Atunci cand vorbim despre cele mai bune prajituri desigur ne referim la cele cu nuca, atat datorita gustului special cat si poate pentru ca ne amintesc de copilarie, atunci cand se faceau cele mai bune prajituri. Reteta de mai jos o am de la colega mea Claudia, o doamna foarte draguta care face prajituri numai una si una. Mi-am dorit de mult timp sa incerc reteta asa ca de sarbatori nu am ratat momentul si am preparat-o. Pot sa va spun ca este una din cele mai bune prajituri cu nuca, datorita faptului ca nu este gretoasa deloc (a se intelege extrem de dulce, blat greu si multa crema cu unt) este pufoasa, aromata iar gustul de nuca prajita si apoi coapta impreuna cu blatul o defineste pe deplin.
Haideti sa vedem reteta de prajitura rasturnata cu nuca si crema de vanilie:
Ingrediente pentru prajitura rasturnata (tava 30×22)
Blat:
- 300g nuca taiata marunt si prajita putin
- 100g unt
- 9 albusuri
- 9 linguri de zahar
- 2 galbenusuri
- 7 linguri de faina
- 1 lingurita praf de copt
Crema:
- 7 galbenusuri
- 4 plicuri zahar vaniliat
- 7 linguri de zahar
- 2 linguri lapte
- 250g unt ( minim 80% grasime)
Mai aveti nevoie de:
- 200g nutella
- 50 grame ciocolata alba sau nuca de cocos
Cum preparam prajitura rasturnata cu nuca si crema de vanilie?
1. Preincalzim cuptorul la 180grade C.
2. Punem in tava de prajituri hartie de copt pe care o ungem cu unt ( 100g ) apoi punem nuca taiata si prajita putin.
3. Albusurile le batem spuma cu un pic de sare apoi adaugam zaharul treptat si mixam pana acesta se topeste. Punem si galbenusurile unul dupa altul si faina amestecata cu praful de copt. Amestecam usor peste cap astfel incat compozitia sa-si pastreze volumul.
4. Turnam compozitia peste nucile din tava si coacem blatul timp de 15 minute. Pentru mai multa siguranta facem proba cu scobitoarea.
Rasturnam blatul cald pe un platou si il ungem cu nutella. In reteta originala scria 400g nutella insa mie mi s-a parut prea mult asa ca am uns blatul cu cateva linguri de nutella.
Lasam blatul sa se raceasca si preparam crema; galbenusurile le amestecam cu zaharul si zaharul vaniliat apoi adaugam laptele si le punem la foc mic. Amestecam mereu pana se ingroasa putin. Lasam sa se raceasca bine.
5. Untul il mixam putin si adaugam treptat crema racita bine. Mixam si obtinem o crema pufoasa.
6. Intindem crema peste blatul racit si deasupra radem ciocolata alba. Eu am pus nuca de cocos si ciocolata pentru ca nu suport atunci cand pun mana pe o felie de prajitura sa se lipeasca de degete si pentru ca nu am nervi sa rad ciocolata :).
7. Punem prajitura la rece minim 4 ore si apoi o taiem cu un cutit inmuiat in apa calda.
Nu va mai scriu cat este de buna decat ca astept sa o incercati si sa-mi scrieti daca v-a placut :)
Ba va scriu ca nu ma pot abtine; este megadelicioasa! :)
Reteta incercata de cititoare
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]