Fursecuri NON-PLUS-ULTRA


Va scriu de la inceput ca daca vreti sa incercati reteta asta aveti nevoie de timp si rabdare :).Insa merita pentru ca sunt atat de delicioase ca ti se topesc in gura. Si la propriu si la figurat :).

Reteta este de la matusa mea Iuliana ocazie cu care ii multumesc !

Ingrediente:

  • 200 g untura ( daca nu aveti atunci 400 g margarina)
  • 5 galbenusuri
  • 2 plicuri zahar vaniliat
  • 150 gr zahar pudra
  • aprox 750 g faina
  • Pentru bezea :
  • 5 albusuri
  • 10 linguri de zahar
  • putin otet sau suc de lamaie

Pentru lipit:

  • magiun de prune
  • miez de nuca prajit si macinat

Buun… sa incepem cu partea mai usoara; se framanta un aluat omogen din ingrendientele de mai sus, se intinde o foaie ( eu l-am impartit in 3 sa-mi fie mai usor ) si se decupeaza cu un paharel de tuica ( adica mic cu diametrul aprox 3cm) forme rotunde.
Formele se pun intr-o tava neunsa.

Preparam bezeaua: batem bine albusurile ( intr-un vas complet uscat) pana spuma sta tare ( proba este simpla, opriti mixerul, ridicati paletele de la mixer din spuma sau telul si daca spuma sta teapana pe palete este gata). Se adauga rand pe rand zaharul si se bate bine pana acesta se topeste. Adaugati putin otet sau suc de lamaie, bezeaua va fi mai alba si mai lucioasa. Cu o lingurita sau cu spritul punem bezea pe fiecare rondea de aluat.

Partea cu coptul este cea de durata:). Trebuie coapte la foc mic ( 50g C ) cam 30 de minute,  eventual cu usa de la aragaz intredeschisa. Ideal este ca bezeaua sa se usuce si sa ramana alba. Mie nu prea mi-a iesit partea asta pentru ca aragazul meu coace destul de tare chiar si la minim, oricum daca nu va iasa albe nu-i problema e chestie doar de aspect :)).

Se scot cu grija, se lasa sa se raceasca si apoi ne asezam confortabil pe un scaun avand in fata, fursecurile, un castronel in care am amestecat magiun cu putin miez de nuca, un alt castronel cu miez de nuca si un platou pe care le punem la sfarsit. Le lipim doua cate doua cu magium ( sau un gem tare ) apoi le tavalim prin nuca macinata si le asezam intr-o tava una langa alta.

 

Sunt deosebit de gustoase si se pot pastra mai multe zile. Aluatul este foarte fraged iar  dulceata bezelei este ameliorata de gemul acrisor de prune.

Cam asta sunt fursecurile asta naravase, mult de munca dar rezultatul pe masura.

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


14 comentarii la „Fursecuri NON-PLUS-ULTRA”

  1. Buna Amalia chiar dc nu am adaugat niciodata vreun comentariu sunt o cititoare fidela a blogului tau de pe care am incecat multe retete.Toate au iesit numai asta:((. am facut bezeaua bine mersi s-a copt aseara erau intarite numai ca azi s-au pleostit..ce am gresit? trebuia sa le depozitez intr-un anume fel? Astept un raspuns de la tine pentru ca as vrea sa le mai incerc si de Craciun dar nu asa:( .Spor la cat mai multe retete!

  2. Floryanna daca s-a pleostit inseamna ca nu era coapta suficient… sau s-ar putea sa le fi depozitat undeva unde e prea rece, sa nu le acoperi cu folie de nylon, trebuie sa "respire". Cat timp le-ai copt ? Ai pus suficient zahar ? Albusurile le-ai batut pana s-a topit zaharul ?

  3. Multumesc mult pentru raspunsul tau promp, de depozitat le-am depozitat in cuptorul cu microunde neacoperite doar puse pe un platou,le-am copt cca 1 ora si jumatate cu usa de la cuptor deschisa,mentionez ca merge foarte greu cuptorul meu, in ceea ce priveste zaharul am folosit zahar tos si sincer cred ca nu era topit chiar bine. Te-as ruga pentru noi incepatorii poate vrei sa ne dai niste sfaturi in ceea ce priveste reusita bezelelor,mi-ar fi de mare ajutor.

  4. Floryanna o sa incerc, cred ca asta a fost problema cu zaharul… bezelele se coc al foc cat mai mic, practic trebuie sa se usuce mai mult decat sa se coaca .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.