Gem de gutui

Reteta de gem de gutui

Gem de gutui – servit cu unt si paine proaspata sau cu clatite e dragoste la prima vedere. :) Eu nu fac prea multe gemuri desi sincer imi plac, am hotarat sa fac doar gemurile care le plac picilor asa ca anul asta am facut de caise, de capsuni si acum de gutui. As fi facut si de visine dar le-am ratat din pacate.

Despre gemul de gutui numai de bine, mi se pare ca are in el toate aromele si culorile toamnei sau ca reprezinta cel mai bine toamna la mare concurenta cu zacusca.

Gem de gutui

Gemul de gutui se face foarte rapid, fructele nu trebuie puse la macerat, timpul de fierbere este foarte scurt, singura chestie enervanta si cu adevarat mai grea este curatatul gutuilor de casuta cu samburi si taiatul sau datul pe razatoare. Dar sa stiti ca merita! gemul este asa de bun, nu se poate sa nu va placa, mai ales daca va plac gutuile .

Ingrediente pentru reteta de gem de gutui

  • 1 kg de gutui cantarite dupa ce-au fost curatate de casuta cu samburi (atenție, nu si de coaja!)
  • 800 g zahar
  • 200 ml apa
  • sucul de la o lamaie
  • optional: scortisoara sau anason

Gem de gutui – mod de preparare

Eu am facut gem din 4 kg de gutui cantarite dupa ce au fost curatate de samburi si mi-au iesit 15 borcane de 330ml.

Asadar gutuile se spala, se sterg de puf si se curata de samburi apoi se taie bucatele mai mici sau se dau pe razatoarea cu gauri mari.

Pentru ca am razatoare electrica, le-am dat pe ea, mi-a fost mult mai usor. Imediat ce le dati pe razatoare stoarceti sucul de lamaie peste ele, sa nu va speriati daca se oxideaza e un proces normal oricum o sa-si revina dupa ce le puneti in siropul de zahar.

Intr-o oala mai mare puneti la fiert apa cu zaharul, le fierbeti pana se topeste zaharul apoi adaugati gutuile rase.

Gem-de-gutui-3

Lasati sa fiarba la foc mic, aproximativ 30-40 de minute, amestecand din cand in cand, daca aveti o oala cu diametru mai mare gemul ar trebui sa fiarba mai repede pentru ca suprafata de evaporare e mai mare. Spre gata adaugati si condimentele, eu nu am pus nimic pentru ca imi place sa simt gustul gutuilor.

Puteti face proba asfel: intr-o farfurioara puneti putin gem si il lasati sa se raceasca bine, apoi trasati o linie cu degetul prin el, daca jumatatile nu se unesc inseamna ca e gata. Oricum pe masura ce sta se mai ingroasa sa nu va faceti probleme.

Pana ce fierbe gemul pregatiti borcanele. Preincalziti cuptorul la 15o de grade Celsius, puneti borcanele cu gura in sus fara capac in tava de la aragaz si le bagati la cuptor. Le lasati 10 minute apoi stingeti focul fara sa deschideti usa.

Turnati gemul fierbinte (aveti grija sa nu va ardeti) in borcane, inchideti ermetic capacele si bagati tava cu borcanele pline inapoi in cuptor. O lasati acolo pana borcanele se racesc apoi le depozitati in camara sau in beci, ideal este sa le pastrati undeva la racoare.

Gem-de-gutui-4

Noi am topit deja un borcan de gem de gutui, precum se vede si in poze.

Pofta buna tuturor si va mai astept pe blogul meu pentru alte retete simple si delicioase!

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


2 comentarii la „Gem de gutui”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.