O prajitură atat de gustoasa si de simpatica ca musai sa o incercati! I -am dat această denumire pentru ca seamana cu un arici putin nins, ariciul fiind prajitura si zapada fiind zaharul pudra. Este o prajitura foarte gustoasa ce se face extrem de simplu (eu am facut-o impreuna cu copiii) .
Prăjitură Arici cu foi fragede și branză dulce se compune din doua foi fragede cu cacao, (una este baza prajiturii, cealalta se rade dand aspectul de țepi) si o crema aromata de branza dulce de vaci.
Se coace toata odata si se poate taia imediat ce s-a racit, asa cum am spus simplu si eficient.
Ce tip de branza puteti folosi pentru aceasta prajitura?
- In principiu branza dulce de vaci cu un procent ridicat de grasime, veti obtine o crema cremoasa ( scuzati exprimarea).
- Puteti folosi si urda sau ricotta, ambele bine scurse de zer.
- Branza dulce cremoasa cea folosita le cheesecake ar fi o alta alternativa.
In rest aveti nevoie de ingredientele de baza pentru o prajitura cu foi fragede, adica oua, unt, faina, zahar.
Reteta am preluat -o de pe un blog maghiar, al unei mamici ce are si ea la randul ei ca si mine doi baieti si gateste foarte bine. Reteta se pare ca e destul de veche, mai veche de anii 90, asa ca nu poate fi decat foarte buna.
Prăjitură Arici cu foi fragede și brânză dulce – ingrediente
Cantități pentru o tavă de copt de dimensiuni 20x30cm:
Ingrediente pentru foi:
- 400g faina alba de tip 000
- 250g unt sau margarina ( cred ca puteti folosi si untura dar in cantitate mai mica aprox 170g)
- 2 linguri de cacao
- 80g zahar pudra (in reteta originala era trecut 150g dar am considerat ca este prea mult si am avut dreptate :))
- 5g praf de copt
- 1 ou întreg
- 1 galbenus de ou
Ingrediente pentru cremă:
- 750g branza dulce de vaci
- 150g zahar pudra
- 1 lingura amidon alimentar
- coaja rasa de la o jumatate de lamaie
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 3 galbenusuri de ou
- 4 albusuri
Mod de preparare prăjitură Arici cu foi fragede și brânză dulce
Pentru inceput amestecam faina cu praful de copt, pudra de cacao, zaharul pudra, untul la temperatura camerei, apoi le amestecati cu oul intreg si galbenusul de ou.
Framantati rapid un aluat usoar elastic care nu se lipeste de degete si il impartiti in doua.
O parte o puneti in congelator 30 de minute, o parte in frigider.
Am scris la congelator pentru ca aluatul trebuie dat pe razatoare si daca nu este suficient de tare nu-l puteti rade peste crema.
Pana sta aluatul la congelator pregatiti umplutura de branza:
amestecati intr-un bol branza de vaci, zaharul pudra, amidonul alimentar, esenta de vanilie și gălbenușurile de ou.
Bateți albușurile spumă tare si le adaugati la crema. Amestecati usor cu un tel pana se incorporeaza.
Preincalziti cuptorul la 180 de grade Celsius treapta de incalzire sus- jos.
Intindeti o jumatate de aluat ( cea de la frigider ) pe o foaie de copt de dimensiunile tavii, apoi o mutati cu tot cu foaie in tava.
Turnati umplutura peste prima foaie apoi scoateti alautul din congelator si il radeti peste prajitura. Eu l-am ras pe o foaie de copt si apoi rapid l-am pus peste prajitura, mi s-a parut mai usor asa.
Bagati prajitura la cuptor si coaceti timp de 25 de minute.
Scoateti prajitura si o lasati sa se raceasca putin apoi o pudrati cu zahar.
Este delicioasa!
Si ca sa va fac sa radeti putin va scriu ce-am patit cand am facut pozele.
Am scos prajitura, am taiat-o felii si am aranjat-o pe farfurie apoi am creat decorul, am pozat si la sfarsit am zis hai sa pun si ariciul langa ( am cumparat un arici simpatic din Kik) .Cand am pus ariciul mi-am amintit ca nu am pudrat prajitura cu zahar si am luat-o de la inceput :))
Astea fiind scrise va astept cu drag sa incercati reteta.
Este preluata de pe https://gabicsek-blogspot-com cu multumiri.
Aveti aici si un mic filmulet cu etape din pregatirea prajiturii.
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]