Iubesc prajiturile , spun asta raspicat si tare! Iubesc prajiturile, imi place si sa le prepar si sa le mananc si ma bucur ca si un copil mic atunci cand incerc o reteta noua si este foarte gustoasa. Urmatorul gand se indreapta catre voi dragiii mei, abia astept sa scriu reteta si sa o incercati si sa va bucurati la fel de mult ca si mine. Ca de obicei cand am de scris o reteta foarte faina, nu mi gasesc cuvintele in a descrie reteta si a lauda preparatul. Pentru mine sincer nu are nevoie de lauda, pentru voi cele care imi cunoasteti retetele stiu sigur ca o sa va placa, iar pentru cititorii noi pot sa va scriu ca aceasta prajitura este una simpla, dar de sarbatoare. Se compune din doua blaturi, unul cu nuca, unul cu cacao si o crema din care jumatate este cu nuca , jumatate cu cafea, foarte buna!
Tava folosita de mine este un pic mai mica de dimensiunea 25×35 cm dar va recomand sa folositi aceasta. Mie mi-a iesit putin mai inalta prajitura, voi daca o sa folositi o tava de 25×35 va iesi perfecta!
Alte recomandari nu am, ingredientele sunt simple si accesibile, prajitura se face usor, prima data blaturile apoi crema, se asambleaza si deasupra se pune glazura, apoi la frigider cu ea .
Dar vorba lunga, saracia omului, (bine chestia asta nu se aplica pentru smecherul google) scriu reteta.
Prăjitură cu blat de nucă şi cremă de cafea
Ingrediente pentru o tava de 25x35cm:
Pentru blatul de cacao:
- 4 oua la temperatura camerei
- 80g zahar
- 60g faina
- 30g cacao de buna calitate
- 1 lingura ulei
- 1 lingura apa
- 4 g praf de copt
Pentru blatul cu nuca:
- 4 oua la temperatura camerei
- 80g zahar
- 50g faina
- 50g nuca macinata
- 4 g praf de copt
Pentru crema:
- 200g unt minim 80%grasime la temperatura camerei
- 170g zahar
- 2 plicuri budinca de cafea
- 500ml lapte
- 60g nuci macinate
- 2 lingurite de cafea ness ( daca nu folosit ness inlocuiti cu 1 lingurita cacao)
- 1 lingurita cacao
- 1 lingurita esenta de rom
Daca nu aveti budinca de cafea puteti folosi budinca de vanilie sau 50g amidon.
Pentru glazura
- 80g ciocolata
- 1 lingura de ulei
Sau puteti pune ciocolata rasa in loc de glazura
Mai aveti nevoie de 50g de nuca macinata ( optional).
Pentru inceput preincalzim cuptorul la 180 grade Celsius si puneti o hartie de copt in tava de copt.
Pentru foaia de cacao, separati albusurile de galbenusuri. Bateti albusurile spuma cu un praf de sare si adaugati zaharul si mixati pana ce se topeste. Adaugati galbenusurile unul dupa altul si mixati bine dupa fiecare, uleiul, apa si apoi treptat faina, cacao si praful de copt. Amestecati peste cap astfel incat compozitia sa si pastreze volumul.
Turnati blatul in tava si coaceti timp de aproximativ 10-15 minute. Pentru mai multa siguranta faceti proba cu scobitoarea.
Pentru blatul cu nuca repetati modul de preparare, la amestecul de albusuri si galbenusuri adaugati faina amestecata cu nuca si praful de copt.
Pentru crema, preparati budinca pentru inceput. Puneti 400ml lapte la fiert impreuna cu zaharul. Separat amestecati laptele rece cu praful de budinca si il adaugati la laptele fierbinte. Amestecati pana se ingroasa si apoi lasati budinca sa se raceasca acoperita cu o folie ca sa nu faca crusta.
Untul il mixati putin la temperatura camerei si adaugati in el budinca racita lingura cu lingura mixand mereu.
Adaugati si esenta de rom.
Impartiti crema in jumatate . In prima parte adaugati nuca macinata.
In cealalta jumatate adaugati cafeaua si cacao sau doar cacao daca nu folositi ness.
Asamblati prajitura:
Puneti pe platou blatul cu cacao, apoi crema cu nuca, blatul cu nuca si crema de cafea.
Bagati prajitura la frigider 3 -4 ore.
Pentru glazura am folosit 80g ciocolata pe care am topit-o impreuna cu 1 lingura de ulei. Am turnat glazura peste prajitura scoasa de la frigider si am intins-o cu o spatula.
Presarati nuca zdrobita deasupra daca doriti.
Taiati prajitura cu un cutit trecut prin apa calda.
Pofta buna!
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]