Prajiturele turcesti cu iaurt


Cuvantul „turcesti” sper sa nu va lase impresia ca aceste prajiturele sunt foarte dulci :). Sunt dulci-acrisoare , de fapt e o prajitura pufoasa si insiropata, in loc de faina se foloseste gris …avem si nuca de cocos, lamai dar mai bine va scriu reteta :).

Ingrediente:
  • 4 oua
  • 500g iaurt
  • 500g gris
  • 1 plic praf de copt
  • 1 plic zahar vaniliat
  • 200 g zahar
  • 125 g unt
  • coaja de lamaie
  • 50 g nuca de cocos

Pentru glazura:

  • 125 ml apa
  • 125 g zahar
  • sucul de la 2 lamai
  • nuca de cocos
Amestecam grisul cu praful de copt. Mixam galbenusurile cu zahar pana se topeste, apoi adaugam untul la temperatura camerei si alternativ o lingura gris , o lingura iaurt.

La sfarsit adaugam coaja de lamaie si albusurile batute spuma.

Ungem o tava cu grasime, tapetam cu nuca de cocos ,

turnam amestecul si coacem 30-45 de minute. Eu am folosit tava mare de la aragaz.

Facem testul cu scobitoarea si daca prajitura s-a copt, o scoatem din cuptor si o portionam in tava. Separat facem siropul din cantitatile de mai sus , il fierbem cateva minute si il turnam fierbinte peste prajitura. Presaram deasupra nuca de cocos si mai bagam prajitura 5 minute la cuptor.

Servim rece.

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


33 de comentarii la „Prajiturele turcesti cu iaurt”

  1. Hola Amalia,espero que estes bien!!y no se lo que es gris?me lo puedes decir en otras palabras asi el traductor me lo traduce ,muchas gracias y besos Amiga!!!

  2. Hola Daiana, gris es una comida hecha de frijoles de tierra mayor de trigo. Se utiliza más en la preparación de los alimentos para los niños. Escribo un enlace donde encontrará la traducción en Inglés
    http://en.wikipedia.org/wiki/Semolina
    Espero que lo haga, si lo que se escribe en mí, besos!

  3. Calin ma bucur ca ti-am trezit amintiri placute… am trecut un minut pe blogul tau …imi place cum scrii( eu mai greu cu scrisul mai usor cu gatitul :))sper sa am timp sa-ti citesc mai multe postari.O seara frumoasa !

  4. Bunuta prajitura asta. Am si eu reteta asta pe blog, dar pers. care mi-a dat-o mi-a zis ca e arabeasca si ca se numeste harisi…
    Care o fi adevarul?

  5. Edith am trecut pe la tine si am vazut reteta , ai dreptate probabil ii spune harisi sau "o tentativa" de harisi :)).

  6. Si eu cunosc prajitura asta ca fiind Harisi de origine araba, doar ca ingredientele nu sint 100% identice.
    Ingredientele mele sint:
    *3 cani gris
    *1 cana zahar
    *2 cani cocos
    *2 linguri praf copt
    *treisfert cana ulei bun
    *1 si jumate cana lapte cald
    *3 linguri iaurt
    in rest se prepara la fel ca si reteta lui Edith.
    Oricum o fi, arabeasca sau turceasca, este o prajitura foarte simpla si foarte buna, acrisor cu cocos… mmm mmm :)

  7. Daiana iti multumesc pentru reteta… sa stii ca m-am gandit si eu , eteta o am de la o colega i dupa ce-am citit ce mi-a scris Edith am intrebat-o de unde o are.. mi-a spus ca dintr-o revista dar ca a modificat-o , eu mi-am propus sa incerc si varianta ta pentru ca e tare buna , vad ca are mai mult cocos, te pup !

  8. ceau amy:) numele prajiturei este harissa,si este de origine tunisiana,si cateva ingrediente difera.in rest e ok:) frumos blog si interesant.multumim pentru sfaturi si pt retete.faci o treaba extraordinara:) amy bucurescu

  9. Am incercat si eu aceasta prajitura cu diferenta ca am folosit foietaj si nu gris oricum a iesit foarte buna si cred ca si cu gris ar iesi la fel.Multumim ptr retete amalia faci o treaba foarte buna asteptam retete noi :*

  10. am facut si eu prajitura asta si a placut tutror :) mama adora prajiturile cu lamaie, asa ca o sa incerc curand si tarta aceea cu lamaie si bezea.

  11. Am salvat de mult timp prajitura asta sa o incerc si i-a venit randul de Sfantul Nicolae. Pe langa ca e rapida de facut, e delicioasa. Nu e singura reteta incercata de pe site, dar asta mi-a placut in mod deosebit deoarece mi-a iesit din prima.. :) Multumesc pentru ideile grozave de gatit.

  12. Buna, Amalia! Tot nu e clar din reteta ce se face cu cele 50 g de nuca de cocos. Se foloseste in intregime pentru a tapeta tava sau se amesteca si in compozitie? Eu am amestecat-o in compozitie, pentru ca 50 g era mult prea multa doar pentru tapetat. (Si am vazut si la Edith la fel.) Nu mi-a crescut insa…. :-( Si nici siropul nu s-a transformat in glazura-ci a ramas tot irop…. Oare am gresit ceva? In orice caz, la gust nu e rea.

    1. Tot raul spre bine, noroc ca a iesit buna la gust :)… cocosul se foloseste pentru tapetat tava si pus deasupra la sfarsit, de crescut musai sa creasca dar nu foarte mult…siropul intra in prajitura si o mai indulceste nu ramane deasupra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.