Câte rețete de plăcinte mai pot sa scriu pe blog? Nu știu inca dar presimt că multe, pentru ca placintele sunt preferatele noastre. Daca nu ar fi afurisitul de cantar, probabil ca postarile cu retete de acest gen ar fi foarte dese, dar ne conformam si nu exageram.
Placintele cu sunca si branza sunt un preparat gustos si versatil adica puteti sa le umpleti si cu altceva cum ar fi cartofi, varza sau carne, depinde ce va place. Eu am preferat sunca si branza pentru ca asta si-au dorit copiii dar data viitoare cand o sa le mai fac le voi umple cu cartofi sau cu varza. Oricum se fac foarte simplu, eu una le-am preparat imediat, am framantat rapid aluatul, l-am lasat la crescut, apoi l-am impartit, umplut si prajit.
Succesul lor consta in faptul ca sunt subtiri si datorita modului in care sunt „lipite”, umplutura nu curge, asa ca puteti pune mai multa decat se vede in imagini. Foarte important este modul de prajire, am observat din pozele trimise de catre cititoare ca multe dintre preparatele prajite sunt un pic mai inchise la culoare, uleiul trebuie sa fie incins bine dar apoi focul trebuie sa fie mediu si cand observati ca se rumenesc rapid, trageti tigaia deoparte , lasati sa stea putin sa se domoleasca cum s-ar spune si apoi o puneti din nou pe foc dar la foc potrivit.
Asta e singura recomandare, in rest va spun ca eu folosesc drojdie proaspata la placinte, imi place mult mai mult decat cea uscata si bineinteles faina de grau de 650 , e ideala pentru asemenea preparate.
Din reteta de mai jos au iesit fix 8 bucati mai mari, recomand sa le faceti si voi asa , sunt si mai usor de preparat daca sunt mai mari
Plăcinte cu brânză și șuncă
Ingrediente pentru 8 buc:
- 500g faina de grau de 650
- 25g drojdie proaspata
- 1 lingurita de zahar
- 1/2 lingurita de sare
- 50ml ulei
- 250ml apa calduta
Pentru umplutura:
- 200g sunca
- 300g branza de tip mozarella, cas, cascaval, branza de burduf
Mai aveti nevoie de
- aproximativ 600ml ulei
- faina pentru lucrat placintele
- o tigaie incapatoare.
Mod de preparare placinte cu branza si sunca:
Pentru inceput frecam drojdia cu zaharul si adaugam 50 ml apa calduta si putina faina. Amestecam bine si lasam sa creasca.
Intr-un bol cernem faina, adaugam sarea si amestecam apoi punem uleiul, drojdia crescuta si apa calduta. Framantam rapid un aluat care se va desprinde de peretii vasului.
Punem putin ulei intr-un bol, adaugam aluatul si-l lasam sa creasca acoperit o ora. Smecheria cu uleiul este ca aluatul sa nu se prinda de vas, o sa vedeti ca atunci cand il rasturnati pe masa de lucru vasul ramane curat fara urme de aluat.
Dupa o ora, presarati faina pe planseta sau masa pe care lucrati rasturnati aluatul si-l adunati intr-o bila pe care o taiati in 8. Rotiti fiecare bucata in palme formand 8 bile mai mici si le lasati sa creasca pe masa aproximativ 20 de minute. Intre timp taiati sunca cubulete si dati branza pe razatoarea mare.
Ca sa va fie mai usor si sa le prajiti asa cum trebuie adica nu in graba formati toate placintele la inceput apoi le prajiti.
Luati o bila, o intindeti intr-o foaie subtire de aproximativ 2-3 mm( vezi foto ).
Pe jumatate de foaie puneti umplutura lasand cam 1 cm spatiu liber pe margini.
Aduceti cealalta jumatate de foaie peste umplutura si cu o furculita trecuta prin faina apasati marginile. Apoi intoarceti placinta pe partea cealalta si la fel apasati marginile cu furculita.
Puneti placintele una langa alta si le prajiti in ulei incins pe o parte si pe alta, apoi le scoateti pe un servet de hartie sa se scurga surplusul de ulei. Le intoarceti cu ajutorul unui cleste sau doua spatule sau alte ustensile dar nu le intepati cu furculita, altfel curge umplutura in ulei.
Le serviti calde cu iaurt, ketch-up. Puteti prepara un sos cu iaurt si usturoi sau puteti sa le serviti cu smantana, sunt foarte bune.
Si un mic filmulet sa vedeti cat sunt de subtiri.
Pofta buna!
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Buna ziua,
Am descoperit de curând site-ul Dvs. , îmi place foarte mult modul concis de explicare a rețetelor, și deja mi-am salvat câteva retete pe care vreau sa le prepar.
Pentru rețeta de placinta cu branza și șunca, am reținut recomandarea Dvs. de a utiliza drojdie proaspăta si sigur așa voi proceda pentru viitor.
Ca excepție, in cazul in care folosesc drojdie instant, trebuie păstrate toate Ingredientele de la aluat ( ma refer in special la zahăr ) ?
Va mulțumesc si mult succes !
Multumesc mult pentru aprecieri!
Sigur, restul ingredientelor raman neschimbate.