Cous cous sau cuscus cum ne place sa-i spunem este un aliment care se prepara foarte repede, l-am „importat” din tari ca Maroc, Tunisia, Libia unde este aproape nelipsit in bucatarii. Mie imi place pentru ca se prepara foarte simplu si este probabil cea mai rapida garnitura la tocanite de carne sau legume. Totul este sa cumparati cuscus-ul care trebuie si nu acele paste taiate scurt, deschid o paranteza si va scriu ca astea il innebunesc pe fiu-meu pentru ca a mancat la gradinita, tot ce trebuie este sa cititi atent pe cutie. Exista mai multe tipuri de cuscus in functie de granulatie pe care o are acesta, se pare ca cuscusul marocan este cel mai raspandit, fiind si cel mai preferat pentru ca se gateste repede.
Bineinteles ca exista si variante bio care sunt cele mai sanatoase si desigur mai scumpe insa eu zic ca merita sa investiti in ele in primul rand pentru sanatatea dumneavoastra si a copiilor apoi pentru ca ies multe portii dintr-o cutie si oricum nu-l preparati zilnic.
Multi dintre noi avem dubii in ceea ce priveste prepararea lui; cuscusul se prepara extrem de simplu, practic se opareste cu apa fierbinte, proportia fiind de 1 la 2,5 adica la 100g cuscus se foloseseste 250ml apa fierbinte. Punem cuscusul intr-un bol, turnam peste el apa fierbinte in care am pus putina sare si acoperim cu un capac. Lasam cateva minute si mancarea e gata. Se serveste cu tocanite tocmai pentru ca preia gustul lor , el practic nu are niciun gust mancat ca atare.
Daca vreti sa incercati varianta mai usoara il puteti folosi in salate, asa cum am facut eu in reteta de mai jos. Cel mai simplu dressing este cel de ulei de masline cu suc de lamaie. O varianta de salata o gasiti pe blog aici.
Dupa cum scriam acum ceva vreme pe pagina de facebook a blogului, se intampla sa prepar retete si de pe pliantele magazinelor, de ce sa mint, probabil si voi faceti asta, sa nu va inchipuiti ca toti blogerii culinari inventeaza retete. Majoritatea au o sursa de inspiratie, respectata intru totul sau modificata. Acum ceva vreme mi-a atras atentia o reteta de salata cu rodie si cuscus din catalogul de la Kaufland, salata pe care am si incercat-o. Foarte buna si satioasa, eu am mancat-o la pranz, pot sa va scriu ca mi-a placut foarte mult.
Salata cu cous cous si rodie
Ingrediente:
- 100g cous cous
- 1 rodie
- 1 ceapa mica rosie
- 1 avocado
- 4-6 rosii cherry
- 100g patrunjel verde
- 1/2 lamaie
- 2 linguri ulei de masline
- sare
- piper
Punem cuscusul intr-un bol si il acoperim cu 250ml apa fierbinte. Acoperim vasul cu un capac si lasam deoparte.
Pana se face ne ocupam de restul ingredientelor: scoatem samburii de la rodie, curatam avocado d ecoaja si il taiem cubulete, ceapa rosie o curatam si o tocam marunt, rosiile le taiem feliute iar patrunjelul verde il tocam marunt.
Le punem toate intr-un bol si adaugam sare, piper si sucul de la jumatatea de lamaie. Amestecam usor.
Adaugam legumele la cuscus si mai punem ulei de masline. La fel amestecam si servim.
Este foarte buna, satioasa, o salata fresh pe care o recomand cu drag!
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]