Poate vi se pare ciudata denumirea, insa chiar asa se si numeste reteta – puiul generalului Tso, este inca celebra in lumea retetelor asiatice, o reteta americano-chinezeasca, care consta, in principiu, in bucatele de pui prajit care sunt scufundate intr-un sos dulce acrisor. Dar, desigur, ca la orice mancare asiatica: sosul face diferenta.
Este un preparat foarte practic, pe care il puteti face intr-una din serile cand veniti la serviciu sau pentru masa de pranz, daca lucrati de acasa, iar faptul ca uite se poate prepara la Air Fryer, il face si mai usor de preparat. Fac o paranteza si va spun ca imi este foarte usor sa vorbesc despre beneficiile unei friteuze cu aer cald, pentru ca eu o folosesc din plin si deja am gatit foarte mult la ea de cand o am.
Pot sa spun ca alaturi de masina de spalat vase, e de nelipsit intr-o bucatarie, mai ales pentru cei care lucreaza. E foarte simplu cand vii de la serviciu sa prepari niste chestii de baza, cum ar fi: cartofi, aripioare, peste, legume cu ajutorul ei, sa nu mai vorbim ca are accesorii pe care le poti folosi. In plus, se spala extrem de usor. Sa nu mai spun ca totul se gateste foarte sanatos, cu foarte putin ulei sau deloc, daca vreti.
As putea sa va scriu multe, dar m-am concentrat spre avantajele ce le ofera o friteuza. Am deschis chiar o sectiune separata la retete, unde postez retete incercate la Air Fryer.
Modelul meu este cel de 5.5 l , este super potrivit pentru o familie de 4 persoane. Mai multe modele de friteuza gasiti in magazinul online aici, si va anunt ca in aceasta perioada sunt reduceri substantiale, asa ca poate va faceti un cadou util de Pasti. :)
Asadar, revenind la reteta, e genul de reteta asiatica ce place tuturor si care necesita ingrediente accesibile, pe care cu siguranta le aveti prin frigider. Este recomandat sa o serviti cu orez, dar cred ca merge si cu noodels.
O sa vedeti ca se prepara in aproximativ 25 de minute, pana se face carnea se fierbe si orezul si puteti face si sosul, asadar misiune indeplinita cu succes, o masa delicioasa gata in 25 de minute !
Ingrediente pentru reteta de puiul generalului Tso
Cantitati pentru 2 portii
- 1 piept de pui mai mic, de aproximativ 400 g
- 2 linguri amidon alimentare
- piper negru proaspat macinat
Pentru sos:
- 150 ml sos dulce acrisor (puteti folosi si ketchup, daca doriti)
- 1 lingura zahar brun
- 2 linguri sos de soia
- 3 catei de usturoi zdrobiti
- 1 varf de cutit pudra de ghimbir
- 1/2 lingurita de boia dulce (sau picanta – daca va tine, am vrut sa scriu place)
Mai aveti nevoie de 150 g orez pentru garnitura.
Cum se face reteta puiul generalului Tso?
Friteuza care o folosesc eu este de la Cosori si are functie de preincalzire.
Asadar, preincalziti friteuza la 205 de grade Celsius (dureaza 5 minute – alt avantaj, cuptorul electric dureaza mult mai mult pana se incalzeste).
Pieptul de pui il taiati cubulete si-l condimentati cu sare si piper.
Ca sa va fie mai usor sa-l treceti prin amidon, puneti amidonul intr-o punga de plastic si apoi puneti bucatelele de pui, strangeti punga la un capat si scuturati usor pe toate partile, pana ce carnea se face pe toate partile cu amidon.
Rasturnati bucatelele de carne in cosul friteuzei, le departati putin una de alta, sa nu se lipeasca si sa se coaca frumos pe toate partile si apasati butonul corespunzator pentru carnea de pui.
Programul este de 25 de minute, la jumatatea timpului puneti pe pauza si scuturati cosul, ca se se prajeasca frumos carnea pe toate partile.
Pana se face carnea preparati sosul.
Intr-o craticioara mica adaugati toate ingreidentele pentru sos si la foc potrivit lasati sa se faca pana se dizolva zaharul. Din acel moment, mai lasati sa fiarba 3 minute.
Cand carnea de pui este facuta o rasturnati intr-un castronel, turnati sosul si amestecati usor.
Serviti puiul cu orezul fiert.
Cateva recomandari:
- Daca nu sunteti fani orez puteti incerca noodles sau broccoli.
- Puteti folosi pulpe dezosate in loc de piept de pui.
- La servire puteti pune seminte de susan deasupra si felii de ceapa verde.
Pofta buna!
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]