Rețeta aceasta este despre bunici și despre magia dulciurilor făcute de ele. Probabil vă amintiți cu toții de vacanțele copilăriei petrecute la bunci când alergam de seara până dimineața și descopeream mereu lucruri neobișnuite pentru vârsta noastră, de la o omidă uriașă care se cățăra pe pom până la cosașii pe care niciodată nu reușeam să-i prindem sau balta înghețată care nu se topea cât era iarna de lungă, sunetul clopotelor la biserică și câte și mai câte…să nu uităm de cireșele vecinului care mereu erau mai bune decât cele din grădina noastră sau de laptele cald proaspăt muls din care beam cu nesaț. Sunt multe lucruri, ființe și întâmplări care ne-au făcut copilăria de neuitat dar cred că cele mai reprezentative au fost ( cel puțin pentru mine) dulciurile bunicii. Cum reușea cu mâinile ei crăpate de muncă să frământe niște cozonaci uriași care se defăceau fâșii-fâșii, să facă prăjituri ( tortă le spuneam eu) cu fructe, clătite pe care le furam fierbinți din farfurie, lapte de pasăre, minciunele, papanași, gogoși pufoase pudrate cu zahăr din care mâncam cu atâta poftă când veneam de la joacă. Toate dar absolut toate dulciurile de atunci le prepar și acum , ele sunt cele mai îndrăgite de pe blogul meu, am învățat să le prepar de la bunica, apoi o parte de la mama și acum pentru că așa e cursul vieții le prepar împreună cu picii mei, cel mare este deja destul de priceput, sper să mă moștenească :).
Una din rețetele îndrăgite pe care nu am postat-o încă pe blog este cea de găluște cu prune, gomboți cum le spunem noi, de data asta aluatul este cu brânză de vaci, mult mai pufos, un fel de papanași gustoși umpluți cu prune aromate apoi tăvăliți prin pemet, zahăr și nucă măcinată.
Bunica făcea brânza de vaci acasă, și eu am făcut o perioadă pentru copii , să știți că se face destul de ușor dar cum mereu suntem în luptă cu timpul am renunțat și folosesc brânză cumpărată. Este important( la fel ca la toate rețetele cu brânză de vaci) ca ea să fie cât mai grasă, 20-25% grăsime.
În rest nu aveți nevoie de foarte multe ingrediente decât cele de bază; ouă, griș, pesmet, făină,zahăr.
Rețeta este simplă și rapidă iar citind-o o sa vedeti un mic truc care va ajuta ca toate galustele sa arate la fel, valabil si pentru papanasi.
O puteţi prepara împreună cu copii la fel ca şi mine, astfel va fi o dublă bucurie, ei se vor distra modelând alături de dumneavoastră.
Ingrediente pentru aprox 21 de bucaţi:
Pentru galuşte:
- 500g brânză de vaci aşa cum scriam de grăsime minim 20-25%
- 50g gris
- 2 ouă
- 20g pesmet
- 50g făină pentru compoziţie + aprox 70g pentru modelat
- 2 plicuri zahăr vaniliat
- coajă rasă de lămâie
- prune bistriţe mici întregi sau jumătăţi dacă sunt mai mari
- zahăr
Pentru acoperit găluştele:
- 200g pesmet
- 50g unt
- 60g zahăr
- 1 linguriţă scorţişoară
- opţional o lingură sau două de nucă măcinată
Mai aveţi nevoie de o cratiţă de diametru mai mare , apă şi sare.
Pentru început scurgem bine brânza de zer, apoi o punem într-un bol mai mare şi o zdrobim cu furculiţa. Adăugăm pe rând ouăle, aromele, grişul , pesmetul şi făina amestecând bine după fiecare.
Obţinem un aluat uşor lipicios pe care îl lăsăm să stea puţin până pregătim prunele.
Prunele le spălăm bine apoi dacă sunt prea mari le tăiem jumătăţi sau sferturi. Într-un bol mai mic punem zahăr.
Cratiţa sau oala o umplem pe 3/4 cu apă, adăugăm puţină sare şi o punem la foc, în ea vor fierbe găluştele.
Presărăm pe planşeta de lucru făină, răsturnăm aluatul şi-l modelăm într-un sul mai gros pe care îl tăiem felii (v-aţi prins , ăsta era secretul ca toate găluştele să iasă la fel :)
Aici intervin ajutoarele; puneţi puţină făină în palme, o felie de aluat, o întindeţi uşor apoi în mijloc puneţi bucata de prună, puţin zahăr şi adunaţi marginile apoi modelaţi o bilă. Vă explică bucătarul principal după cum vedeţi în filmuleţ :)
Procedaţi la fel cu restul de aluat.
Puneţi găluştele la fiert atunci când apa dă în clocot.
Sunt fierte atunci când se ridică la suprafaţă adică în maxim 5 minute.
Scoateţi găluştele cu o paletă pentru spumă şi le puneţi pe un platou.
Pregătiţi pesmetul; într-o tigaie încingeţi aprox. 50g unt sau ulei şi adăugaţi pemetul pe care îl amestecaţi din când în când până se rumeneşte frumos. Opriţi focul şi adăugaţi zahărul, scorţişoara, miezul de nucă măcinat şi amestecaţi uşor. Având în vedere că în aluat este foarte puţin zahăr nu vă zgârciţi cu el acum :)
Treceţi găluştele prin amestecul fierbinte de pesmet şi apoi le aşezaţi uşor pe un platou.
Serviţi!
Picii mei au fost foarte entuziasmaţi şi încântaţi mai ales că au ajutat şi ei, (bine doar cel mai mare m-a ajutat, cel mic a mâncat prunele şi a lins zahărul)
Le-au mâncat uitându-se la serialul lor preferat Victor şi Valentino care se difuzează de luni până vineri la 18.50 pe Cartoon Network, o aventură comică despre doi fraţi vitregi care petrec o vară cu bunica lor într-un un oraş mic şi misterios în care legendele şi mitologia folclorului Americii Latine prind viață.
Poftă bună vă doresc și aștept să încercați rețeta!
Rețetă încercată de Perle Alina
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]