O tocanita aromata, fina care desigur se incadreaza la preparatele traditionale. Am preparat-o ieri cand familionul satul de preparatele cu carne de pui au cerut carne de porc. Pentru ca am vazut in vitrina unei macelarii pulpa de porc care arata foarte bine am cumparat 1 kg si am preparat aceasta tocanita cu de toate cum s-ar spune. Reteta am vazut o pe un blog nu mai stiu din ce tara, cred ca polonez si mi-a placut mult pentru ca desi se aseamana cu reteta clasica de tocana de porc are in plus si legume si este aromatizata cu cimbru. Ce mai are in plus,chtuney. De unde sa-l iau si pe ala? va intrebati desigur, pai din magazin desigur dar puteti sa-l inlocuiti cu un sos picant dulce acrisor sau ce sa zic, il omiteti.
Mancarea cu carne de porc, cimbru si ciuperci este un preparat absolut gustos, ce merge de minune servit cu mamaliga si muraturi dar la fel de bine il puteti servi si cu paste, cartofi piure, orzo sau gnocchi. Aproape cu orice mai putin orez :)
Reteta este extrem de simpla si practica, eu am preparat-o din 1 kg de carne si au iesit cam 6 portii, daca sunteti mai putini in familie puteti sa injumatatiti cantitatile.
Mâncare cu carne de porc, cimbru și ciuperci
Ingrediente 6 porții:
- 1 kg de pulpa de porc fara grasime
- 3 cepe
- 800ml rosii pasate
- 400g ciuperci ( eu am pus din conserva)
- 2 morcovi potriviti
- 2 lingurite de cimbru
- 1 lingura chutney sau sos picant dulce acrisor
- 2 linguri amidon alimentar
- sare, piper proaspat, ulei
Ceapa se curata si se toaca marunt.
Carnea de porc o spalam bine si o taiem cubulete.
Calim ceapa in ulei pana devine sticloasa apoi adaigam carnea de porc si o prajim pana scade zeama lasata si incepe sa se rumeneasca. Condimentam cu sare si piper si adaugam morcovii curatati si taiati cubulete mici si ciupercile feliate. Fac o paranteza si va scriu ca am folosit ciuperci din conserva, daca folositi ciuperci crude va recomand sa le faceti separat si apoi sa le adaugati. Mie nu-mi place gustul lasat de ciuperci in mancare si deobicei le prepar separat (le faceti foarte simplu, in putin ulei adaugati ciupercile taiate felii si le lasati pana scade zeama ).
Mai lasam sa se faca 2-3 minute si adaugam cimbrul, chutney , rosiile pasate plus 250ml apa. Cand incepe sa clocoteasca mancarea micsoram focul si lasam sa se faca cu capac. Daca aveti noroc sa nimeriti carne frageda se face in maxim 40 de minute daca nu lasati pana se face si daca e cazul mai adaugati apa.
Cand carnea e fiarta, intr-un bol amestecati amidonul cu 100ml apa .
Trageti cratita deoparte de pe foc si adaugati amestecul de amidon si apa, Amestecati rapid, puneti pe foc si mai lasati un minut.
Daca e cazul mai condimentati cu sare si piper.
Serviti asa cum am scris in introducere cu mamaliga, paste, piure de cartofi, gnocchi. Noi am servit-o cu mamaliga doar ca nu foarte tare, la copii asa le place. Eu cu sotul din categoria sa o tai cu ata, iar ei gen gris cu lapte :)
Pofta buna!
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]