Fursecurile au fost si sunt un dulce preferat, mai ales de copii. Eu incerc mereu retete noi , dar cam toate au aceeasi reteta de bază, acestea de exemplu sunt fursecurile clasice doar ca au o forma tare draguta si un mod ingenios dar foarte simplu de a le prepara. Sunt foarte fragede, ti se topesc in gura plus ca au aroma aceea de unt si vanilie care te face din prima sa mananci fara numar :). Musai sa faceti din prima portie dublă, la noi s-a terminat tava cat ai zice peste.
Aceste delicioase fursecuri ciupercuta se prepara din aluat fraged, in maxim 20-30 de minute si zic eu chiar seamana cu ciupercutele, tot ce trebuie sa aveti este o sticla de plastic, cu ajutorul ei le dati forma. Ce-aș vrea să precizez este să respectați rețeta și să folosiți atât făină, cât și amidon, nu înlocuiți amidonul cu făină, acesta le face foarte fine. Iar unt desigur, cel cu minim 80% grasime.
Dar haideti sa va scriu reteta, cu siguranta dupa ce o cititi o sa vreti sa o incercati :)
Ingrediente pentru rețeta de fursecuri Ciupercuțe
Din aceste cantități ies aproximativ 35-40 de bucăți
- 225g făină albă de tip 000
- 20g amidon alimentar
- 100g unt de minim 80% grăsime la temperatura camerei
- 1 ou
- 75g zahăr pudră
- 5g praf de copt
- 1/2 linguriță esență de vanilie
Mai aveți nevoie de:
- 1 lingură cacao
- 1 sticlă de plastic de 1/2 l
Cum preparăm fursecurile Ciupercuțe?
Mixam 2 minute untul moale cu zaharul pudra, esenta apoi adaugam oul si mixam pana se omogenizeaza.
Faina o amestecam cu amidonul si praful de copt si o adaugam la amestecul de unt framanatand rapid un aluat usor elastic. Punem aluatul la rece timp de 30 de minute.
Dupa 30 de minute preincalzim cuptorul la 180 grade Celsius.
Pana se incalzeste cuptorul pregatim fursecurile: scoatem alautul de la rece si-l impartim in doua, apoi rulam cu mana formand doua suluri mai subtiri din care taiem bucatele de marimea unei nuci pe care le modelam apoi dandu-le forma rotunda. Este metoda cea mai usoara , o folosesc si la buletele de cascaval, decat sa rupeti bucatele din el si sa formati bile.
Punem o foaie de copt in tava mare de la aragaz si apoi asezam bilele una langa alta nu foarte departate, cresc putin la copt.
Apasam usor cu degetul fiecare bila. Apoi urmeaza magia :). Punem intr-un castronel mic o lingura de cacao si bagam capatul sticlei in cacao apoi il apasam usor pe o bila de aluat. repetati operatiunea,de fiecare dată inainte de a face forma pe bila treceti capul sticlei prin cacao.
Ca să vă fie mai ușor am făcut și un mic filmuleț.
Coacem timp de 20 de minute cu functia cuptorulul sus-jos.
Scoatem fursecurile ciupercute, le lasam sa se raceasca si apoi servim cu bucurie.
Reteta este preluata de pe un forum culinar slovac sau polonez nu mai retin, insa este foarte populara.
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Cum mă provoci tu pe mine…..Sigur le fac de paște pentru nepoțelul meu :) Mulțumesc!