Salata de boeuf este o mâncare populară în România , numită și „rusească” în Republica Moldova. Este adesea servită ca felul întâi în ocazii festive sau ca „entre”. Salata de boeuf cuprinde morcovi, mazăre, fasole verzi, cartofi, carne de vită cu toate fierte precum castraveți murați și, unde este nevoie, tăiate în cubulețe, fiind legate cu maioneza. Se ornează cu maioneză, măsline negre, mărar și gogoșari murați.
Si daca nu stiati ( nu stiam nici eu am citit in wikipedia) Salata originală a fost pentru prima dată preparată în anul 1860 de bucătarul belgian Lucien Olivier sub denumirea franceză de salade de gibier la restaurantul Ermitaj (Эрмитаж), unul dintre cele mai mari restaurante din Moscova. Rețeta originală a fost păstrată secretă și s-a pierdut în anul 1905 când restaurantul Ermitaj și-a închis porțile. Se știe doar că rețeta cuprindea delicatese scumpe, carne de vânat, raci și mazăre. După 1905 numeroși bucătari din tot estul Europei au inventat rețete asemănătoare, dar înlocuind ingredientele originale cu altele mai ieftine precum carnea de pui sau de vită (în franceza boeuf însemnând „vită”). Astfel salata de boeuf a devenit un fel de mâncare foarte comun în diferite țări precum Rusia, Polonia sau România, schimbându-și rețeta în funcție de alimentele folosite în gastronomia regională.
Eu prepar deobicei la evenimente aceasta salata sau cand fac supa de vita sau de gaina. Fierb mai multe legume si apoi cu o parte din ele fac salata de boeuf. In fapt mama asa facea de sarbatori, supa si salata de boeuf, tin minte ca ma insarcina cu taiatul legumelor cubulete :)
Salata de boeuf
Ingrediente:
- 500 gr carne de vita ( puteti folosi si pui)
- 2-3 morcovi
- 2 radacini de patrunjel
- 3-4 cartofi
- 2 castraveciori murati sau gogosari
- 1 cutie de mazare ( 200 gr)
- sare, piper
- masline pentru ornat
Maioneza din :
- 2 oua
- 250 ml ulei
- 1 lingurita de mustar
1.Se fierbe carnea de vita/pui impreuna cu legumele.
2.Se lasa sa se raceasca si se taie bucatele . Castraveciorii se scurg si se taie marunt.
3. Se amesteca toate ingrendientele se adauga si mazarea. Adaugam maioneza si amestecam usor apoi condimentam cu sare si piper.
4. Compozitia se aseaza intr-un bol si se orneaza dupa imaginatia fiecaruia. Mie imi place sa o mananc imediat dar mama spunea ca trebuie s astea la rece macar 2 ore sa se patrunda ingredientele.
Iata cateva modele de ornare pentru salate , pe care le-am facut de-a lungul timpului.
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Amalia, imi cer scuze dar eu stiu ca in „Salata de beuf” se pune carne de vita. „Beuf” inseamna bou deci carne de vita
Amelia iti multumesc ca mi-ai scris, nu stiam chestia asta , eu fac salata numai cu carne de pui, nu-mi place gustul carnii de vita atunci cand este rece. Poate ar trebui sa schimb titlul retetei ca sa fie cat mai corect.
Mulțumesc frumos pt rețetă de sală de boeuf
Fetelor, scuze ca ma bag si eu in vorba, nu stiu de ce la noi se cheama salata de boeuf, originalul se cheama „salade russe” (russian salad)(http://en.wikipedia.org/wiki/Russian_salad) iar carnea este un ingredient optional.
Francezii au o „salade boeuf” care insa este cu totul si cu totul altceva (corinadru, rosii, carne de vita, etc)
Amalia, cel fel de ulei pui, numai de floarea soarelui sau amesteci si putin extravergine ? Eu folosesc la maioneza olio di oliva „mild in taste”(Carapelli) ca am patit-o o data cu unul super robust cumparat de la tarani din Sicilia si a trebuit sa arunc maioneza ca s-a facut amara ca fierea… :)
Cristi eu aveam pe undeva o reteta de salata ruseasca care continea mult mai multe legume,probabil ca asa este, insa la noi este cunoscuta sub denumirea asta…ma gandesc ca este mai usor de identificat…nu prea am timp sa studiez originile retetelor.Mi-ar placea sa pun o mica povestioara de genul „stiati ca” la inceputul fiecarei retete dar chiar nu am timp.Ma gandesc la faptul ca atunci cand eu caut o reteta pe net nu am rabdare sa citesc introduceri si alte chestii.Insa daca gresesc ma bucur sa fiu corectata, de aceea iti multumesc pentru ce-ai scris.
In legatura cu uleiul folosesc numai ulei de floarea soarelui.Mi-ai dat o idee buna cu uleiul de masline :)
Carnea la salata asta poate fi de pui, vita sau curcan. Iese la fel de buna :) Eu nu pun mazare, dar pun in schimb telina – nu multa, dar o pun. Iar castravetii murati in otet, altfel nu imi place mie.
PS Uleiul de masline s-ar putea sa ii schimbe gustul cunoscut :)
Emma eu nu pot renunta la mazare pentru ca imi place mult… dar imi place si telina… cat despre castraveti obligatoriu murati :)
mie imi place foarte mult o salata asemanatoare pe care o numim de boeuf, dar care contine doar cartofi, morcovi, castraveti murati si maioneza. imi place mai mult chiar decat cea cu carne, indiferent de ce fel.
off-topic, o sa mai revin pe aici, am gasit o multime de retete interesante :)
Lucian te cred ca este buna, eu nu ma „omor” dupa carne, sper sa incerci macar cateva din retetele mele si sa-mi spui daca ti-au placut :). O zi frumoasa !
mie imi place foarte mult si cu porumb dulce, puteti incerca :) ma bucur ca am gasit blogul asta.. mi-e de mare folos.. felicitari Amalia
Nu am pus niciodata porumb , dar banuiesc ca ar fi buna daca pun… orice imbunatatire este binevenita , iti multumesc pentru sfat. Cat despre blog, ma bucur ca iti este de folos , daca ai vreo nelamurire te pot ajuta oricand :)
Eu adaug la salata si 3 – 4 gogosari murati, taiati cubulete. Iar carnea in salata este buna si cea de pui si cea de vita!
Crisc cred ca arata mult mai bine cu gogosarii murati :) si desigur este si mai buna ( gogosarii murati se numara printre preferatii mei)… cat despre carne din cate stiu salata de beuf se face numai cu carne de vita, dar iti spun un mic secret si eu pun de multe ori carne de pui :).
Buna Amalia!
De-a dreptul m-a incantat blogul tau. Urmeaza sa ma mut impreuna cu viitorul sot care este un gurmand si un pretentios. Initial mi-am notat 4-5 retele ale tale dar sunt sigura ca ma voi descurca la gatit si cu laptopul in bucatarie, urmandu-ti indicatiile din retele.
In situatia in care voi avea nevoie de sfaturi, te voi aborda.
Paste Fericit!!
Cu drag Ana-Maria , o sa vezi ca retetele sunt foarte simple :).
mersi mult pt ajutor ,imi plac mult retetele tale,sunt plecata de mult si nu prea am facut mincare ”Romineasca”dar ma ia cite un dor si ma uit pe net,si azi chiar am facut ,ciorba de preisoare,ft ,ft ,buna te pup
Toate cele bune si spor la gatit !
Amalia, mazarea nu trebuie scursa? Si legat de castravetii murati, eu am gasit doar din aceia minusculi, oare cati sa pun la 10 cartofi destul de mari (in grame, daca se poate)? Multumesc frumos!
Ba daaa trebuie scursa cat despre castraveti, hmmm… la 10 cartofi merg destui de multi, incearca 200g de castraveti murati…daca nu se simt in salata poti adauga la sfarsit, nu-i nicio problema :)
eu nu pun cartofi in schimb adaug mere taiate marunt(cu coaja cu tot) pt un extra „crunch” si senzatie de „light”, alaturi de nelipsitii castraveti murati. De asemenea, folosesc pui in loc de vita pt simplul motiv ca gasesc gata preparat in comert.
Foarte buna ideea!