E atat de buna ca nu m-am mai enervat pentru cate ore am tot „lucrat” la ea :). Retete am gasit de tot felul dar ingredientele de baza sunt cu siguranta 4: foi de lasagna, sos ragu, sos bechamel , parmezan. Eu am facut o combinatie intre reteta de pe cutia de paste si ce-am mai citit pe net. . Buun, acum reteta asa cum am gatit-o eu:
Ingrediente:
Pentru sos ragu:
- 300g carne tocata de porc
- 300g carne tocata de vita
- 1 cutie rosii in sos tomat( taiate cubulete )
- 150 ml vin alb
- 1 frunza de salvie
- putin rozmarin
- sare, piper
- 1 ceapa mica ( eu am pus si un pic de morcov ras )
- putin ulei
Pentru sos bechamel:
- 50g unt
- 2 linguri faina
- 500 ml lapte
- sare
- nucșoară
Prima data am facut sosul.
Tocam ceapa marunt, apoi o calim putin in ulei, apoi adaugam carnea. Cand a scazut zeama lasata de carne adaugam vinul, rosiile ,salvia si rozmarinul si morcovul ras ( nu se pune morcov dar mie mi-a ramas de la ciorba ). Acoperim cu un capac si lasam sa se faca la foc mic. La sfarsit condimentam cu sare si piper.
Pentru sosul bechamel, topim untul apoi adaugam faina, amestecam rapid, apoi adaugam treptat laptele amestecand mai rapid :) sa nu se faca cocoloase. Ca sa nu dati gres luati oala deoparte adaugati lapte, amestecati, apoi din nou pe foc si tot asa pana puneti tot laptele. Lasam sa dea cateva clocote si la sfarsit adaugam nucsoara.
Foile le oparim in apa cu putina sare. Eu le-am lasat 4 minute .
Puteți, sa puneți foile crude, nu e obligatoriu sa le opăriți în apa.
Folosim o tava termorezistenta pe care o ungem din belșug cu unt.
Punem un strat de sos bechamel, foi una lângă alta sos ragu apoi dacă doriți puțin parmezan sau mozarella rasa.
Punem un strat de foi si repetam operatiunea. Ultimul strat e de sos ragu. Punem deasupra cateva bucatele de unt si bagam vasul la cuptor acoperit cu o folie de aluminiu timp de 30 minute la temperatura de 180 grade Celsius.
Aveti grija ce vas folositi, compozitia creste putin in timpul coacerii.
scoateți vasul și puneți deasupra un strat generos de mozarella.Este opțional, puteți pune doar parmezan ras atunci când o serviți. Eu am pus parmezan în cea din poze dar în poza de mai jos am pus mozarellae
Excelenta , merita sa o incercati doar sa va alocati ceva timp :).
Poza cu o bucata rece ( se vad mai bine straturile :))
PS Tocmai am primit o reteta de la un prieten italian a carui sotie gateste excelent, reteta pe care o sa o incerc si o sa o si postez.Poate dupa sarbatori
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Yummy, ador lasagna! Cam asa o fac si eu, o sa incerc cu nucsoara cum ai sugerat tu, sunt sigura ca da aroma aparte! Astept si reteta urmatoare :)
Great lasagna recipe! I will have to make this recipe tomorrow night for my family. Thanks!!
Ca sa nu se prinda lasagna de obicei se pune intai un strat subtire ca carne dupa care se pun foile de lasagna,besciamella, carnea, si un pic de parmezan la fiecare stat.
in loc de carne tocata, o fac cu bacon putin prajit si cu usturoi, toate fierte in sos de rosii.
in sosul bechamel pun nuscoara si rozmarin. in loc de parmezan, mozzarella. si foile le pun asa, nefierte in prelabil. cred ca e buna si varianta ta, amalia. variatiune pe aceeasi tema…
draga Amalia imi place ce vad aici,apreciez pasiunea ta pentru gatit si cel mai mult faptul ca reusesti sa fi interactiva.Nu vreau sa fiu criticul tau culinar dar doresc sa impartasesc din experienta mea acolo unde reteta o cere:).Reteta ta se apropie mult de cea a mea, dar din ce vad in poze sosul bechamel nu prea a iesit bine(,e prea lichid, el trebuie sa fie ca o budinca) si pot sa iti spun si de ce.
La bechamel cantitatile sunt exacte: 100g unt, 100g faina. 1l lapte, putina sare, putina nucsoara.
preparare: se aduce untul la starea lichida fara a se incalzi prea tare apoi se incorporeaza faina si se amesteca incontinuu la foc mediu nu prea mult doar pana capata o culoare usor maronie.separat se pune laptele la ncalzit se pune putina sare si putina nucsoara si il aducem aproape de punctul de fierbere.In oala unde este untul si faina se toarna cate un pic de lapte si se amesteca foarte repede ca sa nu ramana cocoloase.Dupa ce se incorporeaza tot laptele se mai lasa oala pe foc si se amesteca incontinu, scopul este ca la final sa nu se simta gustul de faina
Sosul ragu am promis ca il postez la rubrica spaghetti alla bolognese
Multumesc mult pentru sfat … sincer stiam ca trebuie mai multa faina dar mi-a fost teama sa nu se simta gustul :).
Buna seara ! Imi cer scuze, insa niciodata nu se foloseste vin alb, ci rosu ! Sosul Ragu’ alla bolognese ORIGINAL se face cu 100 g pancetta macinata ( la noi, asemanator ar fi baconul ), 250 g carne de vita tocata, 250 g carne de porc macinata, o ceapa alba mare, o tulpina de sedano (o tulpina a ceva ce pare a fi telina, de un verde foarte deschis si crud ), un morcov, 30 g de pasta de tomate mai concentrata, 3 linguri de ulei de masline, 50 g unt, un pahar de lapte integral, un pahar de vin rosu, 250 g supa de carne, piper negru, sare. DOAR OPTIONAL, se poate adauga si foarte putina smantana SLABA, dupa gust, insa nu este obligatoriu, Acest sos se foloseste fara un alt adaos pentru tagliatele si este baza pentru lasagna, in combinatie cu bechamel si alte cateva ingrediente. Daca veti dori, am sa va trimit modul de preparare traditional din Emilia Romagna, locul ce detine…patentul acestei retete.
Flori tu stii mai bine ce si cum, eu am luat reteta de pe cutia de foi pentru lasagna. Astept cu interes reteta ta!