Ieri am cumparat niste zmeura si pentru ca nu ma incumet sa fac dulceata, am cautat o reteta de prajitura care sa fie pe placul meu: usor de facut, cu crema fina si nu foarte dulce.
Am gasit reteta de mai jos si pot sa va scriu ca a iesit foarte buna ( testata pe Adrian + 3 colege )… atat doar ca soacra-mea a rasturnat tava cu prajitura cand a bagat-o in frigider. Noroc ca am apucat sa pozez cateva felii :).
Ingrediente ( tava 20x30cm ):
Pentru blat:
- 5 albusuri
- 120g zahar
- 170g faina
- 60ml ulei sau unt topit
- 50ml lapte
- 5g praf de copt
Pentru crema:
- 5 galbenusuri
- 600ml lapte
- 80g zahar
- 1 plic zahar vaniliat
- 75g faina
- 15g gelatina
- 250ml frisca
- aprox. 250g zmeura
Pentru decor:
- 200ml frisca
1. Batem albusurile spuma apoi adaugam zaharul si mixam bine pana acesta se topeste.
Intr-o cana punem laptele si peste el uleiul. Separat amestecam faina cu praful de copt.
Adaugam treptat la amestecul de albusuri faina alternand cu laptele si uleiul, amestecand cu o paleta peste cap astfel incat blatul sa ramana pufos.
Coacem la 160g C timp de 30 min intr-o tava in care am pus hartie de copt. Pentru siguranta facem proba cu scobitoarea.
Scoatem blatul si lasam sa se raceasca.
2. Pentru crema amestecam intr-o craticioara galbenusurile cu zaharul, adaugam faina si 2 linguri de lapte si amestecam bine pana se omogenizeaza. Turnam si restul de lapte si apoi punem craticioara pe foc mic amestecand mereu pana crema se ingroasa ca o smantana subtire.
Separat hidratam gelatina in 2 linguri de apa rece.
Cand crema s-a ingrosat oprim focul si adaugam gelatina amestecand bine cu un tel pana se topeste in crema.
Lasam sa se raceasca.
Zmeura o spalam si o punem pe un servetel de hartie sa se scurga de apa.
Daca folositi smantana pentru frisca naturala o mixati bine impreuna cu 2 linguri de zahar.
Daca folositi frisca vegetala indulcita nu mai adaugati zahar.
Asadar peste frisca adaugati crema racita bine ( trebuie sa o puneti dupa ce s-a racit putin la frigider, sa fie ca si o budinca atunci cand o adaugati la frisca ).
Amestecam usor cu o paleta de lemn si gustam. Yammy !
3. Punem blatul in tava, apoi jumatate de crema, apoi bobitele de zmeura, apoi cealalta jumatate de crema.
Lasam sa se intareasca bine la frigider si apoi punem deasupra frisca.
Taiem cu un cutit inmuiat in apa rece.
Delicioasa!
Reteta este preluata de pe www.coolinarika.com cu multumiri :).
Observatii:
Puteti folosi si alte fructe inafara de zmeura, de exemplu visine sau bucatele de caise, fragute, afine.
Eu am folosit smantana pentru frisca vegetala.
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Arata super o sa incerc maine sa vedem ce reusesc as avea o intrebare dc nu supar cum se folosesc fructele congelate in anumite creme Mulțumesc
Poti sa le pui ca atare in reteta aste doar ca se vor dezgheta si poate crema se va colora putin de la ele…in alte creme depinde … se pot dezgheta si mixa impreuna cu zaharul apoi puse la foc mic si adaugata gelatina, apoi se amesteca cu frisca…
Pingback: [Știri] Situație critică vizavi de resursele țării! | Radu Ștefan prezintă: Blogu' cu de toate
Am si eu o intrebare? crezi ca reteta ta merge si cu afine deoarece fetitei mele nu prea ii plac zmeurele?
Sigur ca da si eu ma gandeam sa repet reteta in varianta cu afine :)
Totul arata apetisant :) Este o arta ceea ce faci tu !
Nu organizati si degustari :) ?
:) ba da
Mi-a placut enorm de mult prajitura ! E absolut delicioasa !! :)
Mersi inca o data Amalia pentru retete !
Ma bucur mult de tot, eu asa cum iti spuneam iti urmaresc retetele de praji in continuare :)
Pingback: Printesa iernii – Prajitura cu frisca – România de astăzi