Mușchiuleț de porc în sos de piper

Probabil ati auzit destul de des de sosul de piper, eu una mi-am dorit mereu sa-l incerc. In primul rand pentru ca-mi place piperul foarte mult si in al doilea rand pentru ca aveam niste muschiulet de porc ce trebuia sa-l fac si nu stiam cu ce sa-l asortez :)

Muschiuletul de porc in sos de piper este un preparat gustos , sosul de piper merge foarte bine cu carnea de porc si de vita ( mai ales de vita) , se face usor si simplu. Am citit mai ulte retete si am observat ca sosul de piper se poate face in mai multe variante, am vazut varianta cu smantana de gatit si varianta in care se adauga faina, un fel de sos bechamel. Am ales varianta a doua pentru ca aveam toate ingredientele cumparate si imi lipsea smantana dulce. Oricum va scriu reteta in ambele variante, sunt sigura ca cea cu smantana probabil va fi mult mai fina Desigur ca in entuziasmul meu am facut o gresela care cu sigurnata o sa o remarcati si anume am taiat ceapa prea mare, nu ca as duce lipsa de cutite ascutite ci pentru ca nu am dat importanta acestui aspect. Asadar la plating rog scadeti din punctaj si invatati dn greseala mea.

sos-de-piper-amalia-1

Am servit preparatul cu paste de tip tagliatelle dar merge foarte bine si cu orez sau cartofi.

Ce as vrea sa va mai scriu este legat de tipul de piper folosit. Ar fi cel mozaic sau cel verde murat ca si optiuni, eu am ales cel mozaic.

Mușchiuleț de porc în sos de piper

Ingrediente 4 portii:

  • 1 muschiulet de porc ( aprox. 600g)
  • 2 linguri ulei
  • sare, piper
  • optional cimbru proaspat

Pentru sos:

  • 2 lingurite piper mozaic
  • 35 g unt
  • 350ml lapte
  • 1 lingura faina
  • sau in loc de lapte si faina , 300ml smantana pentru gatit cu minim 30% grasime
  • 1 lingura coniac ( sau vin )
  • sare

Este foarte important ca in tigaia in care ati gatit carnea sa faceti si sosul, acesta va avea un gust deosebit.

Asadar muschiul de porc il taieti felii de 0,5 cm, il bateti putin foarte usor pentru ca muschiul de porc este o carne foarte frageda si il condimentati cu sare si piper.

Incingeti uleiul intr-o tigaie groasa ( eu am folosit fonta) si prajiti carnea impreuna cu frunzele de cimbru cateva minute pe o parte si pe alta. Aproximativ 2-3 minute.

Scoateti feliile de carne fierbinti si le pastrati acoperite cu o folie de aluminiu la cald.

Adaugam untul in tigaia in care am prajit carnea, il lasam sa se topeasca si adaugam ceapa tocata fin, da fin nu cum am taiat-o eu. Piperul il zdrobim pe jumatate si-l adaugam peste ceapa

Lasam un minut sa se inmoiae si adaugam coniacul sau vinul, care se va evapora rapid.

Daca faceti sosul cu lapte adaugati faina si amestecati usor apoi laptele treptat amestecand rapid mereu pana se ingroasa.

Daca faceti sosul cu smanatana adaugati smantana, amestecati usor si lasati sa scada  pana se ingroasa putin.

In ambele cazuri condimentati cu putina sare.

Sosul este gata si poate fi servit imediat impreuna cu muschiuletul de porc.

Pofta buna!

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.