Din categoria retetelor vechi de prajituri (a se intelege retete gustoase) aceasta prajitura este ideala pentru cei care adora prajiturile cu multa nuca. Ca mai toate prajiturile din copilarie se face usor si nu necesita multe ingrediente decat cele de baza; oua, faina, zahar si bineinteles nuca.
Ingrediente:
Blat:
- 4 oua
- 200g zahar pudra
- 10 linguri de apa
- 160g faina
- 160g nuca macinata
- 1 praf de copt
Crema:
- 200g unt 82% grasime
- 140g zahar pudra
- 200g nuca macinata
- 100ml lapte
Glazura ( optional ):
- 100g ciocolata
- 2 linguri ulei
Pentru inceput va scriu ca rar fac prajituri cu nuca pentru ca acel cineva uraste sa sparga nucile :(. Dar cu insistente si promisiuni de retete de friptura reusesc sa-l conving.
1. Incepem cu blatul;
Nuca o amestecam cu faina si praful de copt.
Galbenusurile le mixam bine cu zaharul si adaugam din 4 in 4 minute cate o lingura de apa. Nu stati cu ceasul langa voi doar aproximati :)
Intre timp preincalzim cuptorul la 170g C.
Albusurile le batem spuma.
In compozitia de galbenusuri adaugam treptat albusurile batute spuma si amestecul de faina, nuca si praf de copt. Amestecam usor peste cap cu o paleta.
Coacem blatul in tava tapetata cu hartie de copt timp de 20-25min. Pentru mai multa siguranta facem proba cu scobitoarea.
Eu am folosit o tava de dimensiunea 30×35. Lasam blatul sa se raceasca.
2. Pana se coace blatul preparam crema;
Incalzim laptele sa fie fierbinte si apoi punem in el nuca macinata. Amestecam bine si lasam sa se raceasca.
Untul il mixam bine cu zaharul pudra si apoi adaugam treptat in el nuca oparita.
Puteti adauga si cateva picaturi de esenta de rom.
4. Intindem crema peste blat, bagam prajitura la rece si apoi preparam glazura; topim ciocolata si adaugam in ea 2 linguri de ulei.
Cand crema s-a intarit bine turnam usor glazura. Puteti sa nu va mai complicati si sa radeti ciocolata deasupra. Sau chiar nuca taiata marunt.
Taiem prajitura felii cu un cutit pe care l-am trecut prin apa calduta.
Si in varianta cu ciocolata rasa deasupra:
Servim.
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Etapa pregatitoare(cea cu miejii)nu cred ca place cuiva,mai ales cand nucile sunt costelive,dar ,pentru asa delicatese,sufera pofticiosul.:)
Am facut prajitura . Foarte buna ! :)
Am vazut, arata foarte bine :). Ma bucur ca ti-a reusit!
Trebuie sa o fac ,prajitura cu nuca imi Place f.mult,va multumesc.*
Cu drag si spor va doresc!