Nu aș refuza niciodată orice fel de mâncare preparată cu fasole verde. Bunica avea în grădină mai multe soiuri care se făceau în diferite sezoane așa că de pe masă nu lipsea în nicio săptămână o mâncare cu fasole verde. Acum dacă ar fi să aleg între ciorba de păstăi și fasole scăzută cred că aș avea o mare dilemă, amândouă îmi plac la fel de mult.
Mama nu avea foarte multe rețete cu fasole verde, țin minte că mai făcea și salată cu maioneza dar destul de rar, dar eu am încercat diferite variante de a o găti. Fasolea verde este o legumă accesibilă dacă se poate spune așa, crește foarte ușor și nu este pretențioasă deloc. Cu toții vă amintiți de filmulețul cu Jack și vrejul de fasole, cam așa avea și bunica niște pari înalți pe care fasolea se urca parcă până la cer. Dedesubt și la bază erau păstăi grase și cărnoase iar spre vârf mai mici și verzi care așteptau cuminți să se coacă. Acum la oraș nu am cum să cultiv fasole dar frecventez piața cu mare drag și am de unde să aleg dintre diverse soiuri.
Rețeta de mâncare de fasole verde cu carne este una foarte practică în ideea în care se poate face cu orice tip de carne, de preferat ar fi una mai slabă cum este carnea de pui sau curcan dar merge și cu carne de porc. Eu am preparat-o cu carne de pui pentru că mereu sunt în criză de timp, iar carnea de pui se face destul de repede.
Mâncare de fasole verde cu carne
Ingrediente:
- 1 kg fasole verde
- 800g piept de pui ( puteți folosi un pui mai mic tăiat bucăți)
- 2 cepe mici
- 3-4 roșii
- 2 căței de usturoi
- ¼ linguriță cimbru
- ulei, sare, piper proaspăt măcinat
- pătrunjel verde
Tăiem capetele la păstăile de fasole ( când eram mică adoram să fac chestia asta) apoi punem păstăile într-un vas mai mare și le spălăm bine în mai multe ape.
Le punem la fiert în apă rece cu sare.
Carnea o spălăm bine și o tăiem bucățele pe care le condimentăm cu sare. Încingem puțin ulei într-o cratiță mai mare și prăjim carnea întorcând-o ușor pe toate părțile astfel încât să se rumenească frumos.
Când fasolea este pe jumătate fiartă o strecurăm.
Curățăm ceapa și usturoiul de coajă și le tocăm mărunt apoi le călim în puțin ulei până se inmoaie. Adăugăm fasolea scursă de apă și ametecăm.
Roșiile le spălăm și le tăiem felii. Dacă nu aveți roșii proaspete puteți folosi pastă de roșii aproximativ 3 – 4 linguri și 200ml apă. Eu sper să puneți roșii proaspete, mâncarea va avea alt gust, mult mai bun :)
Adăugăm la fasole carnea rumenită, feliile de roșii, cimbrul, mai punem puțină sare, piper și tot amestecul îl băgăm la cuptor la 180grade C timp de 30 de minute până când mâncarea scade. Puteți să adăugați și puțină apă.
Când mâncarea de fasole a scăzut suficient și începe să se rumenească, o scoatem și o servim cu mult pătrunjel verde tocat. Se poate servi și cu mămăligă în loc de pâine.
Aceasta este rețeta mea de toamnă din cadrul proiectului Selgros caută pasiunea, sper să vă placă și să o încercați cât de curând :)
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Draga Amalia,
Chiar ca ma doua pungulete de fasole verde de la mine din gradina, un fel care aici, la Tropicul Cancerului este un fel de perenial, produce mai tot timpul, daca are umezeala destula. Am dezbatut sa fac un fel de acritura din ele, cu mult usturoi otet si sare, dar am sa incerc reteta ta. Am si niste piept de pui, de ce nu. Iata ca o fac maine, ca pentru azi am masa pregatita. Asa, ca destul cu vorbe, la treaba!! Iti multumesc pentru toate retetele tale bine testate.
Margaret astept sa-mi scrii daca ti-a plact mancarica :)