Imi amintesc cand eram mica ce suparata eram la taiatul porcului ca nu mancam ureche (atat cat vroiam eu), „las-o pentru piftii” zicea bunicul si-l puneam sa-mi promita ca intr-o farfurie de piftii vor fi numai urechi pentru mine… eh, ce vremuri frumoase, acum nu ma mai dau in vant dupa piftii, dar il am pe sotul meu care le adora. Reteta e foarte simpla, o scriu asa cum o stiu de mica (fara imbunatatiri).
Ingrediente pentru reteta de piftii – racituri – aituri
- 2 picioruse de porc
- 1/2 cap de porc sau 1 ciolan de porc crud
- soric (cam 400g )
- sare
- 1 lingura boabe de piper
- 2-3 frunze de dafin
- 1-2 maciulii de usturoi (puteti pune cat de mult doriti sau deloc, depinde cum va place)
- 2 morcovi (optional)
- 1 ceapa
Ce ingrediente folosim pentru reteta de piftii – aituri – racituri?
Piciorusele le spalam bine bine. Eu am avut noroc sa fie curate, altfel trebuia sa le parjolesc putin si sa le frec cu o perie sau sa le curat cu lama cutitului.
Le punem intr-o oala mare impreuna cu ciolanul (rasolul defapt) si soricul. Adaugam 2 linguri de sare si apa (cam 8 litri).
Cand incep sa clocoteasca, miscoram focul, luam spuma de deasupra cu o spumiera si adaugam boabele de piper si foile de dafin. Adaugam si morcovul taiat felii si ceapa.
Lasam sa fiarba la minim pana carnea se desprinde de pe os. Puteti pune pe o farfurioara putina zeama si o scoateti afara la racit. Daca se incheaga sunt gata.
Pentru ca mie nu-mi plac grase, la sfarsit am adunat cu o lingura de metal grasimea de deasupra. Scoatem carnea intr-un castron mai mare si zeama o strecuram. Taiem soricul si carnea bucatele si le punem in castroane, alaturi de cate o felie doua de morcov.
Apoi adaugam in zeama usturoiul zdrobit bine, amestecam si gustam.
Daca este nevoie mai adaugam sare (de aici nu mai am poze , am uitat sa mai fac).
Turnam zeama in fiecare castron si le scoatem afara sa se raceasca. Cand s-au intarit sunt bune de mancat.
Servim piftia dupa preferinta cu boia deasupra si cu ardei iute.
Pofta buna!
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Amalia, vei crede ca te hartuiesc ca prea sunt cu ochii pe tine :P. Arata perfect piftiile astea, felicitari. Boiaua aia pe deasupra e delicioasa, asa le facea bunica-mea, vai ce-mi placea sa iau boiaua de deasupra in start subtire. minunat
Ina nicio problema , daca imi scrii ce-ai mancat la Dej promit sa te las sa ma "hartuiesti" in continuare :))
pfuuuuu, multe am mancat sa stii. Am ramas singura in bucatarie sambata deoarece ai mei au fost la o nunta si mi-am facut de cap… in bucatarie, bineinteles :D, asa ca pe cat ma asteptam sa fiu de rasfatata, de data asta m-am rasfatat singura. Am facut sarmale, chiftele de dovlecel, chiftele de vita, doua feluri de fursecuri si un chec cu nuci, plus orez cu ciuperci si sos de marar :)). Am stat toata ziua in picioare si seara am cazut franta, si a mai adus si mama tort de la nunta…rasfat total
Pai asta a fost zi de munca nu weekend :))… eu doar am mancat :)
munca nu, placere da :P.Amalia, iti dau o adresa de a mea mai veche pe care nu o mai prea folosesc, scrie-mi pe ea o adresa de mail, mess de a ta sa comunicam mai bine . ce zici? adresa respectiva e pcaptp@yahoo.com.
nu am inteles
boiaua se pune atunci cand se incheaga racitura sau se pune atunci cand mancam?
Atunci cand mancam si este optional :).