Toate placintele sa vina la mine! Si daca sunt cu branza cu atat mai bine :).
Am studiat otara printre neamurile din categoria (g)old age si am constatat ca placintele pe lespede nu se prea faceau in zona unde am copilarit. Insa tin minte ca vecina noastra de la bloc facea niste placinte subtiri si cu muulta branza care se mancau cat ai clipi din ochi chiar daca de felul lor nu-s prea usoare pentru stomac. Iar mama zice ca bunica ei le facea cand erau copii. Dar ce mai vestea povestea hai sa trecem la treaba si sa „cocalim” niste placinte :)
Reteta nu este una speciala, aluatul asemanator cu cel de paine, important este sa aveti o tigaie cat mai groasa de preferinta de fonta (despre lespede nici nu pomenim, e doar pentru titlu, branza de oaie si cozi de ceapa.
Ingrediente pentru placinte:
- 1kg faina de grau
- 50g drojdie
- 2 lingurite sare
- aproximativ 600 ml apa calduta
Pentru umplutura:
- aprox 500g cas de oaie (merge si de vaca)
- sare dupa gust
- cozi de ceapa verde (1 legatura )
Cum facem placintele pe lespede?
Mai avem nevoie de putin ulei sau ca sa mergem pe traditie o bucata de slanina
1. Drojdia o amestecam cu 1/2 lingurita zahar, 1 lingura faina si putina apa. Lasam sa se umfle.
2. Cernem faina intr-un vas mai mare apoi adaugam sarea si amestecul de drojdie. Adaugam treptat apa calduta si framantam un aluat elastic care se desprinde de peretii vasului. Puteti sa adaugati si 2 linguri de ulei nu se supara nimeni :). Lasam sa dospeasca 1 ora.
3. Branza o dam pe razatoarea mare si o amestecam cu cozile de ceapa taiate felii subtiri. Adaugam sare dupa gust.
Punem tigaia sa se incinga si ne apucam de copt. Pe masa de lucru presaram putina faina si apoi rupem o bucata de aluat. O intindem putin cu mainile, punem cam 2 linguri de umplutura si apoi impaturim usor aducand putin cate putin din aluatul de pe margini peste umplutura.
Intindem placinta usor cu sucitorul in toate partile ca sa fie cat mai subtire.
4. Ungem cu slanina tigaia punem placinta sa se coaca. Lasam cateva minute pe o parte, ungem deasupra tot cu grasime (nu-i obligatoriu sa faceti asta) si intoarcem placinta. Se va umfla sa nu va ingrijorati dar apoi se va lasa.
Scoatem pe o farfurie si asteptam cu nerabdare sa se mai raceasca putin. Si da, m-am certat cu toti barbatii din familie sa le lase sa se adune cateva sa le pot fotografia :).
Pofta buna!
Observatie: aceste placinte se pot face si cu varza calita, urda si marar, cartofi, magiun de prune sau chiar goale si apoi sa le ungeti cu smantana.
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
MINUNATEEEEEEEEEEEEEE !!!
Foarte bune!!!
am incercat,dar sigur nu am intins destul aluatul, puteam sa joc frisbee cu ele:))) DAR am facut din aluat o pizza bunna;)
Bine si asa poate data viitoare mai insisti cu intinsul :)