Risotto cu dovlecel

Risotto cu dovlecel

Inainte de toate… cateva sfaturi, pentru cel mai bun risotto

Multă lume confunda pilaful cu risotto, e adevarat ca pe undeva se aseamana, dar sunt destule diferente intre ele  incepand cu tipul de orez folosit si continuand cu tehnica de preparare. Nu trebuie sa va inchipuiti ca risotto este un tip de mancare complex, se prepara destul de usor si de cele mai multe ori cel mai delicios este cel simplu. Din prepararea sa nu trebuie sa lipseasca parmezanul, untul, vinul alb si orezul special, practic aceste 4 ingrediente il definesc ca preparat. In general orezul pentru risotto este putin mai scump decat cel obisnuit dar merita va asigur, eu folosesc arborio, se gaseste in aproap toate hypermarketurile.

In ceeea ce priveste vinul, cel mai bun pentru risotto este vinul alb sec.

Oala folosita trebuie sa fie una cu fundul gros si mare ca diametru astfel incat puterea de evaporare sa fie mai mare, iar orezul sa se faca uniform. E greu sa va explic cum trebuie sa fie un risotto perfect, daca nu ati mancat niciodata, cremos, dar orezul fiert atat cat trebuie, nu prea mult.

Un alt sfat important este ca atunci cand preparati risotto trebuie sa stati langa el, mai pe inteles explicat supa sau apa se adauga in trei etape, cate putin la inceput completand atat cat trebuie sa obtineti un risotto excelent :)

Risotto cu dovlecel

Risotto cu dovlecel este un preparat usor, cremos care poate fi servit ca atare insotit de un pahar de vin alb ( nu stiu ce se intamplade o vreme ca tot ii dau cu vinul, eu care beau destul de rar) la cina sau la pranz.

Puteti sa-l preparati cu dovlecel obisnuit sau cu zucchini, recomand cu zuchinni are alta textura. Si sa nu va sperie lista ingredientelor, sunt accesibile si cred ca le aveti prin frigider/camara , mai putin poate dovlecelul sau smantana de gatit :)

Ingrediente pentru reteta de risotto cu dovlecel

  • 4 linguri ulei de masline
  • 160g orez Arborio
  • 350g dovlecel
  • 1 ceapa mica
  • 1/2 ardei rosu
  • 30g morcov
  • 1 catel de usturoi
  • 50ml vin alb sec
  • 500ml apa fierbinte
  • 150ml smantana pentru gatit
  • 1/2 lingurita sare
  • 1/2 lingurita boia
  • 1 lingura unt
  • patrunjel proaspat
  • parmezan

Cum preparam reteta de risotto cu dovlecel?

Intr-o tigaie mai larga sau o cratita, incalziti uleiul de masline si adaugati ceapa tocata marunt.

Lasati putin sa se caleasca si adaugati ardeiul rosu feliute si morcovul tot felii. Prajiti la foc mic pana cand morcovul se inmoaie putin.

Se adauga orezul, usturoiul taiat fin si boiaua de ardei.

Amestecati la foc potrivit pana cand orezul incepe sa se prajeasca si apoi adaugati vinul.

Cand se evapora adaugati un polonic de supa de pui (sau apa plus condiment universal pentru supa) .

Risotto-cu-dovlecel-amalia-3

Lasati sa scada la foc mic si adaugati dovlecelul dat prin razatoarea cu gauri mari.

Adaugati si restul de supa si lasati sa se faca la foc mic aproximativ 18 minute. Cand este gata ar trebui sa fie foarte putina apa in orez.

Risotto cu dovlecel

Risotto-cu-dovlecel-amalia-4

Adaugati smantana de gatit, patrunjelul verde tocat, untul, se amestecati bine pana se dizolva untul.

Luati de pe foc, acoperiti tigaia si mai lasati sa stea 2-3 minute.

Serviti cu parmezan!

Risotto cu dovlecel este o mancare foarte gustoasa.

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.