După denumire cred că v-ați dat seama , este o prăjitură de origine rusă , când am citit denumirea mi-a fugit mintea la echipa de fotbal cu acelasi nume. Va asigur ca nu au nimic in comun nici macar culoarea echipamentului :). Prăjitura Spartak este delicioasă, se face foarte ușor, foile le puteți prepara cu mult timp înainte , iar crema cu o zi inainte de a o servi pentru ca odata asamblata prajitura trebuie sa stea de pe o zi pe alta pentru ca foile sa se inmoaie mai bine. Foile sunt la fel ca si cele de la prajitura cu miere doar ca se adauga si cacao, parca se lucreaza mai usor cu aluatul. In rest crema cu unt, fina si aromata, completeaza de minune foile . In reteta originala se fac mai multe foi dar eu am preferat sa fac doar 4, mi se pare mult mai practic. Si sper ca nu vine nimeni din Rusia sa ma critice pentru ca am stricat oarecum modul traditional de preparare.
Legat de foi va sfatuiesc sa le faceti pe fundul tavii de la aragaz si apoi sa le taiati in doua. Va injumatatiti munca , practic faceti doua foi mai mari, ecnomisiti timp. O foaie are 20×30, tava mea de la aragaz are dimensiunea 40×30. Daca nu va incadrati atunci e musai sa faceti 4 foi, nu e o problema nici asta pentru ca se coc rapid , 6-7 minute o foaie.
Reteta am luat-o de pe un site polonez, nu stiu sigur cui ii apartine pentru ca am vazut-o aproximativ la fel pe mai multe site-uri
Dar haideti sa vedem reteta acestei atat de indragite prajituri. Nu am facut foarte multe poze pentru ca se prepara foarte usor.
Prăjitură Spartak
Ingrediente ( tava 20x30cm)
Foi:
- 1 ou
- 3 linguri de miere
- 150 g zahăr tos
- 2 linguri de lapte
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- 50 g unt
- 2 linguri de cacao
- aproximativ 350 de grame de făină
Cremă:
- 500ml lapte
- 3 ouă
- 3 linguri faina
- 2 linguri amidon alimentar
- 100 g zahăr
- 1 plic zahăr vanilat
- 200 g unt minim 80% grasime
Pentru glazura:
- 100g ciocolata
- 4 linguri ulei
Princalziti cuptorul la 180grade Celsius.
Pentru foi punem intr-o craticioara oul, mierea, zaharul, laptele, untul si bicarbonatul, le amestecam si le punem la fiert pe foc mic. Amestecam mereu, la un moment dat o sa creasca in volum ( daca ati facut foile cu miere de albine o sa vedeti ca se comporta exact la fel). Cand amestecul a crescut se ia cratita deoparte si se adauga faina amestecata cu cacao. O adaugati treptat amestecand bine pana se omogenizeaza. Lasati putin sa se raceasca si apoi modelati un sul pe care il taiati in patru.
Intindeti foaia de 20x30cm direct pe hartia de copt ca sa va fie mai usor. Daca observati ca se lipeste de sucitor presarati putina faina, nu este nicio problema.
Coaceti timp de 7 minute, atentie foile se coc rapid, o sa observati ca se rumenesc pe margini.
Scoateti foaia si procedati la fel si cu celelalte 3, v-am scris se vede si in poze eu am copt doar 2 pe care le-am taiat in jumatate.
Lasati foile sa se raceasca apoi le desprindeti usor cu lama unui cutit si le asezati pe un platou.
Preparati crema.
Amestecati ouale cu faina, amidonul, zaharul, zaharul vaniliat si adaugati treptat laptele caldut. Puneti cratita sau oala in care preparati crema la foc mic si amestecati mereu pana se ingroasa ca o budinca. Cand crema este ingrosata, o luati de pe foc si puneti deasupra o folie sa nu faca pojghita. Lasati sa se raceasca.
Adaugati untul la temperatura camerei putin cate putin si mixati bine pana se omogenizeaza.
Umpleti foile cu crema si deasupra turnati glazura de ciocolata pe care o preparati astfel: topiti ciocolata impreuna cu uleiul la microunde sau pe baie de abur.
Deasupra radeti ciocolata sau lasati doar glazura.
Puneti prajitura la rece de seara pana dimineata sau de pe o zi pe alta, e important sa stea cateva ore pentru ca foile sa se inmoaie.
Taiati prajitura felii cu un cutit incalzit sau trecut prin apa fierbinte.
Este delicioasa!
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Buna!
Sunt la faza in care am facut amestecul pt foi dar nu inteleg de ce e tare ca piatra, nu il pot rula deloc. Cu ce am gresit oare? Multumesc anticipat!
Trebuie sa adaugati treptat faina, probabil ati pus prea multa, foile sunt exact ca si cele de la prajitura cu foi cu miere de albine doar ca cacao in componenta.
Foarte buna prajitura ! Mersi Amalia de reteta ! :) Ingredientele sunt la fix !
Cu drag, ma bucur ca iti place, trec pe la tine sa o vad :)