In weekend a fost musai sa „cocalesc” ceva asa ca am preparat aceasta placinta cu spanac si branza. Mi-am propus mai demult sa o prepar insa pentru ca nu-mi place sa aleg spanacul si sa-l spal am tot amanat. A avut mare succes si cred ca o sa o mai fac inca o data luna aceasta.
Ingrediente:
- 450g faina
- 3 oua
- 150ml iaurt batut cu furculita sa devina mai fluid
- 150ml apa minerala
- 10g drojdie
- 80ml +1 lingura ulei de masline
- 2 legaturi ceapa verde ( am pus doar una)
- 1 legatura marar
- 1 catel de usturoi
- 500g spanac
- 500g branza de vaci proaspata si stoarsa de zer ( eu am folosit 250g branza de vaci si 250g branza feta )
- sare, seminte pentru pus deasupra, ulei
1. Drojdia se freaca cu zaharul pana se lichefiaza. Adaugam 1 lingurita apa calda si lasam sa creasca.
2. Separam albusul de galbenus de la un ou ( galbenusul se foloseste pentru uns deasupra ) si il amestecam cu uleiul, apa minerala si iaurtul. Adaugam si drojdia crescuta si amestecam pana se omogenizeaza.
Punem faina intr-un vas pentru framantat adaugam sare si apoi amestecul de lichide. Framantam pana obtinem un aluat care se desprinde de vas. Eu am mai adaugat 150g faina pentru ca nu reuseam sa-l framant.
Impartim aluatul in 4 bucati,incercam sa le dam forma rotunda si le ungem cu ulei.
Lasam sa dospeasca 30 de minute.
3 Preparam umplutura: spanacul il spalam bine in mai multe ape, il curatam de codite si il oparim 2-3 minute in apa fiarta cu putina sare.
Scoatem spanacul, lasam sa se raceasca si apoi il stoarcem bine de apa.
Intr-o tigaie mai mare punem putin ulei si adaugam ceapa tocata si usturoiul. Amestecam bine pana se calesc apoi adaugam spanacul scurs si taiat. Se mai calesc 2-3 minute si apoi se lasa sa se raceasca.
Cand s-a racit se adauga ouale, branza si mararul tocat. Daca puneti si branza feta sau telemea nu mai este cazul sa adaugati sare.
4. Incingem cuptorul la 180g si ne apucam de intins si rulat :).
Luam prima bucata de aluat, o intindem cat mai subtire pe masa unsa cu ulei si punem peste ea 1/4 din umplutura de spanac.
Rulam usor si apoi o indoim in forma de spirala. O asezam intr-o tava rotunda ( d=28cm )
Procedam la fel si cu restul de aluat asezand rulourile in continuare la celalale formand o spirala mare.
Galbenusul de ou ramas de la prepararea aluatului il amestecam cu o lingura de apa si ungem cu el placinta.
Presaram deasupra seminte. Eu am folosit de floarea soarelui.
Coacem timp de 40 de minute pana se rumeneste frumos.
Servim calduta sau rece.
Reteta o am de la vecina mea dar mi se parea cunoscuta asa ca am cautat pe net si am descoperit ca este de pe www.retetecalamama.ro usor schimbata. Asadar va multumesc pentru reteta doamna Laura :).
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]