Daca este pe ceva pe lumea asta care sa imi placa sa mananc la cina si de care sa nu ma satur niciodata, acel ceva este orezul cu lapte. Mi-a trebuit mult timp sa invat sa-l prepar asa cum trebuie si sa-mi iasa cremos , pana la urma nu e mare filozofie, conteaza cantitatea de orez raportata la cantitatea de lapte, tipul de orez folosit si rabdarea :) Un orez cu lapte bun si cremos se face la foc mic , iar apoi trebuie lasat un timp pentru ca sa creasca si sa fie pufos. Nu e greu deloc trebuie sa incercati si voi pentru ca e pacat sa dati bani pe o cutiuta cumparata, in loc sa va faceti acasa.
Reteta nu e una speciala, combinatia cu sosul de prune acrisor este ideala, iar un mare plus adaugat la amestecul de lapte si orez il da iaurtul grecesc. Da, am citit asta pe un site de retete si mi s-a parut geniala ideea. Bineinteles ca puteti folosi si alte fructe preferabil de sezon, proaspete dar e pot folosi si fructe congelate, zmeura de exemplu e destul de scumpa in extrasezon si nu are acelasi gust.
Ingrediente ( 2 portii mai mari):
- 750ml lapte
- 150g orez cu bobul rotund
- 3 linguri de zahar
- 1 plic zahar vaniliat
- 100g iaurt grecesc 10% grasime
Pentru sos:
- 7-8 prune
- 1/4 lingurita scortisoara
- 1 lingura zahar
- 1 lingurita amidon
- 50ml apa
Punem laptele la foc potrivit intr-o oala cu pereti mai grosi si cand e cald adaugam zaharul si orezul. Cand incep sa fiarba faceti focul mic si lasati timp de aproximativ 15-20 minute. Musai sa stati pe langa oala sa amestecati din cand in cand altfel se arde adica se prinde de fundul oalei.
Cand orezul este fiert, luati oala de pe foc si lasati sa se raceasca, iar cand este bine racit adaugati iaurtul si amestecati usor. Atentie amestecul fierbinte trebuie sa fie curgator, nu va speriati se ingroasa cand se raceste :)
Pana se raceste orezul cu lapte puteti prepara sosul de prune. Spalati bine prunele si le curatati apoi le taiti bucati mai mici si le puneti la foc intr-o craticioara impreuna cu zaharul, apa. Le lasati sa fiarba cateva minute apoi adaugati amidonul dizolvat in 2 linguri de apa. Amestecati la foc mic pana se ingroasa apoi adaugati scortisoara si sosul e gata.
Puneti orezul cu lapte in boluri, turnati sosul deasupra si serviti.
Sugestie: Daca aveti borcanele cu capac puteti sa-l duceti si la servici si sa-l serviti acolo ca desert :)
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]