Mâncare grecească de fasole verde – fasolakia lathera

mancare-greceasca-cu-fasole-amalia-1

Omul cat traieste invata ,atat pot sa va spun, uite, desi gatesc mult, reteta aceasta absolut gustoasa am gasit-o doar acum. Si ma bucur enorm pentru ca imi place fasolea verde si reteta este fix pe gustul meu.

Aceasta reteta greceasca cu fasole verde este foarte sanatoasa, usoara si fresh! Desigur am schimbat ceva la ea, nu am folosit fasole verde pentru ca am gasit doar galbena dar cu prima ocazie cu care gasesc  fasole verde o sa fac din nou reteta si o sa schimb si fotografiile, asa ca nu ma certati prea tare :)

Fasolakia lathera este o reteta traditionala greceasca, in care se foloseste fasoleverde, rosii si se prepara doar cu ulei de masline. Asadar recomand sa folositi ulei de masline extravirgin, care da un gust unic acestui preparat.

mancare-greceasca-cu-fasole-amalia-2

Se pot adauga cartofi, in fapt am vazut aceasta reteta in varianta cu sau fara cartofi, eu am ales sa adaug si cartofi si am facut foarte bine pentru ca este o combinatie reusita.

Se serveste cu pita, orez fiert sau masline kalamata.

Un plus al acestei retete este ca se poate servi atat calda cat si rece, noi am servit-o calda dar am gustat din ea si rece si este foarte buna.

Am citit ca sunt versiuni ale acestui preparat in care se pot adauga morcovi, zucchini , puteti face si voi asta daca doriti, eu o sa adaug si morcov data viitoare pentru ca sunt sigura ca ii dau un gust foarte bun.

mancare-greceasca-cu-fasole-amalia-3

Mâncare grecească de fasole verde – fasolakia lathera

Ingrediente 6 portii:

  • 4 linguri ulei de masline extravirgin
  • 1 kg de fasole verde
  • 3-4 cartofi mai mici cu coaja rosie
  • 1 ceapa
  • 4 catei de usturoi
  • 1 rosie mare taiata cubulete sau data prin razatoare ( puteti pune si rosii cherry, eu am pus ce aveam in frigider , doua tipuri de rosii)
  • 1 lingurita chimen macinat
  • 2 lingurite oregano uscat
  • 1 frunza de dafin
  • aprox 250ml apa
  • sare, piper,
  • patrunjel verde
  • suc de lamaie

Intr-o cratita incapatoare incingeti uleiul de masline si adaugati ceapa tocata fin si o gatiti maxim 5 minute amestecand din cand in cand. Adaugati usturoiul tocat fin, chimenul si oregano. Mai lasati inca 2 minute sa se faca.

Adaugati cartofii curatati si taiati cuburi mai mari, rosiile ( aproximativ 300g) asa cum am scris am pus si cherry si rosii date pe razatoare, fasolea , frunza de dafin si apa. Condimentati cu sare si piper.

Acoperiti cratita cu un capac si lasati sa se faca la foc potrivit aproximativ 35 de minute ( timpul de gatire depinde de cat de cruda e fasolea). Daca apa scade prea mult mai adaugati.

 

 

Cand fasolea este gata si mancarea a scazut, tragem cratita deoparte si adaugam 2 linguri suc de lamaie, si patrunjel verde tocat. Puneti si 2-3 linguri ulei de masline, amestecati.

Serviti imediat cu pita greceasca sau paine rustica.

Pofta buna!

Poate doriti sa incercati si alte retete cu fasole verde de pe blog:

Mâncare de fasole verde cu carne

Fasole verde la cuptor

Supa de fasole verde de post

Salata de fasole verde

Fasole verde cu usturoi

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.