Salamul de biscuiti este unul din deserturile copilariei care nu se poate sa nu l cunoasteti, este un dulce rapid simplu si ieftin. Desigur, cum era de asteptat au aparut multe variatii ale acestei retete unde printre ingrediente au aparut ciocolata si mascarponele, variante excelente as zice, insa eu ma intorc mereu la reteta din copilarie cea clasica cu zahar, unt sau ma rog pe vremuri margarina, cacao, biscuiti si esenta de rom.
Pe blog am doua retete de salam de biscuiti ambele la fel de bune, acum am gasit o alta reteta pe un blog din tara vecina si anume Ungaria unde multe retete coincid cu cele preparate de mine, o reteta care contine si cartof fiert. Da, cartof fiert, ati citit bine, pe vremuri se folosea la dulciuri inclusiv fasolea fiarta. Daca va intrebati ce rol are, va scriu ca unul destul de important, da o alta textura preparatului, usor umed, ramane la fel chiar si dupa cateva zile, este excelent. Nu va gandit la gust, nu se simte absolut deloc, eu am servit de ziua mea colegele de servici si toate au ramas uimite cand le-am spus ce contine.
Asadar nu ramane decat sa incercati si voi reteta si sa va convingeti singuri ca este foarte faina.
Ca si ingrediente mai puteti adauga bucatele de rahat, merisoare, stafide hidratate, susan, depinde ce va place.
Si mai fac o singura precizare, am ales sa fac salamul de biscuiti nu in forma clasica rotunda ci patrata, sper sa faceti si voi la fel :)
Haideti sa vedem reteta.
Salam de biscuiti – reteta rapida
Ingrediente pentru o tava de 20x20cm:
- 300g cartofi curățați (ii cântăriți curatati)
- 120g zahăr pudră
- 100g ciocolată (puteti folosi orice tip de ciocolata)
- 100g unt sau margarina
- 300g biscuiti petite beurre sau de care aveti
- 3 linguri esență de rom de buna calitate
- 1 lingura cu vârf de cacao
Pentru glazură:
- 125g ciocolată
- 2 linguri ulei
Cartofii ii tăiați cubulețe și ii fierbeți.
Ii puneți în blender fierbinți, strecurați de apă, adăugați untul, ciocolata rupta bucățele și esența de rom.
Mixati pana obțineți o cremă fină.
Turnați amestecul într un bol și adăugați zaharul pudră și cacao, amestecați bine.
Mutam amestecul intr-un bol.
Adăugați biscuitii zdrobiți si amestecati cu o spatula. Fac o paranteza si va scriu ca biscuitii ii puteti zdrobi mai mare, (eu i-am facut la robot) sau jumatate din cantitate ii rupeti bucatele, jumatate ii zdrobiti.
Puneți compoziția într o tava de 20x30cm în care ați pus hârtie de copt și o netezit bine cu o lingura sau cu palmele.
Bagati tava la congelator 30 de minute sau la frigider 2 ore.
Pentru glazură topiti la microunde ciocolată împreună cu uleiul și turnati deasupra.
Tăiați cu un cuțit bine ascuțit.
Poftă bună!
Si reteta incercata de cititoare
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]