Prajiturile cu fructe se numara printre preferatele mele si daca sunt si cu crema cu atat mai bine. Deobicei nu fac retete foarte complicate dar daca ma tenteaza o reteta ma inarmez cu multa rabdare si o incerc pana imi reuseste. Reteta de prajitura cu piersici si mascarpone are un grad de dificultate mediu as azice pentru ca sunt necesari mai multi pasi in prepararea ei. Aceasta prajitura poate fi servita cu usurinta ca si tort cu ocazia unei aniversari sau in alte evenimente speciale. Este foarte pufoasa si usoara si ce-mi place mie este ca fructele nu sunt tratate termic deci este o prajitura cu fructe proaspete si asta cu atat mai bine. Blatul este unul clasic de pandispan, nu m-am complicat cu cealalta reteta de blat de pe blog, aceea mi se pare mai potrivita pentru cremele cu unt sau de tip mousse.
Puteti sa preparati prajitura si cu alte fructe de exemplu zmeura sunt convinsa ca va fi la fel de delicioasa.
Probabil va intrebati de ce cu mascarpone, pai am vrut sa fie mai special, cremele cu mascarpone sunt mai cremoase daca pot sa spun asa …combinatia cu fructe este una ideala, o sa vedeti si voi daca incercati reteta :).
Prajitura cu piersici si mascarpone
Ingrediente:
Pentru blat:
- 6 oua
- 6 linguri cu varf de zahar
- 6 linguri cu varf de faina
- 1 lngura de apa
- un varf de cutit sare
Pentru crema:
- 200g mascarpone
- 300ml frisca indulcita
- 200ml lapte
- 50g zahar
- 2 plicuri zahar vaniliat
- 10g gelatina
Mai aveti nevoie de :
- 2 plicuri de gelatina ( gelatina care se pune deasupa peste fructe nu cea alimentara)
- 1 kg piersici
- 2 linguri zahar
Pentru decor:
- 300 ml frisca
- fructe
1 Preincalzim cuptorul la 180grade C.
2. Mixam albusurile spuma impreuna cu sarea apoi daugam treptat zaharul si apa si mixam pana acesta se topeste. Adaugam treptat albusurile si mixam bine dupa fiecare. Adaugam treptat faina si amestecam usor peste cap pana se incorporeaza complet incercand sa pastram volumul compozitiei. Turnam compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si coacem timp de 15-20 minute. Pentru mai multa siguranta faceti proba cu scobitoarea, infigeti o scobitoare in mijlocul blatului si apoi o scoateti, daca este curata inseamna ca blatul este bine copt. Scoatem blatul, il lasam sa se raceasca, il rasturnam pe un platou si apoi il taiem in doua.
3. Pentru crema punem la hidratat gelatina in 50ml lapte. Restul de lapte il incalzim impreuna cu zaharul si cand este fierbinte oprim focul si adaugam gelatina hidratata. Amestecam pana se dizolva si lsam sa se raceasca.
Mixam mascarponele putin apoi adaugam treptat frisca si amestecam usor cu un tel pana se incorporeaza. Apoi adaugam laptele racit bine si amestecam usor. Lasam sa se intareasca la frigider.
4. Piersicile le curatam si le taiem cubulete
5. Preparam gelatina conform instructiunilor de pe spatele plicului. Eu am folosit 400ml apa, 4 linguri zahar si 1/2 lingurita esenta de vanilie. Lasam sa se raceasca putin.
Asamblam prajitura cu atentie; punem prima jumatate de blat si o incadram cu o forma de metal. Asezam deasupra jumatatile de piersici, turnam deasupra gelatina pana acestea sunt acoperite complet. Punem crema, apoi cealalta jumatate de blat.
Apasam usor si punem prajitura la rece timp de minim 4 ore.
Va recomand sa puneti folie alimentara pe margini si atunci totul va fi perfect. Eu nu am pus si am tot asteptat ca crema sa se intareasca bine sa nu curga si apoi am pus-o peste prajitura.
Ornam cu frisca si fructe si apoi servim.
Este putin dulce si foarte buna :)
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]