poate fi servita atat la mic dejun cat si la cina, copiii mei au fost super incantati de ea. Poate stiati sau nu ce este fritatta, ce stiu eu este ca de multe ori se confunda cu omleta. Insa este cu totul altceva, poate cel mai bine explica Radu Popovici ce este si cum se prepara si este chiar interesant de lecturat.”Spre deosebire de omletă, care se prepară în întregime în tigaie, pe ochiul aragazului, şi este umplută cu cantităţi mici din alte ingrediente şi împăturită înainte de a fi servită, o frittata este mult mai săţioasă, se găteşte la început pe ochiul aragazului şi este apoi desăvârşită în cuptor.
Adesea frittata este confundată cu quiche. Deşi unii cred că sunt similare, quiche-le se prepară după o procedură foarte diferită.
Cel mai asemănător preparat cu o frittata este omleta spaniolă, numită tortilla espanola, care constă din ceapă, cartofi şi ouă. Aceste omlete spaniole sunt răsturnate şi, adesea, finisate pe ochiul aragazului.

O frittata gustoasă nu are nevoie de prea multe ingrediente. De cele mai multe ori, verdeţurile aromate şi brânza sunt o umplutură suficientă.

Deşi la prepararea unei umpluturi pentru frittata se poate folosi cam orice ingredient, există totuşi trei reguli de care se ţine seama:
– dacă se folosesc ingrediente ce conţin apă, ca zucchini, castraveţi, ardei şi ciuperci, acestea trebuie să fie gătite în prealabil, căci pot face ca frittata să fie umedă şi fleşcăită. De aceea ingrediente ca roşiile proaspete sunt de evitat, căci este dificil să li se elimine excesul de apă, chiar şi după ce sunt gătite.
– alte ingrediente crude, ca bacon, cârnaţi, carne, ceapă, cartofi, creveţi etc. trebuie gătite şi ele înainte de a fi adăugate la ouă. Ele nu vor avea timp să se gătească corect doar în frittata. În unele cazuri, ingredientele trebuie gătite separat. Cel mai des însă, ingredientele de umplutură se gătesc odată cu frittata, în acelaşi timp şi în aceeaşi tigaie. Ingrediente ca ciuperci sotate şi roşii-uscate-la-soare împachetate în ulei, pot colora o frittata şi îi afectează aspectul final (ouăle nu mai păstrează culoarea aurie, strălucitoare)”.

Asadar, (cred ca mai bine nu se putea explica) acum ca ne-am lamurit ce si cum e cu fritatta, va recomand cea din reteta de mai jos, este cu penne adica cu paste de tip penne, reteta ii apartine lui Martha Stewart si este extrem de populara. Eu am adaptat-o dupa ce tipuri de branzeturi aveam prin frigider si pot sa spun ca a iesit foarte buna , intr-o saptamana am preparat-o de doua ori pentru ca ai mei copii iubesc in egala masura si ouale si pastele.

 

Fritatta cu penne

Ingrediente 3 portii ( unitatea de masura o cana de 250ml)

  • 6 oua mari
  • 1/2 cana lapte
  • 1/2 cana branza rasa de toate tipurile ( am pus cascaval si telemea, in reteta originala era ricotta)
  • 1/4 cana parmezan ras
  • 3 cani de paste penne fierte ( aproximativ 200g)
  • 1 lingurita sare
  • 1/4 lingurita piper proaspat macinat
  • 2 linguri busuioc proaspat ( am pus patrunjel)

Pentru inceput preincalzim cuptorul la 175grade Celsius.

Eu am renuntat la etapa cu aragazul ( stiu ca deja reteta se schimba total dar efectiv nu am inca o tigaie care sa o pot introduce si in cuptor)

Bateti ouale bine cu sare apoi adaugati laptele si branza. Condimentati cu piper si adaugati pastele fierte.

Fritatta-cu-penne-amalia-2

Coaceti fritatta la cuptor timp de 15 minute.

Fritatta-cu-penne-amalia-3

Fritatta-cu-penne-amalia-5

Pentru o preparare corecta prajiti in putin ulei sau o lingura de unt fritatta pe aragaz timp de 2 minute apoi o introduceti cu tot cu tigaie in cuptor timp de 10-12 minute.  Lasati sa se odihneasca 5 minute apoi taiati patrate si serviti cu patrunjel verde taiat deasupra.

Fritatta-cu-penne-amalia-6

Pofta buna!

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.