Orezul cu lapte este unul din cele mai indragite preparate , copiii il iubesc iar adultii nu refuza niciodata o portie de orez cremos cu lapte. Problema intervine in prepararea retetei, stiu ca multe mamici au o oarecare teama in a l prepara pentru ca exista tendinta de a se arde foarte usor. Si cred ca nimeni nu si doreste o mancare aruncata si o oala arsa de spalat, nu-i asa?
In general va scriu de pe acum ( in caz ca nu stiati) toate mancarurile cu orez trebuie facute la foc mic, asadar si orezul cu lapte se incadreaza in aceasta categorie. Daca respecatti cantitatile si pasii reteta o sa vedeti e foarte simpla, o sa obtineti un orez cu lapte cremos si gustos.
In principiu orezul se fierbe in apa apoi se adauga laptele si se lasa se se faca incet. Nu este neaparat gresit faptul daca il fierbeti doar in lapte insa e recomandat sa l fiebeti in putina apa prima data , apoi sa adaugati laptele, boabele vor fi mai moi.
Iar ca si orez recomand sa folositi cel cu bobul rotund, se gaseste peste tot, nu e neaparat nevoie sa-l recunaosteti dupa cum arata, scrie pe punga :)
Dar nu va mai explic prea multe, scriu reteta si sunt sigura ca o sa va placa.
Orez cu lapte
Ingrediente 4 portii:
- 200g orez cu bobul rotund ( 1 cana de 250ml )
- 100g zahar ( 1/2 de cana )
- 250ml apa ( 1 cana )
- 750ml lapte ( 3 cani)
- 1 lingurita esenta de vanilie
Pentru servit:
- scortisoara sau dulceata, ciocolata, nutella, cacao, miere, diverse siropuri
Pentru inceput punem orezul cu apa in oala la foc potrivit. Cand incepe sa fiarba, facem focul mai mic si lasam sa fiarba pana cand este absorbita toata apa.
Apoi adaugam laptele si lasam sa se faca la foc mic, amestecand din cand in cand pana cand orezul este fiert (aproximativ 15 minute). Atentie , trebuie sa amestecati din cand in cand altfel orezul se poate arde foarte usor, are tendinta sa se lase la fundul oalei. Ar fi recomandat sa folositi o cratita cu fundul mai gros pentru a gati acest tip de preparat, in principiu cele de inox sunt foarte bune.
Bun, cand orezul este fiert, o sa vedeti ca bobul este mai moale, adaugati zaharul si esenta de vanilie, amestecati si acoperiti oala cu un capac.
Lasati sa stea 5 – 10 minute si orezul este gata pentru a fi servit.
Il puneti in boluri si il serviti cu ce va place. Este cremos, delicios!
Observatii:
Puteti varia textura adaugand la sfarsit 50g ciocolata sau fructe de padure mixate ( 100g) .
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]