Orezul cu legume este un preparat usor, colorat si totodata sanatos. Puteti sa-l preparati ca si garnitura sau sa-l serviti ca atare in zilele de post, mie imi place sa-l mananc asa simplu…bine eu sunt fan legume asa ca pentru mine e suficient o portie la pranz. Insa am acasa trei bucati carnivori inraiti pentru care nu merge sa-l serveasca doar in pielea lui cum zicea bunicul ci musai alaturi de o carnita la gratar.
Ma gandeam oare ce sa va scriu sa va fie util in prepararea retetei. A da, in primul rand conteaza ce tip de orez folositi, musai sa fie pentru pilaf sau cu bob lung, eu nu am o firma preferata deobicei cumpar ce este la promotie asa ca va orientati si voi.
Legumele? Da, toate proaspete , nu congelate, se gasesc in orice sezon, mai putin mazarea care va recomand sa o folositi congelata pentru ca o gasiti proaspata destul de rar la piata. Eu folosesc mazare congelata la aproape toate preparatele cu mazare, pentru ca se fierbe rapid si are o culoare frumoasa. Un ultim ingredient este porumbul dulce, pe care va recomand sa-l adaugati, eu am uitat pur si simplu de el.
In rest mai aveti nevoie de supa legume sau obisnuitul condiment universal pe care il gasiti acum si sub forma bio in magazine. Si da aveti nevoie de putina rabdare, desi mancarea de face in maxim 15 minute, nu trebuie sa o grabiti, orezul este mai bun daca il preparati la foc mic, pur si simplu isi absoarbe el treptat lichidul din legume.
Si da, atunci cand pregatesc orez, bulgur sau cus cus ,folosesc ca unitate de masura cana de 200ml, este cea mai precisa, nu conteaza ce tip de orez folosesc de exemplu, stiu sigur ca proportia este de 3 cani de apa la 1 cana de orez, nu aveti cum sa dati gres daca o respectati.
Orez cu legume
Ingrediente 4 portii daca il serviti ca atare sau 6 portii daca il serviti ca garnitura
Unitate de masura cana de 200ml
- 1 cana de orez cu bobul lung
- 1 morcov mic
- 1 ceapa potrivita
- 1/2 gogosar sau ardei kapia
- 150g mazare congelata
- 4 linguri ulei de masline
- 3 cani supa de legume sau apa plus condiment universal
- sare, piper
Mai aveti nevoie de o cratita sau tigaie cu diametru mai mare, cu capac.
Ceapa o tocam marunt si o calim in uleiul de masline pana devine sticloasa. Morcovul il dam pe razatoare, ardeiul il taiem cubulete si le adaugam la ceapa cand aceasta este claita. Amestecam si lasam un minut apoi adaugam orezul, la fel amestecam si lasam un minut apoi adaugam doua cani de supa sau apa plus condiment. In functie de ce condiment folositi adaugati si sare.
Acoperim cratita sau tigaia cu un capac, marim focul si cand mancarea incepe sa clocoteasca reducem focul la minim.
Lasam sa se faca pana absoarbe tot lichidul si adaugam mazarea congelata si ultima cana de supa sau apa.
Amestecam, acoperim cu un capac si la fel lasam pana se absoarbe lichidul, ar fi cam 5 minute.
Stingem focul si lasam sa stea orezul cu capac inca 5 minute ( el inca se umfla, o sa vedeti), si mancarea este gata!
Condimentam cu piper daca va place si servim .
Pofta buna!
- Aceasta mancare se poate face si in varianta mai light, adica mai usoara fara prajeli. Pur si simplu puneti toate ingredientele in cratita, acoperiti cu un capac si lasati sa se faca la foc mic pana se absoarbe tot lichidul. Este varianta ultra rapida, insa recunosc mie nu-mi place pentru ca are un gust oarecum de fiertura, rog nu criticati, chestiune de gusturi :)
- Puteti adauga pentru culoare si ardei galben sau verde
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]