Daca exista o mancare ce se cere mereu, ce o pot face daca e sarbatoare sau nu aceasta e iahnia de fasole. Mereu s-a cerut in mesele de familie, mai ales cu ciolan sau carnati. Mama o pregatea simpla de cele mai mult eori in zileled e post si o mancam cu muraturi si paine proaspata facuta in casa. Este o bunatate!
Iahnia de fasole este o mancare traditionala ce se prepara foarte usor si in a carei compozitie sa nu uitati de foile de dafin. Ii dau un gust si o armoa extraordinara.
Puteti sa o preparati asa cum am scris in varianta simpla sau cu ciolan. Daca o preparati cu ciolan puneti la fiert carnea apoi in apa in care a fiert carnea fierbeti si fasolea, o sa aiba un gust deosebit de bun! Dar haideti sa vedem reteta:
Iahnie de fasole
Ingrediente:
- aprox. 700 gr fasole boabe uscata
- 1 morcov mic ( optional)
- 2 cepe
- 2-3 catei de usturoi
- 1 lingură boia de ardei sau pasta de ardei
- 2 foi de dafin
- 250 ml bulion sau roșii pasate
- sare, piper, cimbru, busuioc
- ulei
Se lasa fasolea la inmuiat in apa rece de pe-o zi pe alta, se strecoara se pune la fiert in alta apa rece iar dupa 2-3 clocote se schimba apa. Se adauga foile de dafin, morcovii, sare, si se fierbe la foc mic( daca scade apa se completeaza cu apa calda).
Dupa ce este fiarta fasolea se strecoara.
Asa cum am scris daca o faceti cu ciolan, fierbeti prima data ciolanul, apoi in apa in care a fiert carnea fierbeti fasolea.
Ceapa si usturoiul se toaca marunt, morcovul se taie bucatele ( puteti sa-l aruncati dar mie imi pare rau asa ca il folosesc). Se caleste ceapa cu usturoiul pana devine sticloasa apoi se aduga morcovul, pasta de ardei sau boiaua. Se mai amesteca puțin și se adaugă bulionul sau roșiile pasate. Daca doriti ca sosul sa iasa mai gros puteti adauga si o lingura de faina.
Se amesteca bine si se adauga fasolea apoi se lasă să dea câteva clocote.
Adaugati putin cimbru si busuioc uscat.
Se serveste de regula cu carnati prajiti sau ciolan de porc afumat si muraturi.
Ciolanul se dezosează și se taie bucăți apoi se servește cu fasolea sau se prăjește puțin înainte.
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
complecteaza – corect se scrie fara "c" in mijloc: completeaza
Dijma Gore
Multumesc pentru atentionare, o sa corectez :).
a iesit tare buna! Multumesc ca ne daruiesti din ceea ce cunosti si noua. Sunt o mamica tanara si am invatat multe de la tine si inca mai am ….Totdeauna te pomenesc in gand cand fac supa de galuste de gris- iasa intotdeauna, acuma – si la iahnie. Multumesc, Amalia