Bărbatul meu spune că am pierdut multe până l-am cunoscut, eu îi dau dreptate doar când este vorba de hribi 🙂 Habar nu aveam ce sunt până când, la începutul relației noastre, am fost la el în vizită și soacră-mea a gătit o mâncare cu hribi pe care am servit-o alături de o brânză frământată de oaie și o mămăligă cât roata de car. Ciupercile astea cărnoase m-au impresionat puternic, așa bunătate nu am mâncat niciodată. Poate ați auzit de ei sau poate nu, în caz că nu îi cunoașteți hribii sau pitoancele (cum li se mai spune în alte zone) sunt ciuperci care cresc în pădurile de stejar sau mai exact în pădurile de foioase, în Maramureș li se spune “ciuperci de stejar”. Mai sunt hribi de mesteacăn, care au pălaria mai cărămizie, și hribi de plop care au o culoare mai deschisă spre bej și coada mai subțire. Perioadele în care îi găsim din abundență sunt lunile de vară, deși la cât s-a schimbat acum clima putem avea surprize să-i găsim și în alte luni. Să-i găsim sau nu, pentru că trebuie să fii un cunoscător al pădurilor ca să dai de ei. De obicei cresc în poienițe, pentru că au nevoie atât de soare cât și de umbră, de zile însorite care alternează cu zile ploioase așa că dacă aveți imaginea Scufiței Roșii care umblă fericită prin pădure cu coșulețul plin de ciuperci vă înșelați, doar un localnic va ști să le găsească rapid. Odată ce i-ați găsit, însă, puteți reveni și în anul următor, pentru că de fiecare dată cresc în același loc.
Despre cum îi recunoașteți pe cei buni de cei necomestibili nu vă scriu pentru că este relativ, la noi e sigur, soacra îi culege, prepară o parte din ei iar restul îi opărește și îi congelează. Dacă până acum e bine sănătoasă înseamnă că se pricepe la ciuperci :). Mai știu că hribii se pot usca iar apoi folosi la mâncăruri dar sincer nu am încercat această variantă.
Cum îi gătim? Simplu, cu smântână sau fără, eu le-aș zice tocăniță dar în Maramureș nu se folosește acest termen așa că am renunțat și eu la el și am denumit rețeta Mâncare de hribi ca la Maramureș pentru că așa am cunoscut-o și așa am învățat-o. Rețeta v-o scriu mai jos și probabil așa cum v-ați așteptat este foarte simplă. Nu se folosesc prea multe condimente pentru a nu schimba gustul minunt al acestor ciuperci.
Ca să fiți 100% siguri că gătiți hribi comestibili puteți să-i achiziționați din Selgros, îi găsiți atât proaspeți cât și gata uscați. Așadar, nimic nu vă împiedică să gătiți o mâncare delicioasă cu hribi și smântână.
Mâncare de hribi ca la Maramureș
Ingrediente:
- 500g hribi proaspeți
- 300g smântână grasă minim 25% grăsime
- 1 ceapă mică
- 4-5 căței de usturoi
- 2-3 linguri ulei
- sare, piper
- pătrunjel verde
Hribii se curăță de impurități (dacă găsiți părți perforate de viermi le aruncați, nu sunt bune deloc deși asta e un semn că ciuperca nu e otrăvitoare).
Îi spălăm bine apoi îi tăiem bucățele, nu foarte mici pentru că oricum mai scad în timpul preparării.
Unii spun că pălăria hribilor este mai bună pentru că este mai aromată, alții că tulpina deoarece are o textură mai tare. Sincer mie îmi plac amândouă așa că nu contează ce hribi gătesc – după cum observați ai mei au tulpina mai mare și pălăria mai mică.
Într-o tigaie mai mare turnăm puțin ulei, îl lăsăm să se încingă, adăugăm ceapa curățată și tocată mărunt și o călim puțin. Punem hribii, amestecăm ușor și lăsăm să se facă la foc potrivit. La fel ca celelalte ciuperci, și hribii lasă zeamă, dar scad foarte puțin în volum.
După ce zeama a scăzut, oprim focul și adăugăm smântâna. Amestecăm ușor până când compoziția se omogenizează. Dacă nu aveți sau nu vreți să folosiți smântână grasă, puteți folosi pentru sos o smântână mai slabă, pe care o amestecați cu o lingură de făină și apoi o turnați peste ciuperci. În acest caz, amestecați mereu la foc mic până sosul se îngroașă. Dacă vi se pare prea gros, subțiați sosul cu puțin lapte.
Ce mai rămâne de adăugat? Obligatoriu sare, piper și nelipsitul usturoi pe care îl tocați cât de mărunt puteți și îl puneți în tigaie.
Amestecați, gustați, vă minunați și savurați. Fără nicio horincă, hribii nu mai au nevoi de nimic pe lângă, doar oameni faini cum des întâlnești în Maramureș. Și da, uite că mă laud cu soțul meu așa, la final de rețetă – că doar fără el de unde așa bunătate de mâncare? Poftă bună să aveți!
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]