Azi am dat-o pe traditionale. :) M-am gandit sa va prezint reteta de mamaliga, asa cum am invatat sa o fac de la bunica.
Va recomand sa aruncati o privire si pe reteta de mamaliga cu branza in paturi, o alta reteta traditionala si gustoasa.
Ce ingrediente folosim pentru a face mamaliga?
- faina de malai
- apa
- sare
Cum se face mamaliga?
Punem apa la fiert, adaugam un pic de sare.
Cand incepe sa clocoteasca, micsoram focul, luam faina de malai cu mana si usor lasam sa se scurga in oala cu apa.
Repede mai luam un pumn de faina si procedam la fel, sa stiti ca nu va iese din prima. :))
Si uite asa construim o movila de faina de malai :)
Lasam sa fiarba 40 de minute, apoi strecuram cu grija apa intr-un castron, lasand putina si in oala.
Cu o lingura de lemn amestecam bine-bine mamaliga, adaugand cate putin apa fierbinte, pana ajunge la consistenta care o dorim. Eu am facut-o mai tare (asa-i place sotului meu).
Apoi inmuiem lingura de lemn in apa din castron si apasam pe mamaliga de jur imprejur dandu-i o forma rotunda .
Luam oala cu mamaliga, o punem pe foc din nou, miscam energic intr-o parte si in alta si dintr-o miscare rasturnam mamaliga pe un fund de lemn.
Ca sa fie tacamul complet, am taiat-o cu ata, asa cum se facea la noi la tara. :)
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
n-am reusit nici macar o data sa fac mamagliga..rusine mie dar asta este adevarul.imi zici te rog cantitatile fe ingrediente folosite de tine poate imi iese si mie.merci
Ador mamaliga. Altfel merge o mancare cu mamaliga, decat una cu paine. In sfarisit imi iese mamaliga ca la restaurante…moale, lucioasa.
ioi ce idee fainaaaaaa. da e oarte interesant cum ramane acolo movila. trebuie sa incerc
Sarah din pacate nu am masura pentru ingrediente , eu o fac la "ochi" . Asta din poza cred ca e 1,5 litri apa si cam 200g faina de porumb.
Veronica si mie imi place la fel de mult mamaliga :). Asta din poze e din faina de porumb de la tara, cea grisata nu o fac asa .
Ina sa incerci dar nu cu faina grisata .
amalia draga de tine merci mult de raspuns.incerc si iti zic ce mi-a iesit.pupici
PS :esti interesata de un schimb de link-uri?
Interesant mod de a prepara mamaliga,nu am mai intalnit pana acum o asemenea reteta,vai mi-ai adus aminte cat m-am chinuit si eu pana sa-mi iasa mamaliga,chiar si acum mai imi iese cateodata prea moale sau cu cocoloase!
Sunt un mare fan al retetelor tale de multa vreme,doar acum m-am hotarat sa-ti scriu….datorita tie mi-a iesit si mie mamaliga!Imi plac retetele tale pentru ca sunt practice si gustoase.Astept cu nerabdare noi retete si iti multumesc….esti minunata.Cu siguranta sotul tau este un om fericit.Jenu
Jenu ma bucur ca ti-a iesit reteta si ca restul retetelor sunt pe placul tau … da , sotul meu este un om fericit si invidiat de toti vizitatorii blogului :)) ( si nu numai )
ceea ce I was privire pentru, multumesc
nu te supara dar asta nu e mamaliga
Nu ma supar, m-as bucura daca mi-ai da reteta pentru mamaliga .
hmm, am crescut pe undeva pe langa sibiu, la bunici
bunicul meu era ”stapanul ceaunului”. vazand pozele mi/am amintit…e felul in care facea si el mamaliga.
in sfarsit stiu ”secretul”…multumesc
Pacat ca nu se mai prea gaseste faina de porumb ca pe vremuri… acum si la tara o fac „grisata”.
amalia felicitari pentru retetele minunate.
eu pun asa 3 cani de apa si una de faina…se masoara tot cu aceasi cana si se adauga putina sare in apa…acum ma pot lauda si eu ca imi iese cat de cat mamaliga ca pana acum a fost un esc total, ori moale moale ori prea tare, am primit si eu sfatul de la bunica.
Daniela multumesc pentru reteta niciodata nu am masurat cantitatile.
buna ziua nu pricepii mamaliga e pentru prajit pe plita cu sare sauuuuuuuu.mrs
Nici eu nu pricep intrebarea :).
si ghinion nu se taie cu cutitu si cu ata.