Astazi vreau sa va vorbesc putin despre ceva cu totul special, anume despre oua de prepelita.
Bine, e adevarat ca din perspectiva unui gurmand carnea de prepelita este cu adevarat o delicatesa (si mult mai scumpa) prin comparatie cu banalul pui. Spun asta fiindca diferenta de gust intre ouale de prepelita si cele de gaina nu este nici pe departe la fel de imensa si savuroasa ca in cazul carnii. Cele doua tipuri de oua sunt virtual identice la gust.
Dar desi au cam acelasi gust, ousoarele de prepelita compenseaza din plin prin proprietatile nutritive care lipsesc in cazul celor de gaina sau sunt mult reduse. Mai ales în ultimii ani foarte multe mamici din Romania au inlocuit în dieta oul de gaina cu cel de prepelita, si nu doar pe motiv de colesterol, dieta, etc. Motivul este simplu, dincolo de beneficii clinice mai mult sau mai putin dovedite de stidoo, stim cu totii ce mofturosi sunt cei mici cu mancarea. Ei bine, in loc sa manance un ditamai oul de gaina care are 70 de grame, cel mic obtine aceleasi beneficii (minerale, fier, calciu, un intreg complex de vitamine, etc) din doar 2-3 ousoare de prepelita care insumeaza doar 35 de grame. Astea-s lucruri dovedite de buletinele de analiza a compozitiei, nu povesti. De aceea ouale de prepelita pot fi privite ca fiind vitamine naturale concentrate. Daca doriti sa cititi mai multe despre ce caracteristici au exact ouale de prepelita urmati link-ul de mai sus şi veti descoperi acolo toate informatiile detaliate.
Partea mai putin placuta – ca nici nu se putea altfel – e ca sunt mai scumpe decat clasicele oua de gaina. Se obtin mult mai greu, hrana e mai pretentioasa, probabil exista explicatii. Totusi, in unele lanturi de magazine o caserola cu 24 de oua de prepelita (care echivaleaza ca şi greutate cam cu 6 oua de gaina) sare chiar de 10 lei, ceea ce sincer mi se pare prea mult. Exista totusi si varianta producatorilor directi. Daca veti cauta pret oua de prepelita veti ajunge repede la concluzia ca 6 – 7,5 lei caserola la Prepelitu` chiar reprezinta un pret bomba, mai ales ca va sunt si livrate la usa.
Si ca tot vine Pastele, oua de prepelita fierte si lasate la inmuiat in saramura de sfecla rosie cu lamaie, chimen si usturoi pot reprezenta o schimbare de decor binevenita, nu-i asa?
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Si eu m-am apucat de curand sa consum oua de prepelita. Imi plac foarte mult, si da, si aspectul ma influenteaza, cand le vad asa mitittele de drag la mananc, mai ales fierte puse peste salata de cruditati.
Nu gasesc reteta de saramura pentru oua :)
@bianca: pe site-ul prepelitu este reteta respectiva:
24 ouă de prepeliţă fierte şi decojite
– 400 g sfeclă roşie fiartă şi răzuită (păstraţi sucul)
– 3 căţei de usturoi mărunţiţi
– 2 linguriţe chimen
– 1 linguriţă sare
– 2 lămâi stoarse
– mărar tăiat fin
Amestecaţi toate ingredientele într-un recipient ce se poate închide. Imersaţi toate ouăle de prepeliţă astfel încât să fie acoperite complet, închideţi recipientul şi băgaţi-l la frigider pentru minim 12 până la 24 de ore. Se scot ouăle, se şterg şi se servesc.
Multumesc Tibi. Cat timp pot fi pastrate ouale in frigider?
ouale de prepelita pastrate la frigider sunt considerate extra-proaspete pana la 7 zile si proaspete pana la 3 saptamani, iar recomandarea e sa fie consumate in max 30 de zile.. evident, e o diferenta intre un ou de 1 zi si altul de 30 de zile totusi, dar personal am mancat omleta de oua de prepelita de peste o luna si mi s-a parut ok