Intotdeauna prajiturile cu nuca au succes mai ales de sarbatorile de iarna. Nuca, scortisoara si mai nou venita nuca de cocos sunt simbolurile deserturilor de Craciun. Pentru ca toate dar absolut toate prajiturile din copilarie de sarbatori se faceau cu nuca, si ( cel putin pentru mine) au ramas cele mai bune. Nu exista sarbatoare de Craciun fara prajituri si cozonac cu nuca. Iar cele cu nuca de cocos sunt la fel de apreciate pentru ca par atat de fine si se aseamana cu decorul nins de afara.
Prajitura imperial am gasit-o pe un site croat cautand retete cu nuca. Mi-a placut mult denumirea si mi s-a parut foarte interesanta introducerea unde autoarea scria ca aceasta prajitura divina are mai multe denumiri pe care eu le-am gasit foarte simpatice. Sper ca traducerea a fost corecta dar se mai numeste si Regina Balului, Crescent, Trei intr-un balon, Prajitura Agnesa, Regina prajiturilor, Snitel parizian, Tort cu trei felii si multe altele care nu le scriu ca deja am dubii :)…dintre toate se pare ca denumirea de felii imperiale este clar cea mai potrivita.
Aceasta prajitura se compune dintr-un blat umed cu nuca, o foaie subtire crocanta si o crema fina cu nuca in care puteti adauga dupa preferinta ciocolata. Se pastreaza foarte bine la rece acoperita cu o folie. Si partea cea mai buna este ca puteti face blatul si foaia mai repede iar crema ulterior, in alta zi, nu este genul de prajitura la care albusurile se folosesc la blat iar galbenusurile se folosesc la crema, crema de la aceasta prajitura nu contine oua.
Prăjitură felii imperiale
Ingrediente ( tava 25×35 cm):
Blat:
- 150g unt la temperatura camerei
- 100g zahar
- 150g nuci macinate
- 100g faina
- 4 albusuri
- un varf de cutit de sare
Foaie crocanta:
- 4 galbenusuri
- 80g zahar pudra
- 1 plic zahar vaniliat
Crema:
- 150g nuci macinate
- 100g unt minim 80% grasime la temperatura camerei
- 80g zahar pudra
- 200ml lapte fierbinte
- 1 lingurita esenta de rom sau cafea
- optional 100g ciocolata
Pentru decor
- 40g nuca macinata
Pentru inceput preincalziti cuptorul la 170g Celsius.
Albusurile de ou se bat spuma cu un varf de cutit de sare. Untul se mixeaza impreuna cu zaharul pana ce zaharul se topeste apoi se adauga nucile macinate, faina. Adaugati si spuma de albusuri si amestecati peste cap, astfel incat compozitia sa-si pastreze volumul. Turnam blatul in tava tapetata cu hartie de copt si coacem timp de 15 minute.
Intre timp mixati galbenusurile cu zaharul pudra si zaharul vaniliat pana ce compozitia se deschide la culoare si creste in volum. Scoateti blatul din cuptor si turnati compozitia de galbenusuri peste el.
Scadeti temperatura la 160grade Celsius si coaceti inca 15 minute. Pentru mai multa siguranta faceti proba cu scobitoarea; infigeti o scobitoare in prajitura si daca iese curata inseamna ca este suficient de coapta.
Scoateti blatul din cuptor si-l lasati sa se raceasca in forma.
Pana se raceste preparati crema; puneti miezul de nuca intr-o cratita impreuna cu laptele, si-l lasati la foc mic pana se ingroasa, nu trebuie mult aproximativ 2 minute. Lsati sa se raceasca complet.
Separat mixati zaharul pudra cu untul la temperatura camerei si il adaugati la amestecul de nuci, putin cate putin mixand usor. La sfarsit adaugati esenta de rom.
Daca faceti crema in varianta cu ciocolata, adaugati si ciocolata topita la amestecul de nuci si lapte si apoi adaugati untul. Intindeti crema peste prajitura si deasupra presarati nuca zdrobita.
Puneti prajitura la rece timp de minim 5 ore, de preferat de pe o zi pe alta apoi taiati felii cu un cutit bine ascutit.
Este absolut delicioasa!
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Fiecare reteta dulce a dumneavoastra este o mare bucurie,iar pregatirea si consumarea desertului la fel.S-aveti sarbatori pline de bucurii!
Va multumesc mult, asemeni si dumneavoastra va doresc :)
Foarte buna prajitura, dar mi-a iesit putin cam joasa, asa ca am modificat-o putin. :) Data viitoare voi folosi o tava 20×30 cm.
Craciun fericit Amalia !! :)
Ma bucur ca ti-a placut, sunt sigura c ti-a iesit foarte bine, tot ce iese din mana ta arata impecabil :)Sarbatori frumoase!