Deja parcă vă aud, „Papanasi cu iaurt? cum or fi si aia, nu am mai auzit de asa ceva”. O sa auziti acum si imi pare rau ca nu i-am descoperit mai devreme pentru ca sunt exceptionali de buni si se fac atat de usor, mult mai usor decat cei in varianta cu branza de vaci.
Nu cunosteam reteta, pana cand intr-o zi in drum spre scoala m-am intalnit cu o alta doamna care gateste la fel de intens ca si mine, Ella Motroceanu, si discutand despre ce sa mai facem copiilor de cina, mi-a zis: „Eu le fac mereu nepotelelor papanasi cu iaurt sau lapte prins, se fac asa de repede si la fete le plac tare mult”. Am intrebat care este reteta si mi-a spus-o asa cum o spunea si mama fara cantitati (doar cine gateste des nu are nevoie sa masoare ingredientele) si am zis ca o incerc cu prima ocazie.
Bineinteles ca am uitat de ea, se intampla sa schimb mereu planul cu ce gatesc, pana cand am avut in frigider lapte prins de bivolita, adica nu bivolita a prins laptele ci laptele de la ea l-am pus la prins. :)) Desigur, cu smantana de un deget grosime, iar iaurtul sa nu mai vorbim cat de bun poate fi.
Asa ca am scos cantarul si am zis ca incerc reteta de la Ella sa vad ce o iesi, juriul format din cei doi mancaciosi ai mei o sa imi dea verdictul. Ce-a iesit, o nebunie de papanasi, probabil o sa -i mai prepar multa vreme pana imi vine pofta de cei prajiti. Si da, daca stam logic sa ne gandim nu au cum sa nu fie buni, iaurtul se pune la fiert si se transforma in branza dulce, practic sunt la fel ca si cei cu branza dulce dar asa cum am scris varianta mai rapida. Cei care aveti copii si gatiti intens la fel ca si mine poate auziti mereu expresia „Mami, nu sunt ca si la gradi” si va vine sa innebuniti cand stiti cat de bine gatiti, dar uite la gradi e ceva mai bun, va spun ca ai mei au spus „Mami, sunt mai buni decat la gradi” (bine, cel mare e la scoala, dar isi aminteste foarte bine de cei de la gradi).
Papanasii cu iaurt sunt un desert foarte gustos care se prepara rapid cu doar cateva ingrediente mai precis fix 4. Din cantitatile de mai jos au iesit 15-16 bucati, numarul lor depinde de cat de mari ii faceti, eu i-am facut mai mici ca asa ne plac.
Ingrediente pentru reteta de papanasi cu iaurt
(Ies aproximativ 20 de bucati)
- 500g iaurt gras (minim 10% grasime)
- 1 ou
- 100g gris
- 50g zahar
- 1 plic zahar vaniliat
- 1/4 lingurita coaja rasa de lamaie (optional)
Mai aveti nevoie de:
- pentru „tavalit” papanasii: 40 g unt, pesmet, zahar, scortisoara
- pentru servit: gem, smantana dulce
Cum preparam papanasii cu iaurt?
Turnam iaurtul intr-o oala mai mica si il punem la fiert. Puteti folosi lapte prins (il puneti cu tot cu smantana).
Cand incepe sa fiarba (nu va speriati o sa se branzeasca, se separa de zer) adaugati zaharul si turnati in ploaie grisul amestecand mereu cu un tel.
Trebuie sa obtineti un gris mai tare, atentie pentru cei care fac grisul in 2 minute, trebuie sa-l lasati sa fiarba la foc mic amestecand continuu pana se ingroasa bine.
Cand este suficient de gros (nu trebuie sa curga de pe tel), opriti focul si adaugati oul, amestecati rapid pana se incorporeaza si adaugati si coaja rasa de lamaie. Oul se incheaga la temperatura de maxim 70 de grade Celsius, asadar nu va fi crud in compozitie.
Lasati compozitia sa se raceasca.
Pana se raceste preparati pesmetul; topiti untul (sau uleiul) intr-o tigaie intinsa, adaugati aproximativ 200 g pesmet si il lasati sa se prajeasca la foc potrivit pana incepe sa se rumeneasca, atentie sa nu-l ardeti, apoi stingeti focul si adaugati zaharul. Pentru un plus de gust adaugati si putina scortisoara.
Cand compozitia este aproape rece, luati cu lingura bucatele din ea si cu mana uda modelati papanasi pe care ii tavaliti prin pesmetul fierbinte. Eu am lasat sa se raceasca doar cat sa pot modela papanasii.
Serviti papanasii cu smantana sau dulceata in functie de cum va plac.
Sunt foarte pufosi, dupa cum se vede in filmulet:
Pofta buna!
Si poze cu reteta incercata de cititoare
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Arata f delicios felicitări. Ma bucur ca ai făcut rețeta. Te pup ❤️❤️❤️Sunt foarte pufoși și deliciosi
Iti multumesc eu pentru reteta , te imbratisez!